Το «έσονται οι δύο εις σάρκαν μίαν» είναι ίσως η πιο χαρακτηριστική φράση η οποία ακούγεται σ’ έναν γάμο, με τo ζευγάρι να είναι ασφαλώς οι πρωταγωνιστές της ημέρας. Αν συνεχίσουμε λοιπόν την κατανομή ρόλων, τότε ο Β’ πρωταγωνιστικός, ανήκει επάξια στους κουμπάρους των νεόνυμφων. Ίδια φιλοσοφία, βεβαίως, ισχύει και μετά το πέρας της τελετής, αφού ο ρόλος τους σ’ ένα ζευγάρι δεν είναι σε καμία περίπτωση αμελητέος ή διακοσμητικός καθώς αποτελούν πρόσωπα που το ζευγάρι αγαπά, θαυμάζει κι εμπιστεύεται. Κι εκείνα με τη σειρά τους ανταποκρίνονται με συμπεριφορές ισάξιες μιας καλής κουμπαριάς και μακροχρόνιας φιλίας. Παρακάτω παρουσιάζονται 5 παραδείγματα προς μίμηση και προς αποφυγήν γιατί ποτέ δεν κάνουμε μισές δουλειές.

 

Yes Ι do

 

1. Αν δεν παρτάρεις με τους κουμπάρους τότε με ποιους; 

Μία από τις πρώτες υποχρεώσεις του κουμπάρου, η οποία μάλιστα ξεκινάει από την αποδοχή αυτού του ρόλου, είναι ασφαλώς, το bachelor party, πριν από τον γάμο. Είναι πολύ σημαντικό για την ψυχολογία -καθαρά και μόνο- των μελλόνυμφων να διασκεδάσουν το τελευταίο βράδυ τους στην εργένικη ζωή ως φόρο τιμής και να υποδεχθούν αυτό το νέο σπουδαίο κεφάλαιο στη ζωή τους. Οφείλει, λοιπόν να οργανώσει για χάρη τους μια βραδιά διασκεδαστική κι αξέχαστη.

 

2. Ειρηνευτικό σώμα εν δράσει.

Ο κουμπάρος οφείλει να έχει συμβουλευτικό και κατευναστικό ρόλο στη ζωή του ζεύγους. Συγκεκριμένα, συμβουλεύει όποτε του ζητηθεί, παρατηρεί διακριτικά τους κουμπάρους του, στέκεται δίπλα σε σφάλματα και κακές συμπεριφορές τους αμερόληπτα, δίκαια κι ίσα, αφού απώτερος σκοπός του είναι η ευτυχία των συντρόφων.

 

3. Κάτι πιο πάνω από φιλία.

Ο κουμπάρος δεν είναι μόνο φίλος, είναι σχεδόν οικογένεια. Είναι το άτομο που στέκεται δίπλα στο ζευγάρι, όποτε του ζητηθεί, συμπαραστέκεται και παρηγορεί στον πόνο, στη θλίψη και στις δύσκολες στιγμές κι αντίστοιχα συμμετέχει στις χαρές, για τις οποίες έχει αντίστοιχο συναίσθημα χαράς κι ευφορίας.

 

4. Και με τα παιδιά τι γίνεται; 

Πολλές φορές η κουμπαριά σε ένα ζευγάρι σφραγίζει και τη βάφτιση του πρωτότοκου παιδιού αργότερα, αυτό όμως είναι απλά ένα έθιμο και δεν έχει και τόση ουσία η τήρησή του, εκτός κι αν και οι δυο πλευρές το επιθυμούν. Ανεξάρτητα όμως από αυτό, αν το ζευγάρι αποκτήσει παιδιά, οι κουμπάροι αποκτούν σχέση μαζί τους, σαν να είναι -αν όχι συγγενείς- τότε πολύ καλοί φίλοι (με την ευρεία έννοια και σε βάθος χρόνου). Είναι σημαντικό να ακολουθούν το ζευγάρι στην πορεία της ζωής του, να συμβαδίζουν μαζί τους, να χαίρονται με την εξέλιξη της ζωής τους -κι ας έχουν και τελείως διαφορετικό lifestyle καμία σημασία δεν έχει- και τη δημιουργία οικογένειας, κρατώντας όμως ένα ρόλο πολύ διαφορετικό από αυτό των γονέων στη σχέση τους με τα παιδιά τους.

 

 

Relax, don’t do it

 

1. What happens in Vegas stays in Vegas?

Αντίθετα, σε σχέση με το νούμερο ένα της παραπάνω κατηγορίας, ο κουμπάρος δεν πρέπει να οργανώσει το bachelor με τρόπο που να θίγει το ζευγάρι ή να το φέρνει σε αμήχανη θέση- ακόμα και μονομερώς. Αν ξεκινάει με τέτοιες προθέσεις τον ρόλο του, φανταστείτε τι θ’ ακολουθήσει στη συνέχεια.

 

2. Ο κουμπάρος κι η κουμπάρα καμία φορά την εβδομάδα.

Ο σωστός κουμπάρος, μπορεί να τηρήσει όλα τα έθιμα και τις παραδόσεις εάν το θέλουν κι οι δύο πλευρές, εκτός ασφαλώς απ’ αυτό που υποδεικνύει η γνωστή σ’ όλους μας φράση «ο κουμπάρος κι η κουμπάρα δυο φορές την εβδομάδα». Είναι παραπάνω από λάθος να μπλέκεις ερωτικά με τη σχέση φίλου σου, πόσο μάλλον εάν σε τίμησε και με τον ρόλο του κουμπάρου.

 

3. Η κουμπαριά των κατασκόπων

Ο κουμπάρος -κατά παράδοση- είναι κολλητός ή συγγενής του ζεύγους. Αυτό όμως δε σημαίνει, σε καμία περίπτωση, ότι πρέπει να μεροληπτεί εις βάρος του ενός ή του άλλου, όταν του ζητείται συμβουλή ή αν προκύψει οποιαδήποτε κρίση ανάμεσα στο ζευγάρι. Σκοπός του δεν είναι να υπερασπιστεί τυφλά το άτομο που γνωρίζει περισσότερο, αλλά να προάγει την ευτυχία και των δύο.

 

4. Παρεμβατικότητα ώρα μηδέν.

Αδιαμφισβήτητα, ένας κουμπάρος γνωρίζει πως είναι τουλάχιστον καταστροφικό να υπερβάλλει τον τίτλο του και να μπερδέψει τον ενεργητικό ρόλο που του αναλογεί με την παρεμβατικότητα. Είναι πολύ διαφορετικό να είναι παρών κυριολεκτικά και μεταφορικά κι εντελώς διαφορετικό να πολιορκεί στενά το ζευγάρι, να παρεμβαίνει σε ιδιαίτερα θέματα με αδιακρισία, να μην ξεκολλάει από το σπίτι ή γενικότερα να μη δίνει τον απαιτούμενο χώρο και χρόνο στο ζευγάρι, εκμεταλλευόμενος τον τίτλο του.

 

 

 

Ο ρόλος του κουμπάρου, συμπερασματικά, είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με τη θεμελίωση της ευτυχία του ζεύγους κι είναι εξίσου σημαντική η επιλογή του από τους δύο συντρόφους, όσο κι η απόφαση αποδοχής μίας τέτοιας τιμής.

Συντάκτης: Μαρία Πακιακιό
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου