Σε περίπτωση που αναρωτιέσαι για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η σχέση σου, αφιέρωσε λίγο χρόνο αναπολώντας το παρελθόν σας. Σκέψου πόσες φορές τσακώθηκες με τον σύντροφό σου, με αποτέλεσμα να σας βρει το ξημέρωμα κατσουφιασμένους για ό,τι προηγήθηκε και χωρίς καμία διάθεση να επιλύσετε το όποιο πρόβλημα, να εκτονώσετε την όποια ένταση. Θ’ άλλαζες τον τρόπο που αντιμετωπίζεις κάθε διαφωνία σας, μικρή ή μεγάλη, αν έφτανες στο συμπέρασμα πως το πείσμα και τα μούτρα φθείρουν τα θεμέλια της σχέση σας και δε σας επιτρέπουν να έρθετε πιο κοντά;

Μια εποικοδομητική συζήτηση αποτελεί ένα απ’ τα σημαντικότερα εφόδια που χρειάζεται μια σχέση για να πετύχει. Η αποτελεσματική εφαρμογή ενός διαλόγου θα καταφέρει ν’ αποτρέψει καβγάδες που ύπουλα κι υπόγεια, συχνά χωρίς να το αντιλαμβάνεστε, μπορούν να βάλουν τέλος σε ό,τι καταφέρατε να χτίσετε, αν η έντασή τους κορυφωθεί κι η συχνότητά τους αυξηθεί, τόσο ώστε να μην μπορείς πια να την ελέγξεις. Γεγονός που, ακόμη κι αν αργήσεις να συνειδητοποιήσεις, θ’ αρχίσεις σιγά-σιγά ν’ αναγνωρίζεις στους ανθρώπους γύρω σου και, τελικά, στον εαυτό σου.

Βάλε στόχο, λοιπόν, να μην κουβαλάτε τα νεύρα και τα μούτρα στο κρεβάτι, να μην ξαπλώνετε, αν είστε ακόμα μαλωμένοι. Κι ας ξενυχτήσετε μέχρι να τα βρείτε. Κι ας πάτε με μαύρους κύκλους την επόμενη μέρα στη δουλειά. Αύπνοι μα μονοιασμένοι. Γιατί όποιος κι αν ήταν ο λόγος του τσακωμού σας, δε θα τον θάψετε, θα κάτσετε εκεί, μαζί, για όσο χρειαστεί, μέχρι να βρείτε μια λύση για να γίνει το πρόβλημα παρελθόν και να μην επηρεάσει το παρόν σας.

Η αρνητική ενέργεια, που μας κατακλύζει κάθε φορά που θυμώνουμε, επηρεάζει τις κοινωνικές μας συναναστροφές και δε μας αφήνει ν’ απολαύσουμε κάθε στιγμή που ζούμε, όπως της αξίζει. Αυτό συμβαίνει κι όταν μια διαφωνία γίνεται η αιτία που εσύ κι ο σύντροφός σου απομακρύνεστε απ’ τους κοινούς σας στόχους, γιατί διοχετεύετε την ενέργειά σας στη συνέχιση ενός –συχνά ανούσιου– τσακωμού, προσπαθώντας να επιβληθείτε ο ένας στον άλλον κι ανοίγοντας εγωιστικά πληγές, που αργότερα θα μετανιώσετε.

Γι’ αυτό, ούτε ο ένας στον καναπέ, ούτε κι οι δύο στο κρεβάτι, με πλάτες γυρισμένες. Δε θα κοιμηθεί κανείς, αν μέσα σας νιώθετε ακόμα μαλωμένοι, αν δεν έχετε ξεκαθαρίσει ό,τι σας εκνεύρισε, αν δεν έχετε λύσει ακόμα και την πιο μικρή παρεξήγηση. Αν κάτι στη συμπεριφορά του συντρόφου σου σε πείραξε κατά τη διάρκεια της ημέρας ή αν έκανες κάτι που υποπτεύεσαι πως μπορεί να ευθύνεται για την ψυχρότητα και την άβολη σιωπή, μην το προσπεράσεις.

Μπορείτε να φτάσετε στη ρίζα του προβλήματος μετά από μια ήρεμη συζήτηση που θα βάλει ένα οριστικό τέλος σε αυτό και θ’ αποτρέψει την αρνητική επίδραση που θα μπορούσε να έχει στη σχέση σας, αν το αφήνατε να σβήσει με το πέρασμα του χρόνου. Γιατί λέμε πως ο χρόνος γιατρεύει όλες τις πληγές, αλλά δεν μπορεί να δώσει λύση στα προβλήματά μας, αν δεν ξέρουμε από πού προήλθαν.

Αν δεις καθαρά αυτά που σ’ ενοχλούν στον σύντροφό σου και ψάξεις τρόπους να τα αντιμετωπίσεις προτού προλάβουν να σας χωρίσουν, όχι μόνο δε θα απομακρυνθείτε, αλλά θα ‘ρθείτε ακόμη πιο κοντά του. Ό,τι κι αν συμβαίνει, μια συζήτηση και μια αγκαλιά μπορούν να οδηγήσουν εύκολα και γρήγορα σε μια ακόμη πιο ειρηνική συμβίωση.

Ποιος μπορεί, άλλωστε, να κοιμάται σ’ άλλο δωμάτιο ή ακόμα κι άλλο σπίτι απ’ τον άνθρωπό του; Ποιος αντέχει να ξαπλώνει στο ίδιο κρεβάτι με το ταίρι του και να φοβάται μην παρασυρθεί και τον αγγίξει, γιατί για την ώρα είναι «εχθροί» κι έχουν κηρύξει πόλεμο; Ποιος κλείνει μάτι, όταν ξέρει πως ο σύντροφός του είναι στεναχωρημένος και φταίει αυτός; Στόχος σας, λοιπόν, είναι να μην πέφτετε ποτέ για ύπνο μαλωμένοι και να βρίσκετε πάντα λύσεις για ό,τι σας έκανε να φτάσετε στο σημείο του καβγά, έτσι ώστε να μην επαναλαμβάνεται ξανά και ξανά ό,τι μία φορά σας οδήγησε σε σύγκρουση.

Είναι λογικό να θυμώνεις για κάτι που σε πείραξε, αλλά όχι να εσωτερικεύεις την οργή σου ή την απογοήτευσή σου, με αποτέλεσμα να επηρεάζουν τη συνύπαρξή σου με τον άνθρωπο που επέλεξες για συνοδοιπόρο σου. Αν δε βάλεις σε μια τάξη τις σκέψεις σου πριν το τέλος της μέρας, θα μεγαλοποιήσεις την αιτία του τσακωμού σας, με αποτέλεσμα να σαμποτάρεις τον ίδιο σου τον εαυτό και το «μαζί» σας. Θα επιτρέψεις στα αρνητικά συναισθήματα που νιώθεις να υπερισχύσουν της λογικής, αναγκάζοντάς σε να υποκύψεις στον επαναληπτικό τρόπο σκέψης που δημιουργούν οι βιαστικές αποφάσεις κι οδηγεί, τελικά, σ’ έναν φαύλο κύκλο δράσης κι αντίδρασης.

Καλό θα ήταν, λοιπόν, να συζητάς με τον σύντροφό σου αυτά που επηρέασαν την ψυχολογία σου πριν την ώρα του ύπνου, ακόμη κι αν δεν προηγήθηκε κανένας θορυβώδης διαπληκτισμός. Ο χρόνος που θα αφιερώνετε ο ένας στον άλλο κατά τη διάρκεια μιας –εκ βαθέων– συζήτησης, θα σας φέρει ακόμη πιο κοντά και θα οδηγήσει στην αποκατάσταση της σχέσης σας, σε περίπτωση που υπέφερε από συχνούς κι ατέλειωτους τσακωμούς.

Γι’ αυτό άφησέ τα πράγματα να κυλήσουν ομαλά κι οργάνωσε καλύτερα τις σκέψεις σου, κάθε φορά που νιώθεις πως ετοιμάζονται να επαναστατήσουν. Γιατί δεν οδηγούν πάντα σε καλό οι επαναστάσεις που βασίζονται σε εγωιστικές αερολογίες και κοντράρουν το συναίσθημα, σωστά;

 

Συντάκτης: Έλενα Γεωργίου
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη