pillow2427

Καθημερινά βομβαρδιζόμαστε από ένα σωρό μηνύματα που μας λένε να τα βλέπουμε όλα αισιόδοξα, να μην απογοητεύομαστε από κάθε τι που μπορεί να πάει στραβά μέσα στην ημέρα μας, να έχουμε θετική σκέψη για να γίνουν τα όνειρά μας πραγματικότητα και να αντικαθιστούμε τα αρνητικά μας συναισθήματα με τα θετικά. Κοινώς μας λένε να φανταζόμαστε τον ιδανικό, υπέροχο κόσμο που μας περιβάλλει, να τα βλέπουμε όλα με θετική ματιά και τότε τα πάντα θα πάνε ακριβώς όπως τα επιθυμούμε. Ακόμα και αν συμβεί κάτι κακό εμείς πρέπει να δούμε τι έχει να μας διδάξει και να εντοπίσουμε την αισιόδοξη εκδοχή του. Αρκετά όμως με όλο αυτό το positivity.

Κάθε άνθρωπος δεν μπορεί παρά να έχει τόσο θετικά όσο και αρνητικά συναισθήματα. Εννοείται πως όσο περισσότερα είναι τα θετικά, τόσο περισσότερη και η ενέργεια που έχουμε για να προσπαθήσουμε να επιτύχουμε οποιοδήποτε στόχο μας. Από την άλλη, δε χρειάζεται να είναι κανείς μόνο αισιόδοξος ή ονειροπόλος για να ανταποκρίνεται στις αντιξοότητες ούτε πάντα χρειάζεται όλο αυτό το positivity και η δύναμη ψυχής.

Είτε οι καταστάσεις μας φορτίζουν αρνητικά είτε θετικά, η δύναμη ψυχής υπάρχει μέσα μας. Το να είναι κανείς αλάνθαστος είναι αδύνατον, αφού το αλάθητο έχει θεϊκή υπόσταση κι εμείς είμαστε άνθρωποι. Αν δεν κάνουμε το λάθος, αν δεν είμαστε ανυπόμονοι να γυρίσουμε την επόμενη σελίδα, αν δεν πάμε κόντρα στις πεποιθήσεις μας, αν δεν αμφισβητήσουμε τις απόψεις των άλλων, δε θα μάθουμε, δε θα δούμε ότι κάθε νόμισμα έχει δύο όψεις και ούτε ποια είναι η πραγματικά όμορφη πλευρά της ζωής. Αυτό που πρέπει να είμαστε στη ζωή είναι ρεαλιστές. Δεν υπάρχει λόγος κάθε τι που μας συμβαίνει να το βλέπουμε από τη θετική του πλευρά, αλλά ούτε και να πνιγόμαστε σε μια κουταλιά νερό και να αναρωτιόμαστε γιατί συνέβη σε εμάς. Πρέπει να μην το μεγαλοποιούμε, να είμαστε ρεαλιστές και ψύχραιμοι, ώστε να προσπαθήσουμε να βρούμε τη λύση του προβλήματος.

Ένας ρεαλιστής θα μπορέσει να κρίνει μια κατάσταση βάσει της λογικής και η εικόνα που θα έχει στο μυαλό του θα πλησιάζει όσο το δυνατόν περισσότερο την πραγματικότητα, αφού σχεδόν πάντα είναι προσγειωμένος. Ένας ονειροπόλος γνωρίζει πολύ καλά πως όλα μπορούν να συμβούν όσο μικρά και μεγάλα και αν φαίνονται. Ωστόσο όταν έρχεται σε επαφή με το τι ισχύει στην πραγματικότητα πολλές φορές στεναχωριέται, ενώ όταν τα μεγαλεπήβολα σχέδιά του πετυχαίνουν, η ψυχολογία ανεβαίνει στα ύψη. Αιώνιος υποστηρικτής της θετικής σκέψης και των ονείρων έχει διακυμάνσεις στην ψυχική του σφαίρα, αφού βλέπει τα πάντα υπό το πρίσμα του συναισθηματικού του κόσμου.

Ας αποκαθηλώσουμε ως ένα βαθμό την έννοια του «μείνε δυνατός». Κλάψε, ξέσπασε, βγάλτα από μέσα σου, και αύριο που θα ξημερώσει μια καινούργια μέρα θα δεις πόσο πιο καθαρά θα βλέπεις τα πράγματα. Μπορεί την προηγούμενη μέρα να ένιωθες αδύναμος και πληγωμένος, σήμερα όμως είσαι δυνατός και τίποτα δεν μπορεί να σε διαπεράσει. Και να θυμάσαι πως η ζωή δεν είναι ούτε εύκολη, ούτε δύσκολη. Είναι και εύκολη και δύσκολη. Ένα συνονθύλευμα εικόνων, συναισθημάτων και στιγμών είναι. Όταν όμως αγγίζεις τα όριά σου ένας μόνο δρόμος υπάρχει, το να βρεις τρόπο να ανέβεις ψυχολογικά. Στην άνοδο προς τα επάνω δεν πρέπει να υπάρχει ούτε φόβος, ούτε δεύτερες σκέψεις.

Είτε είσαι ονειροπόλος είτε ρεαλιστής, κάτι χάνεις αλλά και κάτι κερδίζεις. Η συμπεριφορά σου αυτή πηγάζει απ’ την προσπάθειά σου να προστατεύσεις τον εαυτό σου. Πρέπει να δίνουμε αξία στις στιγμές μας και αν καμιά φορά είναι άσχημες να βλέπουμε ρεαλιστικά αυτό που ήρθε στο δρόμο μας και να προσπαθούμε με καθαρό μυαλό να το αντιμετωπίσουμε και να το παλέψουμε, γιατί πράγματι είμαστε δυνατοί να αντέξουμε τα πάντα. Στην πορεία πολλές φορές δοκιμαζόμαστε, άλλοτε τα καταφέρνουμε κι άλλοτε όχι, αλλά αυτό που έχει σημασία είναι η προσπάθεια και η θέληση για ζωή τόσο στα καλά όσο και στα άσχημα. Ας ζήσουμε, λοιπόν, τη ζωή μας στο έπακρο.

Συντάκτης: Βασιλική Ασλόγλου
Επιμέλεια κειμένου: Βασιλική Γουγούλα

Κάνε σχόλιο!

Έχεις κάποια ιδέα για άρθρο;

Μπορείς να μας προτείνεις ένα θέμα που θα ήθελες να διαβάσεις σε κάποιο απ' τα επόμενα άρθρα μας!