«Mην κοιτάτε ψηλά». Οι αρχές της Νότιας Κορέας προειδοποίησαν τους κατοίκους κατά μήκος των συνόρων με τη Βόρεια Κορέα ότι βρισκόταν σε εξέλιξη «αεροπορική επιδρομή». Αλλά δεν ήταν ρουκέτες που εισέρχονταν. Αντίθετα: πάνω από τα κεφάλια τους αιωρούνταν περισσότερα από 150 μπαλόνια που μετέφεραν σκουπίδια και αυτό που ακούγεται είναι ότι ήταν περιττώματα.

Ένα έκτακτο μήνυμα συναγερμού για καταστροφές εστάλη σε όλες τις πόλεις το βράδυ της Τρίτης, σύμφωνα με τη νοτιοκορεατική εφημερίδα Hankyoreh, διατάσσοντας τους κατοίκους να «απέχουν από υπαίθριες δραστηριότητες και να αναφέρουν [τα αντικείμενα] στις στρατιωτικές βάσεις όταν εντοπιστούν», μαζί με το μήνυμα στα αγγλικά: «Προκαταρκτική προειδοποίηση αεροπορικής επιδρομής».

This photo provided by South Korea Defense Ministry, shows trash from a balloon presumably sent by North Korea, in Seoul, South Korea, Wednesday, May 29, 2024.

Πηγή εικόνας: Times

Η εισβολή έρχεται λίγες ημέρες αφότου η Βόρεια Κορέα προειδοποίησε ότι θα προβεί σε αντίποινα για τα φυλλάδια κατά της Πιονγκγιάνγκ που έστειλαν ακτιβιστές στη Νότια Κορέα νωρίτερα αυτόν τον μήνα.

Το νοτιοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων Yonhap μετέδωσε ότι ο στρατός της Νότιας Κορέας εντόπισε τα μπαλόνια να πετούν και να πέφτουν σε διάφορα σημεία της χώρας από το βράδυ της Τρίτης έως το πρωί της Τετάρτης τοπική ώρα, φτάνοντας μέχρι τη Νότια Γκιόνγκσανγκ, μια επαρχία που απέχει πάνω από 180 μίλια από τα σύνορα της αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης μεταξύ των δύο χωρών.

Τα αερόστατα φάνηκε να μεταφέρουν σκουπίδια – όπως πλαστικά μπουκάλια, μπαταρίες, εξαρτήματα παπουτσιών, ακόμη και περιττώματα – δήλωσε ένας αξιωματούχος του Γενικού Επιτελείου Στρατού της Νότιας Κορέας. Ο στρατός συνεργάζεται με την αστυνομία για να συλλέξει τα υλικά για ανάλυση, ανέφερε η τοπική εφημερίδα Chosun Ilbo και συμβούλεψε τους κατοίκους να μην έρχονται σε επαφή με τα περιττώματα και αντ’ αυτού να τα αναφέρουν στις αρχές.

«Θα ληφθούν επίσης μέτρα κατά της συχνής διασποράς φυλλαδίων και άλλων σκουπιδιών από [τη Νότια Κορέα] κοντά σε συνοριακές περιοχές», δήλωσε την Κυριακή ο αναπληρωτής υπουργός εθνικής άμυνας της Βόρειας Κορέας. «Σωροί από σκουπίδια και βρωμιές θα διασκορπιστούν σύντομα στις συνοριακές περιοχές και στο εσωτερικό της [Νότιας Κορέας] και θα βιώσουν άμεσα πόσο μεγάλη προσπάθεια απαιτείται για την απομάκρυνσή τους».

Ο στρατός της Νότιας Κορέας καταδίκασε την πράξη, λέγοντας την Τετάρτη ότι τα μπαλόνια «παραβιάζουν σαφώς το διεθνές δίκαιο και απειλούν σοβαρά την ασφάλεια του λαού μας».

Δεν είναι η πρώτη φορά που η Βόρεια Κορέα μεταφέρει σκουπίδια μέσω μπαλονιών: το 2016, έστειλε αυτά που αρχικά φοβήθηκαν ότι ήταν βιοχημικές ουσίες, αλλά τελικά αποδείχθηκε ότι ήταν αποτσίγαρα και χρησιμοποιημένο χαρτί τουαλέτας.

Βορειοκορεάτες αποστάτες και ακτιβιστές στη Νότια Κορέα έχουν επίσης πετάξει μπαλόνια με προπαγανδιστικό φορτίο από την άλλη πλευρά εδώ και χρόνια, με την ελπίδα να πείσουν τους κατοίκους της Βόρειας Κορέας να αντισταθούν στο ολοκληρωτικό καθεστώς του Κιμ Γιονγκ Ουν. Η Πιονγκγιάνγκ αντιτίθεται εδώ και καιρό στην πρακτική αυτή, την οποία έχει χαρακτηρίσει «ψυχολογικό πόλεμο».

Νωρίτερα αυτό το μήνα, μια ομάδα Βορειοκορεατών αποστατών έστειλε περίπου 20 μεγάλα μπαλόνια που μετέφεραν περίπου 300.000 φυλλάδια που επέκριναν τον Κιμ. Τα μπαλόνια φέρεται επίσης να μετέφεραν περίπου 2.000 USB stick που περιείχαν περιεχόμενο K-pop, συμπεριλαμβανομένων τραγουδιών από τα μέλη του κορεατικού boyband sensation BTS. (Ο Κιμ έχει αποκαλέσει τη νοτιοκορεατική K-pop “φαύλο καρκίνο”).

Koreas Tensions

Πηγή εικόνας: Times

Σε δήλωσή της, η αδελφή του Κιμ, Κιμ Γιο Γιονγκ, δήλωσε ότι η Νότια Κορέα «δε δικαιούται να επικρίνει την ελευθερία έκφρασης» των Βορειοκορεατών. «Δοκιμάσαμε κάτι που έκαναν πάντα, αλλά δεν μπορώ να καταλάβω γιατί κάνουν φασαρία σαν να χτυπήθηκαν από βροχή σφαιρών», είπε, προσθέτοντας ότι, στο μέλλον, η Βόρεια Κορέα θα συνεχίσει να απαντά στα νοτιοκορεατικά μπαλόνια που διαδίδουν προπαγάνδα «κατά περίπτωση, σκορπίζοντας σκουπίδια δεκάδες φορές περισσότερα από αυτά που σκορπίζονται σε εμάς».

Καθώς κλιμακώνεται η ένταση μεταξύ Βόρειας και Νότιας Κορέας, οι ειδικοί τονίζουν ότι τέτοιες ανταλλαγές μπαλονιών παραμένουν πολύ προτιμότερες από μια ανταλλαγή πυραύλων. Ο Peter Ward, ερευνητής στο Ινστιτούτο Sejong, δήλωσε στο Reuters: «Αυτού του είδους οι τακτικές της γκρίζας ζώνης είναι πιο δύσκολο να αντιμετωπιστούν και ενέχουν μικρότερο κίνδυνο ανεξέλεγκτης στρατιωτικής κλιμάκωσης, ακόμη και αν είναι φρικτές για τους αμάχους που τελικά στοχοποιούνται».

 

Με πληροφορίες από Times.

Πηγή κεντρικής εικόνας: Tag24