Τα like, οι καρδουλίτσες, τα ουάου και τα it’s amazing-it’s fantastic, αποτελούν αδιαμφισβήτητα τον σύγχρονο τρόπο για να φλερτάρεις, χωρίς φόβο και πάθος να φας άκυρο. Ανεβάζεις κάποια δημοσίευση κι ανυπομονείς γι’ αυτό το ένα like από το άτομο που σε ενδιαφέρει, αδιαφορώντας για τα υπόλοιπα. Αντίστοιχα σπεύδεις κι εσύ, μόλις εκείνο ανεβάσει το οτιδήποτε. Για να μην αναφερθούμε σε πόσες περιπτώσεις οι παραπάνω αντιδράσεις στα social media έχουν κλείσει σπίτια άδικα- κάποιες φορές τουλάχιστον.

Ξέρουμε όμως δυστυχώς κι από προσωπική πείρα, ότι δεν αποτελούν όλα τα like εκδήλωση φλερτ κι ενδιαφέροντος. Υπάρχουν και περιπτώσεις όπου ισχύει πραγματικά η κλισέ φράση «αγάπη μου δεν είναι αυτό που νομίζεις» και στις οποίες πολύ απλά υποδηλώνουν κάτι τελείως άσχετο. Πάμε να δούμε δέκα απ’ αυτές.

 

1.Ανταποδοτικά like.

Μην το αρνείστε, όλοι έχουμε έστω κι έναν φίλο στα social media με τον οποίο ανταλλάσσουμε like σ’ όλες τις δημοσιεύσεις μας. Δεν έχει σημασία ποιος από τους δύο ξεκίνησε αυτή τη συμμαχία και για ποιο λόγο, αφού καταλήγουμε να τ’ ανταποδίδουμε απλόχερα μεταξύ μας, λες και υπογράψαμε κάποια ειδική συνθήκη. Αρκεί ένας να ξεχαστεί σε μια δημοσίευση κι αμέσως ξεσπάει διπλωματικό επεισόδιο.

 

2. Like κοινωνικότητας.

Διότι αν δεν είσαι κοινωνικός στα social τα media, είσαι χαμένος από χέρι, αφού ανεβάζεις φωτογραφία προφίλ και παίρνεις ελάχιστα like. Μακριά από μας. Ενώ όταν είσαι κοινωνικός και τα χαρίζεις με την καρδιά σου και μάλιστα σταθερά, θα τα λάβεις όλα πίσω. Ηθικό δίδαγμα: τα like, όπως κι οι μαλακίες, επιστρέφονται. Έτσι όταν έρθει η στιγμή να ανεβάσεις φωτογραφία -ειδικά προφίλ- παίρνεις πεντακόσια like, ογδόντα-πέντε σχόλια, champions league, νόμπελ, όσκαρ κι έναν αποχυμωτή δώρο.

 

3. Like από κεκτημένη ταχύτητα.

Σκρολάρεις αμέριμνα χαζεύοντας τις διάφορες ανακοινώσεις και δημοσιεύσεις ώστε να πιάσεις και τις δύο πρώτες περιπτώσεις, και λίγο η κεκτημένη ταχύτητα, λίγο ότι έχει πιαστεί το χέρι σου από την πολύ χρήση κι έχει κυρτώσει, πατάς και κανένα like κατά λάθος. «Φτου» ξεφωνίζεις, αλλά ντρέπεσαι να το πάρεις πίσω, αφού η ειδοποίηση στον αποστολέα έχει ήδη πάει.

 

4. Like γιατί έκαναν πολλοί γνωστοί.

Συνεχίζεις λοιπόν το σκρολάρισμα και πετυχαίνεις κάποια δημοσίευση όπου άπειροι κοινοί γνωστοί έχουν ήδη αντιδράσει. Θα είναι τουλάχιστον ντροπή κι αίσχος να μη χαρίσεις κι εσύ τη δική σου. Να πέσεις στο στόμα τους μετά να μη σώζεσαι με τίποτα; Άσε που μ’ αυτόν τον τρόπο αυξάνεις την κοινωνικότητά σου- τα είπαμε.

 

5. Νόμιζες ότι πατάς  like σε δημοσίευση άλλου.

