Είμαστε έτοιμοι για ένα ταξίδι στη μαγική χώρα των πρώην;

Δε θα μείνουμε πολύ, πάρε μόνο τα απαραίτητα. Η θετική σου ενέργεια κι ένα γλυκό και ζεστό χαμόγελο αρκούν. Ένα ευχαριστώ θα πούμε στους ανθρώπους, θα πιούμε και κατιτίς στην υγειά τους και θα πάρουμε το δρόμο της επιστροφής. Τους το χρωστάμε άλλωστε καθ’ ότι η παρουσία τους στη ζωή μας, μας γέμισε εμπειρίες κι υπήρξε καταλυτική καθορίζοντας την εξέλιξή μας στο θέμα των σχέσεων.

Αποκλείεται, θα μου πεις αλλά εξαρτάται από τη φάση στην οποία βρίσκεσαι. Αν είναι φρέσκος ο χωρισμός, όλο το παραπάνω μοιάζει με σενάριο επιστημονικής φαντασίας.

Δες όμως πόσο εποικοδομητικό είναι για εσένα το κάθε στάδιο που περνάς στο όνομα του τέως έρωτα και πώς τελικά θα έχουν τα πράγματα όταν φτάσεις στο ζενίθ της συνειδητοποίησης των συν, καθώς ο αριθμός των ροδοπέταλων πάνω στο στρωμένο κατακόκκινο χαλί που οδηγεί στην επόμενη σχέση, είναι αντιστρόφως ανάλογος των αγκαθιών που σε πλήγωσαν.

Αρχικά αναθεματίζεις την ώρα και τη στιγμή που γνωριστήκατε, σε σημείο που πιστεύεις ακράδαντα πως κάποιος σε καταράστηκε να βρίσκεσαι τη λάθος ώρα, στο λάθος μέρος για να γνωρίσεις το λάθος άνθρωπο.

Ακολουθούν δάκρυα, πόνος και όλο αυτό το συρφετό δυσάρεστων αλλά αναπόφευκτων συναισθημάτων. Μέχρι που κλέινεσαι στο καβούκι σου και αναμετριέσαι πλέον με τον εαυτό σου. Του θυμώνεις, τον μαλώνεις, τον κατηγορείς, τον στήνεις στην γωνία, τον πετροβολείς με ενοχές και όταν τον αφήσεις πλέον γυμνό και εξαθλιωμένο, τρέχεις τον αγκαλιάζεις και του υπόσχεσαι φροντίδα και καλύτερη μεταχείριση.

Αφού έπιασες πάτο λοιπόν, έκανες την αυτοκριτική σου, ανασυντάχθηκες και ξαναγεννήθηκες μέσα από τις στάχτες σου. Πλέον ξέρεις τι θέλεις και τι δε θέλεις από μια σχέση. Ξέρεις με τι μπορείς να συμβιβαστείς και με τι όχι. Έχεις αυτογνωσία και ξέρεις τι ζητάς. Παίρνεις δύναμη, στέκεσαι στα πόδια σου και προχωράς παρακάτω.

Η εσωστρέφεια σε συνδυασμό με τον πόνο που βίωσες σε έκανε να γνωρίσεις καλύτερα τον εαυτό σου, να δεις τα λάθη σου, να μάθεις από αυτά και να μην τα επαναλάβεις στο μέλλον.

Βέβαια για να έρθεις σε αυτό το αποτέλεσμα, πρέπει να έχεις ορθάνοιχτα μάτια και ανοιχτό μυαλό. Να μη δεις το χωρισμό μόνο επιφανειακά, απλά ως μια κατάσταση που πρέπει να αντιμετωπίσεις, αλλά και να αφουγκραστείς τι έχει να σου πει, να σε διδάξει. Διαφορετικά όχι μόνο δε θα μάθεις, αλλά αργά ή γρήγορα το πιο πιθανό είναι να βγάλεις όλο το άχτι και τα απωθημένα που έχεις από την προηγούμενη σχέση στην επόμενη.

Και δεν είναι κρίμα και άδικο να πληρώνει τα σπασμένα άλλων; Σίγουρα ναι.

Οπότε οι πρώην μπορούμε να πούμε ότι «δουλεύουν» στην ουσία για τους επόμενους. Είναι τα φαναράκια δεξιά και αριστερά που φωτίζουν το δρόμο και μας φέρνουν όλο και πιο κοντά στον άνθρωπο της ζωής μας.

Γι’ αυτό πρέπει να τους ευχαριστήσουμε. Άντε, στην υγειά τους λοιπόν και άσπρο πάτο.

Επιμέλεια Κειμένου Ειρήνης Τρίγκα: Κατερίνα Κεχαγιά.

Συντάκτης: Ειρήνη Τρίγκα