Υπάρχουν περίοδοι και φάσεις στη ζωή μας που μπορεί πολλά πράγματα να μοιάζουν να πηγαίνουν στραβά, να υπάρχει μια αρνητική ενέργεια στον αέρα και να νομίζουμε ότι όλα προέρχονται από το σύμπαν. Σίγουρα έχει βάλει κι αυτό το χεράκι του, αλλά από ένα σημείο και μετά, είναι οι δικές μας επιλογές που καθορίζουν τη συνέχεια.

Αυτό που μας συνθλίβει πολλές φορές δεν είναι το φορτίο της ζωής, αλλά ο τρόπος που το κουβαλάμε. Συνήθως δεν το καταλαβαίνεις άμεσα, αλλά με τον καιρό. Μαζεύονται αρκετά πράγματα και τσουπ, το μπαλόνι σκάει -στην προκειμένη περίπτωση εσύ. Ήρθε η ώρα γι’ αλλαγές στον εαυτό σου και την καθημερινότητά σου. Παρακάτω σου έχουμε τα σημάδια κι ας γίνουν αφορμή για να σκεφτείς, ότι όσο πιο πολλά έχεις, τόσο μεγαλύτερη η ανάγκη να κάνεις κάτι για να τ’ αντιμετωπίσεις.

 

1. Συχνά πυκνά, έχεις έναν κόμπο στο στομάχι

Άγχος το λένε και δημιουργεί πράγματα που ούτε καλά καλά μπορείς να πιστέψεις. Πολύς κόσμος έχει άγχος για μικροπράγματα- λέω καμιά φορά στον εαυτό μου, για τα σημαντικά τι θα κάνουμε, δηλαδή, θα πεθάνουμε; Βρες ποια είναι αυτά που σου προκαλούν αυτόν τον επώδυνο κόμπο, παρακολούθησε τον εαυτό σου και πολέμησέ τα. Μπορεί το άγχος να μην εξαφανιστεί ποτέ, αλλά στόχος είναι να μειωθεί όσο το περισσότερο γίνεται, τόσο ώστε να μη σε επηρεάζει αρνητικά σε πολλές καθημερινές σου δραστηριότητες.

 

2. Νιώθεις συνεχώς μια κούραση

Δεν κοιμάσαι καλά, ίσως και να μην τρως καλά, ίσως και να νιώθεις ότι δεν έχεις αρκετή ενέργεια ν’ ανταπεξέλθεις. Το σώμα πέφτει- ως γνωστόν, πάντα σου δείχνει τα σημάδια ότι κάτι πρέπει ν’ αλλάξεις και δεν είναι πάντα ο κατάλληλος χαρακτηρισμός η κούραση. Η διάθεσή σου κινείται ανάμεσα στην απάθεια και την αδιαθεσία κι εσύ κάπου στη μέση, ψάχνεις να βρεις τις ισορροπίες σου. Αν παρατηρείς τον εαυτό σου με συνεχή και υπερβολική κούραση, με κόπωση και χωρίς διάθεση, τότε είναι ένα σημάδι να βάλεις φρένο σε ό,τι σε δυσαρεστεί.

 

 

3. Νευριάζεις πανεύκολα, σε εκνευρίζουν τα πάντα

Η όρεξη πουθενά, η γκρίνια σε περικυκλώνει και σου φταίνε ακόμα και τα αντικείμενα. Γιατί το τηλεκοντρόλ βρίσκεται εκεί κι όχι εκεί που το άφησες, γιατί δεν πρόλαβες να κάνεις τη δουλειά γρήγορα, γιατί η θάλασσα είναι μπλε και τα βουνά μυτερά. Σίγουρα υπάρχουν μέρες που ο εκνευρισμός μας μπορεί να είναι πάνω από τα φυσιολογικά επίπεδα, αλλά όταν σου φταίει όλη σου η ζωή χρειάζεσαι επειγόντως αλλαγές και μάλιστα δραστικές. Γιατί, όχι μόνο χαλιέσαι εσύ ψυχολογικά, αλλά επηρεάζεις άμεσα και το κοντινό σου περιβάλλον κι εκπέμπεις προφανώς αρνητική ενέργεια.

 

4. Δε βρίσκεις χρόνο κι όρεξη για τους ανθρώπους σου και λειτουργείς μόνο με πρόγραμμα κι όχι αυθορμητισμό

Από τα πιο μικρά στα πιο μεγάλα, από τα πιο απλά στα πιο σπουδαία πράγματα, κάπου εκεί κρύβονται οι άνθρωποί σου, οι οποίοι αποτελούν κομμάτι της ζωής σου και για κάποιο λόγο υπάρχουν -και πρέπει να υπάρχουν- σ’ αυτή. Καλά και τα σόσιαλ, αλλά οι αληθινές σχέσεις δε χτίζονται και κρατιούνται πίσω από μια οθόνη, ούτε βλέποντας τον άλλον μία φορά τον μήνα. Οι σχέσεις χρειάζονται χρόνο κι εσύ διασκέδαση και συζητήσεις μαζί τους.

 

5. Αναπολείς τον παλιό σου εαυτό

Ζεις με λίγα λόγια στο μυαλό σου, σε μια άλλη εποχή, στο παρελθόν ή στο μέλλον, γιατί βλέπεις εκεί καλύτερα πράγματα, που δεν έχει το παρόν σου. Αναζητάς μια κατάσταση που βίωσες, κάποιους πιθανούς στόχους που πέτυχες κάποτε όταν προς το παρόν νιώθεις στάσιμος, περιμένοντας τα καλύτερα να έρθουν από μόνα τους κι αφήνοντας τα πάντα στην τύχη. Αντί να ζεις σε ουτοπικές καταστάσεις, καιρός να αποκτήσεις τον εαυτό που θέλεις και στο παρόν.

 

6. Δεν κάνεις πράγματα που σου αρέσουν

Από δουλειά, από συναναστροφή με ανθρώπους που όχι απλά δε συμπαθείς αλλά σιχαίνεσαι, μέχρι δραστηριότητες και χόμπι. Καλώς ή κακώς πολλές φορές, κρεμόμαστε από κάπου και δεν πιστεύουμε ότι μπορούμε να βρούμε κάτι καλύτερο σε οποιονδήποτε τομέα, ίσως και να είμαστε βολεμένοι, ίσως και να είμαστε βαλτωμένοι ή να έχουμε σπαταλήσει χρόνο για κάτι που δε θέλουμε να πάει χαμένο. Εκεί χρειάζεται να ζυγίσουμε τι μας δίνει κάτι και τι μας παίρνει, για να πάρουμε τη σωστή μα και συνάμα πολλές φορές δύσκολη απόφαση. Οι όμορφες δραστηριότητες εκτός δουλειάς έχουν έναν παραπάνω λόγο να χωράνε στο πρόγραμμά σου, γιατί είναι από μόνες τους ένας λόγος να χαμογελάς και να έχεις κάτι να περιμένεις.

 

7. Ξεχνάς

Κι όχι, δε συμβαίνει μόνο στις μεγαλύτερες ηλικίες, αλλά και σε σένα που έχεις κυριολεκτικά χίλια πράγματα στο κεφάλι σου και μετά τι να πρωτοθυμηθείς; Θα μπορούσε να συνδυαστεί και με το άγχος σου, σαφώς. Όταν πιάσεις τον εαυτό σου ν’ αρχίσει να ξεχνάει, προσπάθησε να μειώσεις τις πληροφορίες που δέχεσαι καθημερινά και ν’ αποστασιοποιηθείς για λίγο, ώστε να χαλαρώσεις.

 

8. Πάει πολύς καιρός από την τελευταία φορά που έκανες μια μεγάλη αλλαγή

Όταν αναρωτιέσαι πόσος καιρός πάει από τότε που βγήκες εκτός του προγράμματός σου κι έκανες κάτι όμορφο και διαφορετικό, σημαίνει ότι έχεις βολευτεί στη ρουτίνα σου και σε μια μιζέρια. Μια αλλαγή που μπορεί να επηρεάσει εσένα συναισθηματικά και τον τρόπο ζωής σου, από αλλαγή σπιτιού, δουλειάς, αλλαγή χόμπι, αλλαγή μαλλιού, μπορούν να σου φέρουν τη φρεσκάδα που σου λείπει.

 

9. Δεν μπορείς να διαχειριστείς περιστατικά έκτακτης ανάγκης

Και γενικότερα έχεις μια τάση να χάνεις τον έλεγχο. Η ψυχραιμία σου έχει πάει περίπατο κι όλα φαίνονται τραγικά και μη αντιμετωπίσιμα. Η τρίχα γίνεται τριχιά, κι ο προβληματισμός σου πρόβλημα. Για να είσαι ήρεμος λοιπόν, πρέπει να ξεκινήσεις να ψάχνεις το μέσα σου, και το τι χρειάζεται πραγματικά.

 

10. Δεν έχεις καθόλου ερωτική διάθεση

Αποδεδειγμένα, οι άνθρωποι που δεν έχουν σε κάποια φάση της ζωής τους υγιή ερωτική διάθεση, δεν μπορούν να αφεθούν και να χαλαρώσουν καθώς το μυαλό τους τούς πολεμάει. Και μπορεί εδώ να απαντήσει ένας ελεύθερος, ότι απλώς δεν έχει βρει κάτι που του αρέσει στην παρούσα φάση, ένας δεσμευμένος θα πει ότι βαρέθηκε ή περνάει τη φάση του, αλλά οι απαντήσεις αυτές κρύβουν από πίσω κάποιες φορές απογοήτευση κι άλλες κακή ψυχολογία.

Κι όσο μου λες πως δε γίνεται, εγώ θα σου πω βάλε στόχους και προσπάθεια, αλλά μη χάσεις τον εαυτό σου  και τη χαρά σου. Ποτέ δεν είναι αργά ν’ αλλάξεις την καθημερινότητά σου και να ζήσεις μια καλύτερη και πιο όμορφη ζωή.

Συντάκτης: Κορίνα Γιούρου
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου