Σε πλήρη εξέλιξη οι επιχειρήσεις διάσωσης – 16 νεκροί και 546 αγνοούμενοι στην περιοχή του Θιβέτ, σύμφωνα με τις κινεζικές αρχές
Τελευταία ενημέρωση: 30 Αυγούστου 2026, 11:00
Τραγικές διαστάσεις λαμβάνει η καταστροφή που προκάλεσαν οι φ0νικές πλημμύρες και κατολισθήσεις στα σύνορα Νεπάλ και Θιβέτ, καθώς ο συνολικός αριθμός των νeκρών έχει φτάσει τους 750, ενώ περισσότεροι από 3.000 άνθρωποι εξακολουθούν να αγνοούνται.
Η καταστροφή σημειώθηκε την Τετάρτη 26 Αυγούστου, όταν η κατάρρευση τμήματος παγετώνα στα Ιμαλάια προκάλεσε τεράστιο όγκο νερού, πάγου, βράχων και λάσπης. Το κύμα κατέβηκε με μεγάλη ταχύτητα προς τις κοιλάδες και έπληξε περιοχές τόσο στο Νεπάλ όσο και στην κινεζική πλευρά των συνόρων.
16 νεκροί και 546 αγνοούμενοι στο Θιβέτ
Νέα στοιχεία έδωσαν την Κυριακή στη δημοσιότητα οι κινεζικές αρχές για την καταστροφή στο Gyirong Port, σημαντικό συνοριακό πέρασμα μεταξύ Κίνας και Νεπάλ.
Σύμφωνα με τον νεότερο απολογισμό, 16 άνθρωποι έχουν επιβεβαιωθεί ως νεκροί, ενώ 546 παραμένουν αγνοούμενοι. Τα στοιχεία αφορούν την κατάσταση έως τις 18:00 του Σαββάτου.
Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί ο αριθμός των ξένων υπηκόων που δεν έχουν εντοπιστεί. Οι κινεζικές αρχές ανακοίνωσαν ότι 261 υπήκοοι από 23 χώρες εξακολουθούν να αγνοούνται.
Μεταξύ αυτών βρίσκονται 104 πολίτες του Νεπάλ, 49 της Ινδίας, 33 της Λετονίας, 18 των ΗΠΑ και 15 της Βρετανίας. Στη λίστα περιλαμβάνονται επίσης υπήκοοι Καναδά, Αυστραλίας, Νότιας Αφρικής, Μαλαισίας, Γερμανίας, Ρωσίας, Ιρλανδίας, Εσθονίας, Γαλλίας, Ολλανδίας, Νέας Ζηλανδίας, καθώς και άλλων χωρών.
Οι κινεζικές αρχές αναφέρουν ότι έχουν ενημερώσει τις πρεσβείες και τα προξενεία των χωρών που έχουν πολίτες μεταξύ των αγνοουμένων.
Συνεχίζονται οι έρευνες μέσα στη λάσπη
Στο Gyirong οι διασώστες συνεχίζουν να επιχειρούν μέσα σε τεράστιες ποσότητες λάσπης και βράχων, αναζητώντας ανθρώπους που ενδέχεται να έχουν επιζήσει.
Οι επιχειρήσεις πραγματοποιούνται με πεζοπόρα τμήματα, βάρκες και drones, ενώ χρησιμοποιούνται ειδικά μηχανήματα για την απομάκρυνση των φερτών υλικών και την αποκατάσταση των δρόμων.
Περισσότεροι από 2.100 διασώστες έχουν κινητοποιηθεί στην περιοχή. Οι ομάδες έρευνας επιχειρούν παράλληλα να παρακολουθούν τον κίνδυνο νέων κατολισθήσεων και την κατάσταση μιας λίμνης που σχηματίστηκε μετά την καταστροφή και θα μπορούσε να προκαλέσει νέα προβλήματα εάν υπερχειλίσει.
Μέχρι στιγμής, σύμφωνα με τις κινεζικές αρχές, δεν υπάρχουν πλέον ξένοι τουρίστες εγκλωβισμένοι στην κομητεία Gyirong, έπειτα από πολλαπλές έρευνες και διασταυρώσεις στοιχείων. Αυτό, ωστόσο, δεν σημαίνει ότι έχει διευκρινιστεί η τύχη των 261 ξένων υπηκόων που παραμένουν καταγεγραμμένοι ως αγνοούμενοι.
Στο Νεπάλ ο βαρύτερος απολογισμός
Στην άλλη πλευρά των συνόρων, η κατάσταση παραμένει δραματική.
