Είναι γνωστό πως ανά τα χρόνια προκύπτουν νέες ασθένειες και διαταραχές που είτε δεν υπήρχαν προηγουμένως είτε δεν είχαν ανακαλυφθεί. Μια τέτοια διαταραχή είναι κι η εξάρτhση από τα video games, η οποία αναγνωρίστηκε ως διαταραχή από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας το 2019. Σε πολλούς ίσως να ακούγεται αστείο, αλλά η διαταραχή αυτή είναι σοβαρή κι επηρεάζει τη ζωή του πάσχοντα σε τεράστιο βαθμό, όπως ακριβώς θα έκανε και μια εξάρτhση σε ουσίες, στο aλκoόλ ή στα τυχερά παιχνίδια.

Γι’ αυτό λοιπόν η Βρετανία θεώρησε πως είναι επιτακτική ανάγκη να δημιουργηθεί ένα κέντρο αποτοξίνωσης που θα επικεντρώνεται αποκλειστικά και μόνο σε αυτού του είδους τις διαταραχές. Η κλινική αυτή λοιπόν άνοιξε στο Λονδίνο το 2019 κι είναι η πρώτη δομή στον κοσμό που κατασκευάστηκε για τις διαταραχές που προκαλούν τα video games. Το επίσημο όνομα της κλινικής είναι «National Centre for Gaming Disorders» και παρέχει υπηρεσίες αξιολόγησης και θεραπείας για άτομα άνω των δεκατριών που δεν μπορούν να ελέγξουν και να βάλουν όρια στη χρήση video games κι αυτό επηρεάζει τη ζωή τους.

Ο τρόπος με τον οποίο μπορεί κάποιος να παραπεμφθεί εκεί είναι είτε μέσω προσωπικής πρωτοβουλίας του πάσχοντα, είτε μέσω συστάσεων ενός επαγγελματία υγεία ή του φιλικού και συγγενικού περιβάλλοντος του πάσχοντα. Αν η παραπομπή γίνει μέσω τρίτων τότε η κλινική θα παρέχει τις απαραίτητες οδηγίες για να καθοδηγήσει τους άλλους επαγγελματίες, γονείς ή φίλους για τη σωστή προσέγγιση του ατόμου.

Έπειτα οι πάσχοντες θα περάσουν από κάποια τεστ αξιολόγησης για να διαπιστωθεί αν όντως πρόκειται για διαταραχή που προκύπτει από τα video games αλλά και για να αναγνωριστεί η σοβαρότητα της διαταραχής. Με τις πληροφορίες αυτές αλλά κι αξιολογώντας τις ανάγκες και προτιμήσεις του κάθε ατόμου ξεχωριστά, αποφασίζεται από κοινού η θεραπεία που περιλαμβάνει διάφορα είδη ψυχοθεραπείας που εστιάζουν στη μείωση των ωρών ενασχόλησης με το gaming, στον αυτοέλεγχο αλλά και στην εύρεση νέων δραστηριοτήτων απασχόλησης.

Ωστόσο η κλινική αυτή δεν παρέχει βοήθεια μόνο σε πάσχοντες αλλά και στο κοινωνικό τους περιβάλλον, όπως στους γονείς αλλά και την υπόλοιπη οικογένεια, δίνοντάς του τη δυνατότητα να συμμετάσχουν σε συνεδρίες ενημέρωσης, ψυχολογικής υποστήριξης αλλά κι εκπαίδευσης. Επιπλέον, οι πάσχοντες μπορούν να συμμετάσχουν σε συνεδρίες μαζί με τα μέλη της οικογένειάς τους ή σε συνεδρίες group therapy μαζί με άλλους πάσχοντες.

Η κλινική αρχικά χρηματοδοτούνταν για 50 ασθενείς το χρόνο, αλλά κατέληξε να θεραπεύει 30 ασθενείς το μήνα από τον Μάρτιο του 2023. Το ήμισυ των ασθενών ήταν παιδιά κάτω των 18 και παρουσίαζαν συμπτώματα κοινωνικής απομόνωσης και βias κι αρνούνταν να πάνε στο σχολείο. Τα τοπ τρία παιχνίδια προτίμησής τους ήταν το «Fortnite», το «Minecraft» και το «Call of Duty», ενώ οι ασθενείς όλων των ηλικιών φαίνεται πως ξόδευαν ιδιαίτερα μεγάλα ποσά στην αγορά πακέτων για αναβάθμιση των χαρακτήρων και του εξοπλισμού των παικτών.

Το πρόβλημα του gaming αddiction είναι παγκόσμιο κι ιδιαίτερα μετά την πανδημία τα νούμερα έχουν ανέβει δραστικά. Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε το 2020 8.5% των νέων ηλικίας 8-18 ετών παγκοσμίως πάσχει από διαταραχές που οφείλονται στο gaming, ενώ η διάρκεια ενασχόλησης με video games αυξάνεται ακόμη και μετά την πανδημία. Οποιοδήποτε είδος εξάρτhσης δε θα πρέπει να αγνοείται από ενήλικες και μη. Βέβαια στην περίπτωση των ανηλίκων οι γονείς θα πρέπει να είναι επιπλέον προσεκτικοί και να φροντίζουν να μπαίνουν όρια κι εννοείται να απευθυνθούν αμέσως σε ειδικούς αν παρατηρήσουν ανησυχητικά σημάδια. Μπορεί να μην υπάρχει στην Ελλάδα κλινική που να εξειδικεύεται σε τέτοιες διαταραχές, αλλά υπάρχουν επαγγελματίες ψυχικής υγείας αλλά κι ειδικά προγράμματα στο ΚΕΘΕΑ που προσφέρουν ενημέρωση και θεραπεία.

 

Για όποιον ενδιαφέρεται να μάθει περισσότερα μπορεί να διαβάσει τα παρακάτω:

1. ΚΕΘΕΑgaming

2. GamesQuittersStats

3. NationalLibradyofMedicineResearch

4. TheGuardianArticle