Αυτό το «σεξ» πως το λέτε, που το ακούω συνέχεια, που διαβάζω παντού γι’ αυτό και πολλοί το αναφέρουν συνεχώς, τι είναι; Τρώγεται; Πίνεται; Μήπως είναι κάποια νέα μόδα στα social τα media; Να ‘ναι νέο φίλτρο στο Instagram ή καινούριο reaction στο facebook;

Όλοι μας, ή τουλάχιστον οι περισσότεροι, έχουμε βρεθεί σε κάποια φάση της ζωής μας, ν’ αναρωτηθούμε τα παραπάνω, αφού έχει συμβεί να περάσει μεγάλο χρονικό διάστημα, κατά το οποίο δεν είχαμε κάποια σχέση ή κάποιον ερωτικό παρτενέρ, με αποτέλεσμα η ερωτική μας ζωή να είναι ανύπαρκτη. Πέραν λοιπόν της προφανούς έλλειψης αυτής της ανάγκης, η  οποία μάλιστα συνιστά μια από τις βασικότερες σωματικές αλλά και συναισθηματικές, υπάρχουν κι επιπλέον συνέπειες στον οργανισμό μας, οι οποίες προκύπτουν εξ’ αιτίας αυτής της ερωτικής ξηρασίας.

Μια βασική συνέπεια, είναι ότι αυξάνεται το στρες. Γνωρίζουμε λίγο-πολύ, ότι κατά τη διάρκειά του αυξάνεται η παραγωγή συγκεκριμένων ορμονών, όπως είναι η οκυτοκίνη, η ντοπαμίνη κι οι ενδορφίνες. Η παραγωγή των εν λόγω ορμονών, ευθύνεται για την ευδιαθεσία, αφού ουσιαστικά μειώνει τυχόν φθορές που προκαλεί το καθημερινό άγχος. Για τον λόγο αυτόν κι εφόσον κάποιος από εμάς βρίσκεται σε περίοδο όπου κοιτά τα κρεβάτια με τα κιάλια, καλό είναι να εντάξει στο πρόγραμμά του κάποιο είδος άθλησης, με σκοπό να εξασφαλίσει την παραγωγή των παραπάνω ορμονών. Μπορεί βέβαια το αποτέλεσμα να είναι το ίδιο, αλλά κατανοώ ότι ίσως να μην είναι η διαδικασία εξίσου απολαυστική. Τι να κάνουμε παιδιά; Ό,τι μπορεί ο καθένας μας.

 

 

Συμπληρωματικά με το παραπάνω, η ερωτική εκτόνωση βοηθάει και στη σωστότερη λειτουργία της καρδιάς, αφού με την αυξομείωση των παλμών κατά τη διάρκειά του, συνιστά cardio άσκηση. Συνεπώς όσοι δεν ασκούν το άθλημα αυτό, καλό θα ήταν να εντάξουν στο καθημερινό πρόγραμμά τους, ένα άλλο είδος άθλησης το οποίο επιτυγχάνει το ίδιο αποτέλεσμα. Με λίγα λόγια, αν θέλουμε μια υγιή καρδιά, πρέπει να το βασανίζουμε λίγο το κορμί.

Μια ακόμα συνέπεια της συγκεκριμένης έλλειψης, είναι η αποδυνάμωση του ανοσοποιητικού συστήματος. Έρευνες δείχνουν ότι η απουσία του, μειώνει σημαντικά τα επίπεδα της ανοσοσφαιρίνης -κατά 30% περίπου- με αποτέλεσμα να γινόμαστε περισσότερο επιρρεπείς σε κρυολογήματα. Οι ίδιες έρευνες έχουν δείξει ότι για να επιτευχθεί το μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα, η πράξη πρέπει να λαμβάνει χώρα τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα. Για όσους λοιπόν δεν είναι δυνατό αυτό, καλό θα ήταν να πάρουν τα μέτρα τους και να βρουν τρόπους -πάντα με τη συμβουλή γιατρού- ώστε να εξασφαλίσουν την εύρυθμη λειτουργία του ανοσοποιητικού τους συστήματος.

Μια επιπλέον συνέπεια της απουσίας, είναι ότι μειώνεται σταδιακά και σημαντικά η libido. Είναι λογικό ότι όσο πιο συχνά εξασκούμε το εν λόγω άθλημα, τόσο η libido μένει σε υψηλά επίπεδα και το αντίστροφο. Μάλιστα όσο μεγαλύτερο είναι το διάστημα αποχής, τόσο αυτή τραβάει στην κατηφόρα. Είναι γνωστό ότι «τρώγοντας έρχεται η όρεξη» και γι’ αυτόν το λόγο κι όσο κρατάνε οι ερωτικές μοναξιές, μπορεί ο καθένας με γνωστούς τρόπους, να διατηρεί τη libido σε ικανοποιητικά για την εποχή επίπεδα. Σίγουρα είναι καλύτερη η παρέα στο άθλημα αυτό, αλλά δε μπορούμε να τα έχουμε όλα.

Τέλος, όπως έχει αποδειχθεί, συμβάλει στη μείωση πονοκεφάλων. Κι αυτό το τονίζω για όσους μπορούν και το έχουν, αλλά χρησιμοποιούν τον πονοκέφαλο σαν δικαιολογία αποφυγής του. Έτσι είναι όμως, εκτιμάς κάτι όταν το χάνεις.

Συμπερασματικά, η επαφή προσφέρει ποικιλοτρόπως τόσο στη σωματική όσο και στην ψυχολογική υγεία μας, με τους παραπάνω τρόπους και πολλούς ακόμα, όπως κατά καιρούς έχουν δείξει διάφορες έρευνες. Συνεπώς όσοι θυμούνται ακόμα τι είναι, εύχομαι να το ασκούν συχνά-πυκνά. Όσοι το έχουν ξεχάσει, να ευχηθώ σύντομα και στα δικά σας, γιατί πάνω απ’ όλα παιδιά είναι η υγεία.

 

Θέλουμε και τη δική σου άποψη!

Στείλε το άρθρο σου στο info@pillowfights.gr και μπες στη μεγαλύτερη αρθρογραφική ομάδα!

Μάθε περισσότερα ΕΔΩ!

Συντάκτης: Μαρία Πακιακιό
Επιμέλεια κειμένου: Μαρία Ρουσσάκη