Παραδέξου το. Πόσες φορές έχεις βρεθεί σε άβολη συζήτηση περί ερωτικών θεμάτων, όπου απέκρυψες πράγματα που απλώς δεν ήθελες να τα μοιραστείς; Μπορεί απλώς να μη σε ενέπνευσαν οι γύρω σου, ίσως να νόμιζες ότι δε θα καταλάβουν, ίσως να φοβήθηκες μην κριθείς για κάτι που θα πεις και σ’ ένοιαξε να μη σου φορέσουν καμιά ταμπέλα, ενώ θα έπρεπε να σκεφτείς αντίστοιχα ότι θα μπορούσαν να φτάσουν εύκολα στο συμπέρασμα του «πόσο ακομπλεξάριστος είναι». Όλα έχουν να κάνουν με τους ανθρώπους που έχεις γύρω σου και το κατά πόσο τελικά μπορούν ν’ αποδεχτούν, κι αυτοί κι εσύ, το δικαίωμα επιλογών στην ερωτική ζωή κι όχι μόνο σ’ αυτή.

Υπάρχουν περισσότερα πράγματα απ’ όσα μπορείς να φανταστείς, που δύσκολα κανείς θα παραδεχτεί λοιπόν για τα ερωτικά του, αν και πάντα υπάρχουν εξαιρέσεις ανάλογα τον κάθε χαρακτήρα. Ας σε βάλω όμως κατευθείαν στο ψητό: Σκέψου εσένα και πες μου, μιλάς με κάποιον δικό σου άνθρωπο/ φίλο για το κρεβάτι σου ανοιχτά; Ή μήπως δε λες…

 

1. Με πόσους έχεις βρεθεί ερωτικά μέχρι τώρα

Αυτή η δήλωση, τελικά, είναι παγίδα. Ξεκάθαρη αφορμή για να κριθείς ως εύκολος ή ως πουριτανός, ενώ ό,τι και να πεις δύσκολα θα ικανοποιήσει. Φοβάσαι ν’ απαντήσεις λοιπόν, μήπως ξεπεράσεις το όριο που έχει θέσει ο άλλος στο μυαλό του, ή ακόμα και να είσαι κάτω από το μέσο όρο.

 

2. Πόσες φορές βρίσκεσαι ερωτικά με τον σύντροφό σου

Πότε ήταν η τελευταία φορά που βρέθηκες σε κρεβάτι -κι όχι για να κοιμηθείς- γενικά. Εντάξει αυτό φαινομενικά δε λέει και πολλά για τη σχέση σου, αλλά αν το αναλύσεις λίγο θα καταλάβεις ότι από εκεί πηγάζει μια ανάγκη να είσαι αποδεκτός και να μη νιώθεις απόρριψη. Αν λοιπόν δε σε ικανοποιεί η συχνότητά σας, δε θες να το ξέρουν και πολλοί γιατί είναι σαν να μαθαίνουν εμμέσως ότι δεν είσαι μια ξεκάθαρη ερωτική επιλογή- κι ας είσαι.

 

3. Αν είναι έρωτας ή αν συμβιβάζεσαι

Μπορείς να μείνεις σε μια σχέση για την ασφάλεια, την ηρεμία τη συνήθεια, μπορείς να μείνεις σε μια μέτρια επαφή για να υπάρχει σχέση. Μπορεί και να καίγεσαι κι ας μην είναι η τέλεια σχέση. Για κάποιο λόγο, όταν δεν είναι ξεκάθαρη η αμοιβαιότητα, δεν είναι και τόσο εύκολο να το μοιραστούμε. Κι αυτός ο λόγος δεν είναι άλλος από την ανάγκη να μην εκτεθούμε συναισθηματικά.

