Στις μέρες μας, αν έχεις δουλειά πρέπει να ‘σαι ευγνώμων. Αν, όμως, έχεις τη δουλειά των ονείρων σου, η οποία σου αποφέρει ένα επιθυμητό –και κάτι παραπάνω– εισόδημα, μαζί με επιδόματα, πληρωμένες υπερωρίες, ευέλικτο ωράριο –πρόσθεσε εσύ ό,τι θεωρείς σημαντικό να απολαμβάνεις στη δουλειά σου– πρέπει όχι απλά να ‘σαι ευγνώμων και να ευχαριστείς την τύχη σου, αλλά αν καταφέρεις και τα ‘χεις όλα αυτά μαζί, είναι απλά ένα θαύμα. Πώς ξεκινάνε, όμως, όλα; Με αυτό το τόσο σημαντικό Α4 χαρτί φυσικά, το βιογραφικό σου σημείωμα, που περικλείει μέσα του γνώσεις και χρόνια επαγγελματικής εμπειρίας.

Το βιογραφικό σου, όσο κουραστικό κι αν είναι για ‘σένα να ασχοληθείς για να το γράψεις, όσο βαρετή και να θεωρείται σαν διαδικασία, είναι αυτό που θα κάνει το «κλικ» στον εκάστοτε εργοδότη, ώστε να σε επιλέξει ανάμεσα σε άλλους υποψήφιους για να περάσεις από συνέντευξη. Είναι εκείνο που αντικατοπτρίζει την εικόνα σου και σε επίπεδο μόρφωσης, και σε επίπεδο χαρακτήρα, αλλά δείχνει με σαφήνεια το επαγγελματικό σου παρελθόν το οποίο θα ανασκαλίσει ο –γιατί όχι;– ο μελλοντικός εργοδότης σου.

Και κάπου εδώ, αν θέλουμε να ‘μαστε ειλικρινείς, οφείλουμε να παραδεχτούμε πως όλοι έχουμε κάποτε γράψει ένα ψεματάκι στο βιογραφικό μας ή, αν θες, το ‘χουμε παραφουσκώσει σε συγκεκριμένα σημεία. Μη νιώθεις άσχημα ή ενοχές, αν το ‘χεις κάνει, δεν είσαι ο μόνος. Όλοι λίγο ή πολύ μπαίνουμε στον πειρασμό, ανεξαρτήτως αν δεν καταλαβαίνουμε πάντα τη σημασία αυτής της απόφασης είτε τις συνέπειες αυτής της πράξης.

Οι λόγοι που το κάνουμε ή το ‘χουμε κάνει στο παρελθόν είναι πολλοί. Υπάρχουν άνθρωποι που δε θέλουν να δείξουν ότι δεν έχουν τα προσόντα για μια θέση, ή νιώθουν μειονεκτικά που δεν τα ‘χουν, ή έχουν κάνει άλλα πράγματα στη ζωή τους με διαφορετικό επαγγελματικό προσανατολισμό απ’ τη θέση στην οποία υποβάλλουν βιογραφικό σημείωμα, ή θέλουν οπωσδήποτε να τους επιλέξουν για τη συγκεκριμένη θέση, ή μπορεί για παράδειγμα να έχουν μια ιδέα του τι είναι υπολογιστής και να γράφουν πως ξέρουν άπταιστα να τον χειρίζονται, απλά και μόνο επειδή ξέρουν πως είναι απαραίτητη η γνώση του για τη συγκεκριμένη θέση.

Κι αυτή η ανάγκη εντυπωσιασμού κι αποδοχής δημιουργεί μια τάση υπερβολής η οποία δικαιολογείται. Ζούμε σε έναν κόσμο που υπάρχει μεγάλος ανταγωνισμός και κυριαρχεί η αντίληψη του «ουδείς αναντικατάστατος». Μπορεί να ‘ναι κι έτσι, δε θα διαφωνήσουμε, αλλά δε σημαίνει ότι όταν θα επιλεχθείς, ανεξαρτήτως του βιογραφικού σου, δε θα δώσεις όλο σου το «είναι» σε αυτή τη δουλειά. Όλοι σας νιώθουμε και συμμεριζόμαστε την πράξη σας, αν το ‘χετε κάνει, να γράψετε ψέματα ή να παραφουσκώσετε τα αληθή, ακόμα κι αυτοί που σας παίρνουν συνέντευξη μπορεί να το έχουν κάνει στο δικό τους παρελθόν.

Το κυριότερο που πρέπει να καταλάβουμε, όμως, είναι πως ένα βιογραφικό είναι το πιο σημαντικό συστατικό στο κυνήγι σου για δουλειά. Είναι η εικόνα του εαυτού σου και του τι έχεις καταφέρει για χρόνια στην εκπαίδευσή σου και την επαγγελματική σου ζωή. Με άλλα λόγια, ό,τι γράφεις στο βιογραφικό σου καθρεφτίζει τον εαυτό σου, οπότε πρέπει να επιλέξεις με σοφία την κάθε λέξη. Πρέπει, λοιπόν, να προσέξεις την ποιότητά του και να σιγουρευτείς ότι είναι βασισμένο στην αλήθεια.

Θα ‘πρεπε να αποφύγεις να γράψεις μεγάλες προτάσεις ή λεπτομέρειες οι οποίες μπορεί και να κουράσουν εκείνον που θα το διαβάσει. Ό,τι γράψεις στο βιογραφικό σου πρέπει να είναι η αλήθεια και μόνο η αλήθεια γιατί μπορεί ανά πάσα στιγμή κατά τη διάρκεια της συνέντευξης να κληθείς να αποδείξεις ότι κατέχεις αυτό το οποίο περιγράφεις πως κατέχεις. Συνεπώς, ο καλύτερος τρόπος είναι να επιλεχθείς απ’ τον μελλοντικό σου εργοδότη για τους σωστούς λόγους που είναι παρουσιασμένοι στο βιογραφικό σου κι όχι για κάτι που δεν είσαι πραγματικά, για τις λάθος και ψεύτικες εντυπώσεις, δηλαδή. Και μην ανησυχείς, η πραγματική σου αξία θα φανεί πάνω στη δουλειά σου.

Η αναζήτηση μιας δουλειάς στις μέρες μας είναι εύλογο πως θα σε γεμίσει με άγχος κι ίσως και λίγη απογοήτευση στην πορεία. Μη μασάς όμως. Ναι, απ’ τη μία η επαγγελματική εμπειρία παίζει μεγάλο ρόλο στο να πάρεις μια θέση, αλλά δε σημαίνει πως εκείνοι που τελικά προσλαμβάνονται έχουν όλα τα προσόντα για το πόστο στο οποίο αιτούνται. Στην πορεία μαθαίνεις και με την τριβή πάνω στο εκάστοτε αντικείμενο. Είναι σίγουρο πως πρέπει να κατέχεις τη γνώση την οποία περιγράφεις, όποια κι αν είναι αυτή, από παρόμοιες δουλειές που έχεις αναλάβει, στο παρελθόν φυσικά.

Απ’ την άλλη, θέλει και λίγη αυτοπεποίθηση κι ακεραιότητα ως ο μελλοντικός υπάλληλος της εταιρείας στην οποία στέλνεις το βιογραφικό σου. Θα πρέπει να το εκπέμπεις αυτό και να μη διακατέχεσαι από ανασφάλεια ή φόβο ότι θα χάσεις την ευκαιρία σου στη συνέντευξη.

Το βιογραφικό σου σημείωμα είναι εκείνο που θα σου δώσει την ευκαιρία να επιλέξουν εσένα ανάμεσα σε εκατοντάδες υποψήφιους. Το βιογραφικό σου είναι εκείνο που θα σου ανοίξει την πόρτα στο κεφάλαιο «καριέρα», γι’ αυτό και φρόντισε ό,τι δηλώσεις γραπτώς να το κατέχεις κιόλας. Κι αν κάτι στραβώσει και κάτι δεν το γνωρίζεις, δείξε προθυμία να μάθεις.

Όλα ξεκινάνε με ένα απλό κι αληθινό χαρτί. Και ποιος ξέρει… Μπορείς να αποδείξεις πως είσαι πολλά παραπάνω απ’ το αναμενόμενο που περιμένουν να εισπράξουν στη δουλειά σου. Το βιογραφικό σου σημείωμα θα ‘ναι το εισιτήριό σου σε αυτή την παράσταση που θα δώσεις για την παρουσίαση του εαυτού σου. Κάν’ το αληθινό και κάν’ το να αξίζει.

Συντάκτης: Βασιλική Ασλόγλου
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη