Έντονες αντιδράσεις προκαλούν οι δηλώσεις του Μάκη Βορίδη, υπουργού Επικρατείας, ο οποίος προτείνει το σβήσιμο των ονομάτων των θυμάτων της τραγωδίας στα Τέμπη, μπροστά από το Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη στην Αθήνα.

Σύμφωνα με τον κο Μάκη Βορίδη, το Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη αποτελεί έναν «ιερό τόπο μνήμης για τους πεσόντες κατά τη διάρκεια των αγώνων του έθνους» και «δεν έχει καμία θέση η οποιαδήποτε αναγραφή οποιουδήποτε άλλου πράγματος εκεί». Συνεχίζοντας ακάθεκτος, είπε:«Θέλουμε να κάνουμε ένα μνημείο να θυμόμαστε το φρικτό δυστύχημα των Τεμπών; Να το κάνουμε. Αυτό δεν μπορεί να είναι στον Άγνωστό Στρατιώτη […] Είναι ένα μνημείο με συγκεκριμένο προορισμό.»

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Planet Webradio (@planetwebradio.gr)

 

«Τον λαϊκισμό εγώ δεν τον φοβήθηκα ποτέ, τον έχω πολεμήσει πάρα πολλά χρόνια και θα συνεχίσω να τον πολεμάω», συνεχίζει, μιλώντας σε ραδιοφωνική συνέντευξη στα Παραπολιτικά. Προτείνει, λοιπόν, την άμεση διαγραφή των ονομάτων αυτών από το μνημείο:

«Είναι τελείως διακριτό και ξεχωριστό η απόδοση σεβασμού στη μνήμη των ανθρώπων που χάθηκαν σε αυτό το φοβερό δυστύχημα, αν θέλουμε να ανοίξουμε μια δημόσια συζήτηση για το πως μπορεί να διασφαλιστεί η μνήμη τους και να τους θυμόμαστε και επομένως να κάνουμε ένα μνημείο για αυτό, μάλιστα. Άκουσα ότι κάτι σκέφτεται ο Δήμαρχος Αθηναίων, είναι πολύ ενδιαφέρον, αν σε αυτή τη συζήτηση για το μνημείο πρέπει να εμπλακούν και φορείς της κυβέρνησης να εμπλακούν αλλά εδώ συζητάμε για τον Άγνωστο Στρατιώτη. Στον Άγνωστο Στρατιώτη δε θα αναγράφεται τίποτα, θα αναγράφονται τα μέρη, τα σημεία όπου το έθνος πολέμησε και άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε αυτές τις πολεμικές προσπάθειες που έκανε το έθνος για να απελευθερωθεί. Αυτό είναι ο Άγνωστος Στρατιώτης.»

Η πρότασή του έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις, με πολλούς να υπογραμμίζουν τη σημασία της διατήρησης της μνήμης των θυμάτων, λέγοντας πως ο τόνος και η απολυτότητα των δηλώσεών του αποτελούν ασέβεια στη μνήμη των νεκρών.

 

Πηγή φωτογραφίας: ΤΑ ΝΕΑ