pillow159

Βομβαρδιζόμαστε συνέχεια με φράσεις του τύπου «ανιδιοτελής αγάπη», «μεγάλη αγάπη», «αγάπη δυνατή». Συμπληρωματικά στα παραπάνω, έρχεται να προστεθεί κι ο επιβλητικός ανθρώπινος εγωισμός, ο οποίος προστάζει πως οτιδήποτε κάνουμε, πρέπει να γίνεται μ’ έναν τρόπο τέλειο και μαγικό, τον οποίο επιλέγουμε να προβάλλουμε και στους γύρω μας. Το ίδιο συμβαίνει και με την αγάπη, αφού θέλουμε να περνάμε την εικόνα ότι όταν το βιώνουμε αυτό το συναίσθημα είναι και αψεγάδιαστο, σαν το πολυτιμότερο διαμάντι στον κόσμο. Και κάπως έτσι φτάσαμε να σχηματίσουμε μια ουτοπική εικόνα γι’ αυτό το μοναδικό συναίσθημα, την αγάπη.

Μια εικόνα όμως που δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, αφού η ανθρώπινη φύση απέχει μακράν από την τελειότητα. Συγκεκριμένα, καθένας μας κουβαλά βιώματα, εμπειρίες και πληγές, έχει ν’ αντιμετωπίσει τους δικούς του δαίμονες και τα δικά του ελαττώματα. Όλοι ερχόμαστε αντιμέτωποι με τις προσωπικές μας ανασφάλειες, φοβίες, τα πάθη μας κι ένα σωρό αρνητικά συναισθήματα. Έχοντας, λοιπόν, στο μυαλό μας όλες αυτές τις αντιφατικές προσλαμβάνουσες -από τη μία την τελειότητα της αγάπης κι από την άλλη την ατελή ανθρώπινη φύση- οδηγούμαστε ασυνείδητα στο συμπέρασμα ότι δε μας αξίζει η αγάπη. Δεν ισχύει όμως αυτό σε καμία των περιπτώσεων, αφού το εν λόγω συναίσθημα είναι ακατέργαστο, ανθρώπινο και γεμάτο ατέλειες.

Σε όλους μας αξίζει μια αγάπη, στα μάτια της οποίας θα φαντάζουμε μοναδικοί κι υπέροχοι, όχι γιατί είμαστε τέλειοι αλλά γιατί θα δεχθεί κάθε εξωτερική μας ατέλεια, βλέποντάς τη σαν ιδιαίτερη γοητεία μας. Σ’ όλους μας αναλογεί μια αγάπη, απ’ την οποία δε θα κρύβουμε επιμελώς τα ψεγάδια και τα σημάδια μας, αλλά θα νιώθουμε άνετα μπροστά της μ’ αυτά και δε θα δεχόμαστε επικριτικά σχόλια. Μας αντιστοιχεί μια αγάπη που θα μας αποδέχεται χωρίς καμουφλάζ, στην πιο απλή, γνήσια κι ατημέλητη εκδοχή μας. Ξέρετε, αυτή που ξυπνάς το πρωί με τα μαλλιά άστατα, που δε χρειάζεται να αγωνιάς να μη φανούν σημεία του σώματός σου, τα οποία δε θεωρείς γοητευτικά και πασχίζεις να καλύψεις όπως-όπως. Μας αξίζει μια αγάπη που θα μας κάνει ν’ αποδεχθούμε την εξωτερική μας εμφάνιση όπως ακριβώς είναι.

Δικαιούμαστε μια αγάπη που θα αποδεχτεί τις ατέλειες του χαρακτήρα μας, που θ’ αγκαλιάσει κάθε ελάττωμά μας, γιατί ξέρει ότι αυτός είναι ο μόνος τρόπος να βελτιωθούμε από κοινού, ο ένας για χάρη του άλλου και πρωτίστως για τον εαυτό μας. Μας αξίζει μια αγάπη που θα κατανοήσει όλα όσα μας κάνουν να νιώθουμε άβολα και σε καμία περίπτωση με τα λόγια ή η συμπεριφορά της δε θα ενισχύει τις ανασφάλειές μας. Αντιθέτως, θα τις κατευνάζει και θα προσπαθεί να τις εξαλείψει. Αξίζουμε μια αγάπη που θα δεχθεί κάθε δύσκολη στιγμή μας, που θα μας στηρίζει και θα μας κάνει να νιώθουμε ασφαλείς, σίγουροι για τον εαυτό μας και τις επιλογές μας.

Μας αξίζει μια αγάπη που θα αισθάνεται ότι η αγκαλιά μας κουμπώνει μοναδικά με τη δική της, που θα νιώθει ότι τα φιλιά μας ταιριάζουν μόνο με τα χείλη της, και που θα βλέπει τον συνδυασμό των σωμάτων μας ως τον ναό αυτού του συναισθήματος. Μας αναλογεί μια αγάπη που δε θα κουράζεται να προσπαθεί για χάρη της κοινής μας ευτυχίας και που δε θα το βάζει δειλά κι άναρχα στα πόδια σε κάθε δυσκολία. Μια αγάπη που θ’ αναγνωρίζει την ατομική μας ελευθερία και θα μας δίνει τον απαραίτητο προσωπικό χώρο και χρόνο, που θα μας χαρίζει φτερά να πετάξουμε προς τα όνειρα και τις φιλοδοξίες μας. Μια αγάπη που δε θα στέκεται εμπόδιο στην προσωπική μας ανέλιξη.

Μας αξίζει μια αγάπη που θα μας οδηγήσει στο συμπέρασμα ότι τα παραπάνω είναι δεδομένα κι αυτονόητα κι έτσι, χωρίς δισταγμό, θα μας πείσει ότι οφείλουμε για χάρη της να αφεθούμε. Μια αγάπη που δε θα είναι τέλεια και χωρίς προβλήματα, αφού τα πρόσωπα που την απαρτίζουν θα απέχουν πολύ απ’ αυτό, αλλά θα μας κάνει να προσπαθούμε, λεπτό προς λεπτό, μέρα με τη μέρα, για τον άνθρωπο που έχουμε δίπλα μας. Μια αγάπη που δε θα μας κρατά δέσμιους, αλλά θα μας βοηθά να εξελιχθούμε για αυτή και μέσα από αυτή.

Ας το διαβάσουμε ξανά και ξανά μέχρι να συνειδητοποιήσουμε ότι μας αξίζει μια τέλεια ατελής αγάπη.

Μας αξίζει μια αγάπη.

Μας αξίζει η αγάπη.

Μας αξίζει αγάπη. 

 

Θέλουμε και τη δική σου άποψη!

Στείλε το άρθρο σου στο info@pillowfights.gr και μπες στη μεγαλύτερη αρθρογραφική ομάδα!

Μάθε περισσότερα ΕΔΩ!

Συντάκτης: Μαρία Πακιακιό
Επιμέλεια κειμένου: Βασιλική Γ.