Ποιος είναι αυτός που δεν έχει μπει να τσεκάρει τα προφίλ των φίλων του ατόμου που τον ενδιαφέρει; Με μεγάλη βεβαιότητα δεν υπάρχει ούτε ένας. Μπαίνεις λοιπόν να κάνεις τους ελέγχους σου και κατά λάθος αντί να πας παρακάτω, πατάς like. Και καλά να είστε φίλοι, μικρό το κακό, εάν δεν είστε όμως ή που όντως θα νομίζει ότι ενδιαφέρεστε ή που γνωρίζει την κατάσταση κι απλά γίνεστε ρεζίλι. Διαλέγετε και παίρνετε.

 

6. Like συμπάθειας.

Υπάρχουν κι αυτά τα άτομα, τα οποία τα συμπαθούμε λίγο παραπάνω, είτε γιατί μας αποπνέουν μια θετική αύρα, είτε γιατί νιώθουμε πως υπάρχει κάτι κοινό ανάμεσα μας, είτε γιατί έτσι θέλουμε βρε αδερφέ, και δεν παραλείπουμε να προσφέρουμε τα like μας σε ό, τι και να δημοσιεύσουν. Αυτό δε σημαίνει ότι τους κάνουμε και πρόταση γάμου.

 

7. Like βαρεμάρας.

Κάποιες μέρες, δυστυχώς, η βαρεμάρα χτυπάει κόκκινο, γυρίζεις σαν άδικη κατάρα και δε βρίσκεις ενδιαφέρον πουθενά. Οπότε αναγκαστικά θα μπεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, προκειμένου να σκοτώσεις την ώρα σου. Είναι λοιπόν εκείνη η μέρα που όποια δημοσίευση βρεθεί στο διάβα σου θα κερδίσει και τη θετική σου αντίδραση, κάτι σαν «το αφεντικό τρελάθηκε και τα δίνει όλα τσάμπα».

 

8. Like 24/7.

Υπάρχουν κάποια άτομα, τα οποία -όσο κι αν απορώ πώς το καταφέρνουν- κάνουν like παντού και σ’ όλους. Ακόμα κι αν έχουν καμιά χιλιάδα φίλους, στέκονται βράχοι, αφού θα είναι οι πρώτοι που θ’ αντιδράσουν στις δημοσιεύσεις τους ανεξαιρέτως, αμέσως μόλις ανέβουν. Ακόμα κι όταν η δημοσίευση γίνει στις πέντε τα ξημερώματα, εκείνος παρών κι άγρυπνος φρουρός να προλάβει να δώσει το like πρώτος. Λες και βάζει υποψηφιότητα στις εκλογές και ψαρεύει ψήφους.

 

9. Τα like στους οχτρούς.

Σίγουρα υπάρχουν κι άτομα που δεν τα πολύ-συμπαθούμε και σε μεγάλο ποσοστό των περιπτώσεων τα αισθήματα είναι αμοιβαία. Κανείς δεν κάνει την κίνηση να σβήσει τον άλλον, ώστε να μη φανεί κομπλεξικός. Αντ’ αυτού ανταλλάσσουμε like ακριβώς για τον ίδιο λόγο, τα οποία πάντα συνοδεύονται από ένα εσωτερικό μπινελίκι και μια σχετική μουρμούρα.  Τους εχθρούς, λένε, καλύτερα να τους έχεις από κοντά, παρά απέναντι σου.

 

10. Like από λύπηση.

Η χειρότερη περίπτωση, αφού ουσιαστικά, το προσφέρεις από οίκτο σ’ αυτόν που έκανε τη δημοσίευση, είτε γιατί μόλις χώρισε, είναι στα πατώματα και φροντίζει να το δείξει, είτε γιατί η δημοσίευσή του δεν έχει πολλά like κι είσαι μεγάλη καρδιά, σαν τη Ζήνα Κουτσελίνη ένα πράγμα.

Με αυτές τις δέκα κατηγορίες λοιπόν, συν τη μία και βασικότερη που είναι τα like ένδειξης ενδιαφέροντος, πετυχαίνουμε να ξοδεύουμε τις περισσότερες ελεύθερες ώρες μας, γιατί ποιος έχει ανάγκη από προσωπικό χρόνο, αληθινές σχέσεις κι αλληλεπιδράσεις. «Δείξε μου τα like σου, να σου πω ποιος είσαι».

 

Συντάκτης: Μαρία Πακιακιό
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου