Ένα νέο, σοκαριστικό περιστατικό έμφυλης βίας έρχεται στη δημοσιότητα από τη Σκιάθο, καθώς ένας 35χρονος άνδρας απείλησε να σκοτwσει την 30χρονη σύζυγό του, εξαιτίας μιας απλής απουσίας κρεμμυδιών από το σπίτι. Το περιστατικό έλαβε χώρα όταν ο 35χρονος άνδρας, γυρνώντας σπίτι, οργισμένος που δε βρήκε κρεμμύδια, απείλησε τη σύζυγό του, φωνάζοντας «Θα τα σπάσω όλα, θα σε σκοτwσω» χάνοντας κάθε έλεγχο. Σύμφωνα με ρεπορτάζ του gegonota.news, η γυναίκα, με το πρόσχημα πως θα βγει να πάει να αγοράσει και φοβούμενη για τη ζωή της, κατέφυγε στο αστυνομικό τμήμα, όπου και τον κατήγγειλε.

Για να αποφύγει τη σύλληψη, ο άνδρας αποφάσισε να κλειδωθεί με το παιδί τους στο σπίτι, το οποίο μάλιστα ήταν κι αδιάθετο, ανακοινώνοντας ότι δεν έχει σκοπό να το παραδώσει στην αστυνομία, όπως του ζητήθηκε πολλές φορές. Ταυτόχρονα, φώναζε πως εκείνη είναι ανάξια μητέρα κι αφήνει το παιδί να πεινάει, ενώ από την οργή του έφτασε να σπάσει και κάποια έπιπλα (συγκεκριμένα ένα κομοδίνο) στην πίσω αυλή του σπιτιού.

  

Μετά από πολλές ώρες διαπραγματεύσεων, ο 35χρονος παραδόθηκε, αφήνοντας το παιδί στον πεθερό του και στη συνέχεια συνελήφθη κι οδηγήθηκε στο αστυνομικό τμήμα Σκιάθου. Ενώπιον του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Βόλου, λοιπόν, χθες Τετάρτη 7/2, ο 35χρονος καταδικάστηκε σε 30 μήνες φυλάκιση με αναστολή, με προϋπόθεση να μην πλησιάζει την 30χρονη σύζυγό του σε απόσταση μικρότερη των 100 μέτρων και να μην έχει καμία επαφή μαζί της. Κατά τη δίκη, ο 35χρονος υποστήριξε ότι η 30χρονη είναι ανίκανη ως σύζυγος και μητέρα, ενώ η ίδια εξέφρασε την άποψη ότι ο άνδρας της έχει ψυχολογικά προβλήματα.

Το ευτυχές σε αυτή την υπόθεση είναι ότι υπήρξε άμεσα η καταγγελία, κι η αστυνομία κινήθηκε όντως γρήγορα κι αποτελεσματικά. Στοιχείο που πολλές φορές λείπει από τις περιπτώσεις έμφυλης κι ενδοοικογενειακής βίας, φτάνοντας στα χειρότερα, ακριβώς λόγω του ότι δεν πάρθηκαν εγκαίρως τα κατάλληλα μέτρα. Συνδυαστικά με τη γρήγορη ανταπόκριση των Αρχών ήταν θετική και η δικαστική απόφαση, που στάθηκε δίπλα στη μητέρα και δεν άφησε περιθώρια να γραφτεί άλλο ένα όνομα στη ματωμένη λίστα των γυναικοκτονιών.

Πιο αυστηρές ποινές, πιο γρήγορες αποκρίσεις, πιο ξεκάθαρη στάση, αυτό είναι το κλειδί και θα είναι το κλειδί απέναντι στην κακοποίηση. Είναι άκρως σημαντικό να αισθανόμαστε ότι ζούμε σε μία χώρα που προστατεύει τα θύματα και δε δίνει στους θύτες το άλλοθι της βίας, λόγω γραφειοκρατίας ή αργοπορημένης απόκρισης των Αρχών. Ας φτιάξουμε επιτέλους έναν κλοιό προστασίας στον οποίο κάθε νταής θα μείνει εκτός, μέχρι να αντιληφθεί πως δεν έχει καμία απολύτως θέση στην κοινωνία που δημιουργούμε, από εδώ και πέρα.