Οι αρχές του Νεπάλ έχουν καταγράψει 734 νεκρούς και 2.498 αγνοούμενους, ενώ περισσότεροι από 3.700 άνθρωποι έχουν διασωθεί μέχρι στιγμής.
Οι επιχειρήσεις διάσωσης αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα εξαιτίας των κατεστραμμένων δρόμων, των υψηλών υδάτων και των δύσκολων καιρικών συνθηκών. Ελικόπτερα μεταφέρουν τρόφιμα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης στις απομονωμένες περιοχές, ενώ παράλληλα απομακρύνουν ανθρώπους από τις πληγείσες ζώνες.
Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί και η κατάσταση στον ποταμό Bhotekoshi, όπου οι αρχές εξέδωσαν νέα προειδοποίηση για άνοδο της στάθμης των υδάτων. Οι κάτοικοι και τα συνεργεία διάσωσης στις πληγείσες περιοχές καλούνται να παραμείνουν σε επιφυλακή για ενδεχόμενες νέες πλημμύρες.
Πώς ξεκίνησε η καταστροφή
Η καταστροφή φαίνεται να ξεκίνησε από την κατάρρευση τμήματος παγετώνα σε μεγάλο υψόμετρο στα Ιμαλάια.
Ο παγετώνας κατέρρευσε σε περιοχή του Θιβέτ και η τεράστια μάζα πάγου και βράχων έπεσε στην κοίτη του ποταμού Lhende, προκαλώντας προσωρινό φράγμα. Όταν αυτό υποχώρησε, ένας τεράστιος όγκος νερού και φερτών υλικών κινήθηκε προς τα κατάντη.
Το νερό πέρασε από το Θιβέτ προς το Νεπάλ και διοχετεύτηκε στους ποταμούς Lhende Khola, Bhotekoshi και Trishuli. Σε ορισμένα σημεία η στάθμη του Trishuli αυξήθηκε κατά περίπου 9 μέτρα μέσα σε μόλις 30 λεπτά.
Αρχικά εξετάστηκε το ενδεχόμενο σεισμού ως αιτίας της κατάρρευσης. Ωστόσο, η αμερικανική Γεωλογική Υπηρεσία κατέληξε ότι το σεισμικό σήμα προκλήθηκε από την ίδια την κατολίσθηση και όχι από σεισμό που προηγήθηκε.
Περιορισμένη πληροφόρηση από το Θιβέτ
Την ίδια ώρα, η εικόνα από την κινεζική πλευρά των συνόρων παραμένει πολύ πιο περιορισμένη σε σχέση με αυτή που μεταδίδεται από το Νεπάλ.
Οι ξένοι δημοσιογράφοι χρειάζονται ειδική άδεια για να ταξιδέψουν στο Θιβέτ, ενώ μεγάλο μέρος της ενημέρωσης για την καταστροφή προέρχεται από τα κρατικά κινεζικά μέσα.
Το ζήτημα έχει προκαλέσει ερωτήματα για το πόσο πλήρης είναι η εικόνα που φτάνει στο κοινό, ιδιαίτερα σχετικά με τους αγνοούμενους και τις συνθήκες που επικρατούν στις πιο απομονωμένες περιοχές.
Το θέμα της περιορισμένης πληροφόρησης είχε ήδη επισημανθεί σε δημοσιεύματα του Σαββάτου, καθώς ενώ εικόνες από την καταστροφή κυκλοφορούσαν διεθνώς, στο κινεζικό διαδίκτυο υπήρχε πολύ μικρότερη διαθέσιμη ποσότητα υλικού και μαρτυριών.
Οι διασώστες δίνουν μάχη με τον χρόνο
Πέντε ημέρες μετά την καταστροφή, η βασική αγωνία παραμένει η ίδια: να εντοπιστούν ζωντανοί ανάμεσα στους χιλιάδες ανθρώπους που εξακολουθούν να αγνοούνται.
Στο Νεπάλ, οι επιχειρήσεις συνεχίζονται παρά τις νέες προειδοποιήσεις για πλημμύρες, ενώ στο Θιβέτ οι ομάδες διάσωσης προχωρούν μέσα από λάσπη, βράχους και κατεστραμμένες υποδομές.
Ο απολογισμός αναμένεται να μεταβληθεί καθώς οι διασώστες αποκτούν πρόσβαση σε περιοχές που μέχρι σήμερα παρέμεναν αποκλεισμένες.
Προς το παρόν, η καταστροφή στα Ιμαλάια έχει αφήσει πίσω της τουλάχιστον 750 νεκρούς και περισσότερους από 3.000 αγνοούμενους, σε μία από τις σοβαρότερες φυσικές καταστροφές που έχουν πλήξει την περιοχή τα τελευταία χρόνια.