 

4. Αν έχεις πειραματιστεί (με διάφορα αντικείμενα, με άλλους ανθρώπους)

Πλέον βέβαια υπάρχει πολύς κόσμος που έχει αρχίσει να το παραδέχεται και να είναι πιο ανοιχτός σ’ αυτό το θέμα, αλλά υπάρχει μεγάλο ποσοστό που δεν το κάνει.

 

All About Sex | eBook


€2,50

-----

 

5. Πόσο συχνά (αυτο)ικανοποιείσαι

Ένας άνθρωπος μπορεί να βιώνει oργ@σμό χωρίς καν να τον αγγίξουν, ενώ κάποιος άλλος μπορεί να τον βιώνει πιο δύσκολα. Σίγουρα είναι πιο εύκολο να παραδεχθείς σε κάποιον άσχετο ότι προσποιήθηκες oργ@σμό, παρά στον άμεσα ενδιαφερόμενο, που θα το πάρει και προσωπικά. Ακόμα πιο δύσκολο είναι να μοιραστείς ότι το καταφέρνεις μόνος σου, αυτό που δεν καταφέρνει το ταίρι σου.

 

6. Αν έχεις συνευρεθεί σε κάποιο μέρος που ίσως δεν έπρεπε

Και μ’ έναν άνθρωπο που δεν έπρεπε, σύμφωνα με την ηθική σου. Για παράδειγμα, δεν είναι και τόσο εύκολο να παραδεχθείς σε μια απλή συζήτηση, ότι συνέβη στη δουλειά ή στο σινεμά, με τον κολλητό ή τον συνάδελφό σου.

 

7. Ποιες είναι οι φαντασιώσεις σου

Ντρέπεσαι να εκφράσεις, ακόμα και στον σύντροφό σου καμιά φορά, το τι θα σε έφτιαχνε, το τι θα ήθελες να δοκιμάσεις, πόσο μάλλον να το πεις και σε άλλους. Ντρέπεσαι να εκφράσεις ότι θες να πειραματιστείς με άλλα άτομα, αντικείμενα και χίλια δυο που μπορεί να βάλει ο νους σου κι αυτό γιατί ερωτικά έχουμε μάθει στην καταπίεση και το να εκφραζόμαστε ανοιχτά για τις ανάγκες μας μάς φαίνεται περίεργο.

 

8. Ότι έχει παιχτεί κάποια φάση με δύο ανθρώπους που συσχετίζονται- ξεχωριστά

Έγινε κάτι με τον έναν, και μετά έγινε κάτι με τον ξάδερφό του. Με την κολλητή του. Με πρώην που είχε. Σαφώς και η κριτική εδώ θα είναι πιθανότατα έντονη και κανείς δεν έχει όρεξη να περάσει από δικαστήριο για μια στιγμή που μπορεί να μην ήταν κι η καλύτερη επιλογή του.

 

9. Αν έχεις κολλήσει κάποιο σ3ξouαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα

Επίσης κάτι που δύσκολα θα παραδεχτεί κανείς, καθώς η ενημέρωσή μας είναι φοβερά ελλιπής πάνω σε τέτοια θέματα και τείνουμε να γινόμαστε αγενείς, να φερόμαστε εντελώς προκατειλημμένα αλλά και να φέρνουμε σε δύσκολη θέση τον πάσχοντα.

 

10. Aν έχεις απατήσει, ή σε έχουν απατήσει

Δύσκολα και τα δύο. Στο πρώτο φοβάσαι ότι θα σε κρίνουν που το έκανες. Στο δεύτερο φοβάσαι ότι θα σε κοιτάξουν με βλέμμα λύπησης. Γενικώς, κακό πράγμα η απιστία και να τη δηλώσεις, και να την πράξεις κι απ’ όλα.

 

Εσύ θ’ αποφασίσεις τι θα συζητήσεις και τι όχι. Αλλά μήπως τα πράγματα θα ήταν καλύτερα για όλους μας, αν διώχναμε μερικά ταμπού;

Συντάκτης: Κορίνα Γιούρου
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου