Συνήθης ασχολία για πολλούς νέους στις μέρες μας να παίζουν βιντεοπαιχνίδια. Ώρες μπροστά σε μία οθόνη, μάτια κουρασμένα και έντονο το αίσθημα του ανταγωνισμού. Απορρίπτουν προτάσεις φίλων για εξόδους τη μία μετά την άλλη και τα βράδια καταλήγουν να τρώνε πίτσες και να λιώνουν πάνω απ’ το πληκτρολόγιο.

Όταν οι πιο σημαντικές κοινωνικές σχέσεις σου είναι οι διαδικτυακές, τότε κάτι δεν πάει καλά. Υπάρχουν πολλά δημιουργικά πράγματα που μπορείς να κάνεις μες την μέρα, απλώς εσύ επιλέγεις -και έχεις βολευτεί- να κάθεσαι στην καρέκλα σου μπροστά απ’ την οθόνη του υπολογιστή, έχοντας ξεχάσει πώς είναι να βγαίνεις έξω και να επικοινωνείς με κόσμο κι όχι με δράκους, εξωγήινους, πολεμιστές, όπλα και ρομπότ. Ο χρόνος σου φτάνει για να πας σχολείο/σχολή/δουλειά, να βγεις έξω, και να ασχοληθείς αν θες και με βιντεοπαιχνίδια. Δεν είναι κακό να κάνεις όλα όσα σου αρέσουν όταν ξέρεις να βάζεις όρια στον εαυτό σου και να διαχειρίζεσαι το χρόνο σου. Το θέμα είναι αν βρίσκεσαι σε ηλικία που μπορείς μόνος σου να βάλεις όρια στον εαυτό σου ή αν κάποιος άλλος πρέπει να το κάνει για σένα. Κι αν όντως έχεις επίγνωση του χρόνου που περνάς σε μια οθόνη, τότε μήπως κάτι δεν πάει καλά με την πραγματική σου ζωή; Αλήθεια, εσύ τι κέρδισες παίζοντας βιντεοπαιχνίδια;

Έκανες διαδικτυακούς φίλους, θα μου πεις. Ανθρώπους που μοιράζεστε τις ίδιες ανησυχίες και τον ίδιο ενθουσιασμό για τα παιχνίδια, συμπαίκτες. Έμαθες να είσαι μέλος μιας ομάδας, να συναγωνίζεσαι και να ανταγωνίζεσαι. Έχεις βάλει σκοπό να κερδίσεις, να τερματίσεις το παιχνίδι και να δείξεις στους υπόλοιπους ότι είσαι ανώτερος και καλύτερος από αυτούς στον συγκεκριμένο τομέα. Είστε στην οθόνη για τον ίδιο λόγο, αυτό σας ενώνει και νιώθετε ότι σας συνδέει κάτι κοινό.

Ίσως και να νομίζεις ότι παίζοντας βιντεοπαιχνίδια ανεβαίνει η ψυχολογία σου. Κι αυτό γιατί μπορεί να είσαι σε φάση της ζωής σου που δεν έχεις όρεξη για τίποτα, οπότε αναζητάς παρηγοριά εκεί. Θες να κλειστείς στο σπίτι και να μην δεις κανέναν, θες την ηρεμία σου, λες. Και μπορεί για λίγο να ξεγελιέσαι ότι ηρεμείς, αλλά φυσικά και σύμφωνα με τεκμηριωμένες απόψεις και έρευνες, όσοι κλείνονται στο σπίτι παίζοντας βιντεοπαιχνίδια, τείνουν να είναι πιο δυστυχισμένοι.  Θα μπορούσε κανείς να πει ότι -όπως κάθε παιχνίδι- σε βοηθούν να αποκτήσεις δεξιότητες και -ειδικά τα παιχνίδια στρατηγικής- ενισχύουν και την οξυδέρκεια. Σε κάνουν να σκέφτεσαι, να συγκρατείς στοιχεία στη μνήμη σου και να συγχρονίζεις τα δύο σου χέρια. Μπορείς ακόμα να κερδίσεις και χρήματα μέσα από τα βιντεοπαιχνίδια. Με λίγα λόγια, κερδίζεις πράγματα, τα οποία όμως μπορείς να κερδίσεις και βγαίνοντας έξω. Φίλους, χρήματα, ψυχολογία. Δεν κερδίζεις κάτι που έχει το μονοπώλιο και υπάρχει μόνο μέσα στην οθόνη.

Αυτά που χάνεις, όμως, είναι περισσότερα και σημαντικότερα. Ξεκινώντας από την υγεία, η αλόγιστη χρήση και οι υπερβολικές ώρες μπροστά απ’ την οθόνη μπορούν να δημιουργήσουν σοβαρά προβλήματα στην όραση. Υπάρχουν άνθρωποι που είναι τόσο απορροφημένοι, που σταματάνε ελάχιστα λεπτά μες τη μέρα, και συχνά ξεχνάνε να φάνε, με αποτέλεσμα να εξαντλήσουν τον οργανισμό τους. Κάποιοι μπορεί να φτάσουν και στο άλλο άκρο, στην παχυσαρκία, επειδή δεν κινούνται και δεν καίνε τις απαιτούμενες ημερήσιες θερμίδες με αποτέλεσμα να αποκτήσουν περισσότερα κιλά απ’ το φυσιολογικό. Οι εικόνες που βλέπουν καθημερινά στην οθόνη, έχουν συχνά ως αποτέλεσμα να έρχονται αντιμέτωποι με εφιάλτες κατά τη διάρκεια του ύπνου τους. Σταθερό ωράριο μέσα στην μέρα τους πιθανόν να μην έχουν και αφήνουν τις υποχρεώσεις τους προκειμένου να περάσουν λίγο παραπάνω χρόνο παίζοντας. Έντονο το φαινόμενο στους εφήβους, που κάνουν μέχρι και κοπάνα απ’ το σχολείο, για να κερδίσουν λίγες παραπάνω ώρες παιχνιδιού.

Η επικοινωνία με τον έξω κόσμο χάνεται και μαζί της και οι πραγματικοί φίλοι. Οι φίλοι που βρίσκονται εκτός του εικονικά πλασμένου κόσμου που έχεις φτιάξει εσύ. Πού χρόνος για καφέδες και βόλτες; Η κοινωνική σου ζωή πιάνει πάτο και δείχνεις να ξεχνάς την οικογένεια, τους φίλους, το σύντροφο. Αθλητικές, δημιουργικές και άλλες δραστηριότητες δεν χωράνε πλέον στο πρόγραμμα σου, και κάποια στιγμή που το σχοινί έχει παρατραβήξει, οι γύρω σου κουράζονται με την συμπεριφορά σου και τότε τους χάνεις. Απ’ αυτή τη στιγμή και μετά είσαι και επίσημα ένας κολλημένος gamer και δεν στο λέω για να χαρείς.

Γνωρίζοντας πως κέρδος έχεις μόνο όταν τα έσοδα είναι μεγαλύτερα από τα έξοδα (ας μιλήσουμε οικονομικά), τι κέρδος βλέπεις να έχεις εσύ απ’ τα βιντεοπαιχνίδια; Γιατί εγώ εντοπίζω μόνο ζημία τελικά. Μετρίασε κι εσύ, λοιπόν, τις ώρες που αφιερώνεις στο gaming, μιας και ποτέ δεν είναι αργά για να πάρεις αυτή την απόφαση.

Συντάκτης: Κορίνα Γιούρου
Επιμέλεια κειμένου: Βασιλική Γ.