Μπορεί να το ζεις συχνά, μπορεί κι όχι. Μια όχι και τόσο ευχάριστη κατάσταση. Η στιγμή που θες να αποφύγεις κάποιον που δεν πολυγουστάρεις γενικά και θέλεις να το πας με πλάγιο τρόπο, χωρίς να χρειαστεί να του το πεις μες στα μούτρα του και κάπως πληγώσεις τον εγωισμό του. Είτε σε προσέγγισε μόλις και πρέπει να ρίξεις το «ευγενικό» ακυράκι σου, είτε βγήκατε τύπου 1-2 φορές, είτε παραπάνω, οι δικαιολογίες άπειρες – τι άλλο πια θ’ ακούσουμε. Και φυσικά, έχουμε ετοιμάσει μια λίστα με τις δέκα πιο συνηθισμένες παρακάτω.

 

1. «Έχω κάτι αυτή την περίοδο»

Είμαι αλλού, που λέμε, κι άσε τον άλλον να νομίζει ότι έχεις σχέση ή οτιδήποτε. Αυτόματα τον αφήνεις να πιστεύει ότι τον απορρίπτεις γιατί έχεις κάτι άλλο, ενώ εσύ μπορεί να μην έχεις καν, και να τον κάνεις να σκέφτεται ότι αν δεν είχες μπορεί να ψηνόσουν. Από τις πιο κλασικές δικαιολογίες, κι από αυτές που ο άλλος σταματάει τη συζήτηση σχεδόν κατευθείαν. Άμεσο αποτέλεσμα ήθελες, να το.

 

2. «Δεν μπορώ, έχω κανονίσει»

Αυτό ίσως να μην είναι κι απαραίτητα δικαιολογία, ίσως να είναι κι αλήθεια. Κι αν δεν έχεις κανονίσει, σίγουρα προτιμάς να κανονίσεις με οποιονδήποτε άλλο εκτός από εκείνον. Βέβαια, τη μία έχεις κανονίσει, την πιθανώς επόμενη φορά που θα σου προτείνει; Ετοιμάσου για διπλή δικαιολογία. Κι αν το πιάσει το νόημα, θεωρείσαι τυχερός. Αν όχι, εφοπλίσου με υπομονή και καλύτερες δικαιολογίες.

 

3. «Δεν είμαι σε φάση για κάτι παραπάνω»

Χιλιοειπωμένο, που μπορεί να σημαίνει ότι μια χαρά σε φάση είμαι, απλώς δε μου το βγάζεις εσύ. Δηλώνεις μια επιθυμία να είσαι εντελώς μόνος σου, την οποία ο άλλος οφείλει να σεβαστεί. Γι’ αυτό και βασίζεσαι πάνω της. Μια φράση η οποία μπορεί να συσχετιστεί με την παρακάτω.

 

4. «Βγήκα πρόσφατα από κάτι»

Κι ό,τι κατάλαβες, κατάλαβες. Μην περιμένεις σχεσούλες, στιγμές με σένα κι εκείνον πιασμένους χεράκι χεράκι κι άλλες τέτοιες σκηνές βγαλμένες από παραμύθι, δεν υπάρχει περίπτωση. Το καλό/κακό μ’ αυτή τη δικαιολογία είναι ότι αφήνει ένα παραθυράκι ανοιχτό. Τύπου, «μπορεί να κάνω κάτι μαζί σου, αλλά μην περιμένεις κάτι παραπάνω».

 

5. «Είμαι κουρασμένος/η, έχω πονοκέφαλο»

Αν προσθέσεις κι ένα ”μωρέ” δίπλα και πάρεις αυτό το βλέμμα το δήθεν ενοχικό, θα πιάσει καλύτερα. Εύκολη και γνωστή δικαιολογία για ν’ αποφύγεις κάποιον προσωρινά όμως (και να τον ξενερώσεις κιόλας, σκέψου το καλά).

 

6. «Δεν έχω όρεξη να μιλήσω στο τηλέφωνο, καλύτερα από μηνύματα»

Δεν ξέρω αν εσάς σας την έχουν πει αυτή τη δικαιολογία, ή αν την έχετε πει εσείς αντίστοιχα, εγώ πάντως το έχω ακούσει κι αυτό. Τύπου ότι δεν έχεις όρεξη, ενώ η πραγματικότητα μπορεί να σημαίνει «νιώθω ότι δεν έχουμε τι να πούμε, βαριέμαι, δε γουστάρω, δε με νοιάζει». Σκληρό έτσι;

 

7. «Συγγνώμη που δεν απάντησα, αλλά έτρεχα»

Σίγουρα όλοι έχουμε πολλές υποχρεώσεις, αλλά νομίζω ότι είναι ξεκάθαρο ότι όταν γουστάρουμε κάποιον, θα βρούμε τρόπο να τον χώσουμε ακόμα και στο πιο απαιτητικό πρόγραμμα μας. Από τις πιο συνηθισμένες δικαιολογίες, αλλά και συνάμα από τις πιο ψεύτικες. Δεν πείθουν και δεν είναι κι ο σκοπός τους να πείσουν μάλλον.

 

8. «Δεν έχω ξεπεράσει πρώην μου»

Σχετίζεται με το πρώτο, το είμαι αλλού κάπως, εννοώντας ότι το μυαλό μας είναι αλλού. Κλασική απογοητευτική δικαιολογία, που συνηθίζεται να λέγεται όχι και στην πολύ αρχή. Δίνεις την ευκαιρία σ’ έναν άνθρωπο να σε γνωρίσει λίγο, δεν του ρίχνεις κατευθείαν άκυρο και μετά του το φέρνεις κάπως έτσι για να μην πεις ότι δεν τον γουστάρεις. Δεν ξέρω για εσάς, εγώ το έχω πει αυτό, αλλά ήταν η πραγματικότητα.

 

9. «Θέλω λίγο χρόνο»

Η σκληρή μετάφραση της δικαιολογίας: Θέλω να μ’ αφήσεις λίγο μόνο μου, κι αν δε βρω κάτι καλύτερο ή δεν κάτσει η φάση με τον άλλον/η που προσπαθώ να ψήσω, μπορεί και να επιστρέψω σε σένα. Η πιο καλή εκδοχή δικαιολογίας: «Μου αρέσεις, απλώς δεν ξέρω αν ψήνομαι.» Ουσιαστικά, είναι από τις δικαιολογίες που δε στο ξεκόβουν εντελώς, για να μπορούν να επιστρέψουν ξανά σε σένα όποτε θέλουν. Καβάτζα μου μυρίζει.

 

10. «Θέλω να το πάμε πιο αργά»

Η συγκεκριμένη φράση είναι εύκολο να παρεξηγηθεί, καθώς δεν ξέρεις πότε είναι δικαιολογία και πότε αλήθεια (,είναι υπέρ σου εσένα που θες να το χρησιμοποιήσεις σαν δικαιολογία). Μπορεί να βασίζεσαι στο γεγονός ότι ο άλλος είναι ανυπόμονος, ή ότι το πάει με χίλια το μεταξύ σας, αλλά και στο ότι θες να παίξεις παιχνίδι κι αλλού. Κι έτσι, μετά του ρίχνεις και το φταίξιμο, θεωρώντας ότι εσύ του είπες πιο αργά, κι ο άλλος δεν ήθελε. Εμ ποιος φταίει;

Κι αν είναι ένας άνθρωπος που δεν ξέρεις, δεν του χρωστάς στην τελική και δεν είσαι υποχρεωμένος να δώσεις μια εξήγηση για το ότι δε γουστάρεις. Αν όμως είναι ένας άνθρωπος που έχεις μοιραστεί αρκετά πράγματα, προτίμησε να είσαι ειλικρινής. Όσο δύσκολο κι αν είναι, θα εκτιμήσει περισσότερο αυτό από μια ηλίθια δικαιολογία ή μια εξαφάνιση. Ξεχώρισε ποιος χρειάζεται τι.

 

Θέλουμε και τη δική σου ιστορία!

Στείλε το άρθρο σου στο info@pillowfights.gr και μπες στη μεγαλύτερη αρθρογραφική ομάδα!

Μάθε περισσότερα ΕΔΩ!

 

Συντάκτης: Κορίνα Γιούρου
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου