Είσαι σε μία από τις άσχημες περιόδους της ζωής σου, τη φάση του χωρισμού. Ανεξαρτήτως από το αν χώρισες τον άλλον εσύ ή εκείνος εσένα, σε πονάει. Τουλάχιστον έχεις δίπλα σου ανθρώπους να σε υποστηρίζουν και να σε παρηγορούν. Κάποιες φορές βέβαια, ακόμα κι εκείνοι δεν ξέρουν να διαχειριστούν τέτοιες καταστάσεις και κάπου χάνουν την μπάλα, λέγοντας πράγματα τα οποία αντί να βοηθούν, σε πάνε ένα βήμα πιο κοντά στα ψυχοφάρμακα.

 

1.«Θα βρεις άλλον καλύτερο, δεν άξιζε!»

Το αν άξιζε άσε να το κρίνει ο άμεσα ενδιαφερόμενος. Αυτόματα η φράση αυτή σε βάζει σε μια διαδικασία σύγκρισης και τι σύγκριση να κάνεις όταν ακόμα στο μυαλό σου κατά βάθος εκείνος είναι ο ένας και κανείς δε φαίνεται να μπορεί να τον αντικαταστήσει;  Εσύ περνάς την φάση «πού να βρω μια να σου μοιάζει» και οι φίλοι σου σού σιγοτραγουδάνε «κανείς δεν είναι κανενός».

 

2. «Θα βγούμε ζευγάρια, αλλά θες να έρθεις;»

Σοβαρά τώρα; Τι να κάνεις εσύ μόνος ανάμεσα σε ζευγαράκια; Να τα βλέπεις να δίνουν τρυφερά φιλιά και να ξυπνάνε μνήμες στο μυαλό σου από τα δικά σου με το λεγάμενο πρώην ταίρι; Μην τρίβετε κι εσείς την ευτυχία σας στα μούτρα μας βρε αδερφέ. Νόμιζες ότι θα εκτιμούσε ο φίλος σου την πρόταση, αλλά μπα, τον έκανες να νιώσει χειρότερα, άκου με που σου λέω. Οι χωρισμένοι προτιμούν τους χωρισμένους, ή έστω σκέτο ελεύθερους.

 

3. «Πέτυχα έξω το πρώην ταίρι σου.», «Είδες τι ανέβασε;», «Τσέκαρες αν είναι στο τάδε μαγαζί;»

Kαι γενικότερα, οποιαδήποτε αναφορά- κουβέντα στο άτομό του σε σχέση με γεωγραφικό προσδιορισμό. Παιδιά, να τον ξεχάσουμε θέλουμε λέμε. Ας κάνουμε όλοι μαζί ότι δεν υπάρχει απλά. Άμα μας τον θυμίζετε, μας δυσκολεύετε. Πολύ όμως.

 

4. «Μη στενοχωριέσαι, θα περάσει.»

Αν έγραφα άρθρο με τις δέκα πιο άσκοπες και εκνευριστικές συμβουλές που μας έχουν δώσει φίλοι, αυτή θα ήταν το νούμερο ένα ξεκάθαρα. Δεν έχει σημασία η καλή σου θέληση απέναντι στα νεύρα που θα δημιουργήσεις στον άλλον. Μπορεί να πιστεύεις αυτό που λες, αλλά εμείς που είμαστε χωρισμένοι δε θα το έλεγα.

 

5. «Θες να σου γνωρίσουμε τον τάδε;»

Όλα τα είχαμε, το προξενιό μας έλειπε. Εκτός αν είσαι από αυτούς τους τύπους που μετά από κάθε χωρισμό, βρίσκουν κατευθείαν κάτι καινούριο και με λίγα λόγια δεν μπορούν να μείνουν μόνοι τους λεπτό. Αλλά γενικά καλό θα ήταν οι χωρισμένοι να μένουμε για λίγο χρόνο χωρισμένοι, μόνοι μας δηλαδή. Τι φταίνε κι οι άμοιροι που θα μας γνωρίσουν ενώ εμείς μέσα μας ακόμα θα κουβαλάμε τον σταυρό των πρώην;

 

6. «Εσύ φταις.»

Και όντως ο άλλος να φταίει, δε νομίζω ότι είναι η κατάλληλη περίοδος όντας φρεσκοχωρισμένος και λυπημένος, να έχει από πάνω του κι εσένα με τις κατηγορίες σου. Λογικά γνωρίζει κι ο ίδιος στο περίπου τα τυχόν λάθη του, οπότε δε χρειάζεται κι εσένα να του τα επισημαίνεις και να τον κάνεις να νιώθει και τύψεις.

 

7. «Απορώ που κράτησε και τόσο.»

Εντάξει, το καταλάβαμε, δεν τον συμπαθούσες και πολύ. Ίσως και καθόλου. Με τις κακίες δεν κερδίζεις τίποτα, ούτε κάνεις τον άλλον να αισθάνεται καλύτερα. Τζάμπα η φράση βασικά.

 

8. «Μήπως να το ξανασκεφτείτε;»

Για κάποιο λόγο ‘γίναν όλα, και κάπου εδώ βάζω Οικονομόπουλο τέρμα. Δεν καταλαβαίνεις ότι είναι σοβαρός ο λόγος που ήρθε ο χωρισμός; Δεν μπορεί τόσο απλά να μου λες να τα ξαναβρούμε. Το αν στα μάτια σου η σχέση μας φαινόταν τέλεια, είναι εντελώς άλλο θέμα.

 

9. «Καλά ακόμη με αυτό ασχολούμαστε;»

Mην. Απλά μην. Αυτά δεν τα λέμε όντως. Όσο θέλουμε θα ασχολούμαστε και όσο θέλουμε θα βγαίνουμε, θα πίνουμε και θα κλαιγόμαστε. Ποιος είσαι εσύ για να ορίσεις τι θα γίνεται στην ψυχή του άλλου και πόσο καιρό θα πονάει γι’  αυτόν τον έρωτα;

 

10. «Πάμε στο τάδε μέρος;» (στο οποίο είχατε συνηθίσει να πηγαίνετε με το πρόσωπο).

Όλα σε θυμίζουν. Τι, θα αλλάξεις δηλαδή στέκια επειδή χώρισες; Καλό θα ήταν να τα αποφύγεις στην αρχή. Άλλωστε μην ξεχνάς, ήταν στέκι και του πρώην συντρόφου σου, οπότε δεν αποκλείεται να τον συναντήσεις κάπου εκεί.

 

Κι αν δεν ξέρεις τι να πεις και τι όχι, βάλε απλώς τον εαυτό σου στη θέση του χωρισμένου και σκέψου αν θα σε παρηγορούσε κάτι όντως από αυτά.

Συντάκτης: Κορίνα Γιούρου
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου