Οι λεπτομέρειες πάνω στον άλλο, τον μεταμορφώνουν, με κάποιο ανεξήγητο τρόπο, στον πιο αξιολάτρευτο άνθρωπο του κόσμου. Εκείνα τα ασήμαντα που μόνο σημαντικά είναι στο τέλος. Κάθε άνθρωπος έχει τα δικά του ιδιαίτερα γούστα, τις δικές του προτιμήσεις και στάνταρ σε σχέση με το ιδανικό ταίρι. Υπάρχουν όμως μικρά πράγματα που μας κάνουν να ερωτευόμαστε κάθε μέρα και λίγο παραπάνω και λίγο πιο έντονα και που όσο μικρά κι αν είναι άλλο τόσο είναι μοναδικά.

 

1. Το βλέμμα.

Θυμόμαστε όλοι το ποιηματάκι που γράφαμε σε θρανία, σχολικά τετράδια και λευκώματα; Έρωτας: από τα μάτια πιάνεται, στα χείλη κατεβαίνει, κι από τα μάτια στην καρδιά ριζώνει και δε βγαίνει. Ερωτεύσιμο δεν είναι απλώς ένα ζευγάρι μάτια, όσο σπάνιο χρώμα ή όποιο σχήμα κι αν έχουν. Είναι το βλέμμα που θα σου σφηνωθεί στον εγκέφαλο και θα μετρά αντίστροφα, μέρες, ώρες και λεπτά για να το ξανασυναντήσεις.

 

2. Οι συνήθειες.

Μας αρέσει ο τρόπος που κρατά το φλιτζάνι με τον καφέ, που επιμένει πάντα να βάζει το γάλα και μετά το νερό γιατί γίνεται πιο ωραίος. Που επιμένει ν’ αφήνει μέσα το κουταλάκι λες κι είναι φοβερής σημασίας για την ομαλή κατάποση του εκάστοτε ροφήματος. Θέλει πάντα να χτενίζεται μπροστά από τον καθρέφτη στο μπάνιο γιατί έχει καλύτερο φως. Επιμένει πως πρέπει να βάζεις άρωμα και μετά τα ρούχα. Και τα κλειδιά πρέπει να βρίσκονται πάντα στο κόκκινο μπολάκι που βρίσκεται πάνω στο έπιπλο δίπλα ακριβώς από την πόρτα της εισόδου.

 

3. Γέλιο.

Έχει διαφορετικό γέλιο όταν ακούει κάτι αστείο και διαφορετικό όταν γελάει συγκαταβατικά από αμηχανία. Γελάει πάντα με τα ίδια αστεία στις κωμικές σειρές, έστω κι αν τις έχει δει πολλές φορές. Όλοι γελάνε με διαφορετικό τρόπο. Άλλοι πιο δυνατά, άλλοι πιο διακριτικά. Μα το συγκεκριμένο γέλιο έχει το ηχόχρωμα που κάνει την καρδιά σου να χτυπάει λίγο πιο γρήγορα και που μπορείς να το αναγνωρίσεις ανάμεσα σε πολλά.

 

4. Μουσική.

Ξέρεις πως ακούει Ροκ όταν θέλει να ηρεμήσει ή να εκτονωθεί, deep house όταν πρέπει να δουλέψει ή να γράψει. Το πρωί όμως ακούει πάντα Παπακωνσταντίνου γιατί όπως σου είπε είναι ο μόνος που είναι ικανός να ξυπνήσει τις αισθήσεις. Χαμογελάς κάθε φορά γιατί ξέρεις πως είσαι το μοναδικό άτομο που μπορεί ν’ αναγνωρίσει τη διάθεση που έχει ανάλογα με τη μουσική που ακούει κάθε φορά.

 

5. Πρόσωπο.

Ξέρεις πως κάθε πρωί θα βάλει τα χέρια στο πρόσωπο και θα τρίβει τα μάτια λες και δεν υπάρχει αύριο. Θα γυρίσει μετά να σε κοιτάξει έστω κι αν τα μάτια είναι πρησμένα ακόμα από τον ύπνο. Έμαθες κάθε μειδίαμα του προσώπου απ’ έξω. Ξέρεις πώς σηκώνει το φρύδι κάθε φορά που ακούει κάτι για πρώτη φορά κι εντυπωσιάζεται. Ξέρεις πώς δαγκώνει τα χείλη κάθε φορά που βρίσκεται σε αμηχανία. Και πώς κοκκινίζει κάθε φορά που κάνεις ένα κομπλιμέντο.

 

6. Μυρωδιά.

Θα την ξεχώριζες ανάμεσα σε χιλιάδων ανθρώπων γιατί είναι μοναδική και δεν μπορεί να τη μιμηθεί κανείς άλλος. Τη συγκεκριμένη μυρωδιά την έχεις ταυτοποιήσει μόνο με το ταίρι σου. Γι’ αυτό και σ’ ενοχλεί όταν τη μυρίζεις σ’ άλλον άνθρωπο. Λες κι έχει την αποκλειστικότητα.

 

7. Χιούμορ.

Χαζά αστεία, που όμως τα κάνει να φαίνονται πανέξυπνα. Ατάκες που σου ‘ρχονται από εκεί που δεν τις περιμένεις, προσωπικά αστεία και φυσικά τόσο μα τόσο γέλιο.

 

8. Εκπλήξεις.

Δεν είναι ούτε ακριβές ούτε φαντασμαγορικές. Γιατί στα μικρά πράγματα κρύβεται η ουσία. Τα μικρά σημειωματάκια στο ψυγείο ή δίπλα στο μαξιλάρι με ένα απλό «Καλημέρα, σ’ αγαπώ» αρκούν για να σε κάνουν να χαμογελάσεις διάπλατα και να σου φτιάξουν τη μέρα σου. Σου φέρνει το αγαπημένο σου μάφιν μετά τη δουλειά. Απλά για να σε δει να χαμογελάς. Σου ετοιμάζει cd με τ’ αγαπημένα σου τραγούδια και το βάζει στο μπροστινό τζάμι του αυτοκινήτου. Σου φέρνει κάθε Παρασκευή το αγαπημένο σου πρωινό της γειτονιάς που μεγάλωσες κι ας οδηγάει 35 λεπτά για να πάει.

 

9. Η σχέση που έχει με τους φίλους και την οικογένειά σου.

Γελάει κάθε φορά με τα ίδια ανέκδοτα που λέει ο μπαμπάς σου, ψάχνοντας πάντα το βλέμμα σου για να σου κλείσει το μάτι. Η μηλόπιτα της μαμάς σου είναι πάντα υπέροχη έστω κι αν έβαλε λιγότερη ζάχαρη ή λάσπωσε το μείγμα. Ακούει πάντα με την ίδια προσοχή τις ίδιες ιστορίες από τους φίλους σου για τα φοιτητικά σας χρόνια. Αλλά δεν παραπονιέται ποτέ.

 

1ο. Αύρα.

Αυτό δεν εξηγείται ούτε περιγράφεται. Μπορεί να περιέχει από τον τρόπο που ντύνεται μέχρι και το πώς τονίζει τις λέξεις. Είναι που κάθε φορά που πλησιάζει, σε γεμίζει ένα κύμα ζεστασιάς. Σαν να είναι στο απολύτως σωστό σημείο.

 

Ό, τι κι αν είναι αυτό που αγαπάς στο ταίρι σου και σε κάνει να χαμογελάς κάθε μέρα λίγο περισσότερο, να θυμάσαι πως είναι κι αυτό που τους χρήζει μοναδικούς στα δικά μας μάτια.  Προσθέστε λοιπόν σ’ αυτά τα δέκα και την αγκαλιά, την αίσθηση που σου αφήνουν τα χέρια που διάλεξες να σ’ αγκαλιάζουν. Τι να πεις, έρωτας είν’ αυτός. Πάντα στις λεπτομέρειες τον μετράς.

 

Συντάκτης: Μαρία Λουκά
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου