Το πρώτο κινητό τηλέφωνο εφευρέθηκε το 1922 και φυσικά όταν το κατασκεύαζαν δεν μπορούσαν να φανταστούν τι διαστάσεις θα έπαιρνε η εξέλιξη της τεχνολογίας. Στη σύγχρονη πλέον εποχή οι συσκευές κινητών τηλεφώνων δεν έχουν ουδεμία σχέση με τις τότε. Τα μεγάλα και βαριά κινητά έχουν αντικατασταθεί με λεπτά, πανάλαφρα κομψοτεχνήματα. Οι απαιτήσεις των καταναλωτών όλο κι αυξάνονται, καθώς μια συσκευή καλείται να παρέχει περισσότερες δυνατότητες από μια κλήση. Εφαρμογές διαδικτύου που προσφέρουν κοινωνική δικτύωση, ενημέρωση, ψυχαγωγία καθώς κι εκπαίδευση. Το κινητό τηλέφωνο πλέον έχει μετατραπεί σ’ ένα σύγχρονο gadget, που φυσικά δε θα μπορούσε να έλειπε απ’ αυτό η λήψη φωτογραφιών.
Ετυμολογικά η λέξη φωτογραφία είναι σύνθετη και προέρχεται από τις ελληνικές λέξεις φως και γραφή. Μέσω της εικόνας μπορούν ν’ αποτυπωθούν χιλιάδες συναισθήματα, χωρίς να βγάλεις άχνα. Πώς έλεγαν οι παλιοί μια εικόνα ισούται με χίλιες λέξεις; Κάτι τέτοιο ισχύει για ‘κείνους που φωτογραφίζουν τα πάντα.
Οι φωτογραφίες κρύβουν μια μαγική ιδιότητα. Είναι ‘κείνες που μπορούν να σου φέρουν εικόνες στο μυαλό που κι εσύ ο ίδιος είχες ξεχάσει ή τέλος πάντων θα ‘θελες να ‘χες ξεχάσει. Βλέποντας μια παλιά φωτογραφία, σου δίνεται η ικανότητα να γυρίσεις το χρόνο πίσω και ν’ αναβιώσεις ξανά την ευτυχία. Γιατί την ευτυχία; Μα γιατί η ευτυχία είναι στιγμές κι όσοι έχουν μέσα τους το μικρόβιο να βρίσκονται πίσω απ’ το φακό το γνωρίζουν πολύ καλά. Γι’ αυτό φροντίζουν να μη χάνουν καμία στιγμή και συνήθως κυκλοφορούν με μια φωτογραφική μηχανή ανά χείρας, ακόμη και στις διακοπές.
Τις περισσότερες φορές δεν τους παίρνεις πρέφα όταν σε τραβάνε. Είναι οι καλύτεροι φίλοι για να ποστάρεις τις αυθόρμητες φωτογραφίες σου στα social media, μόνο που για έναν ανεξήγητο λόγο, είναι πράγματι της στιγμής. Εκείνης της στιγμής, που εσύ είσαι στα καλύτερά σου, που γελάς με την ψυχή σου. Όταν δεν κουβαλούν τη μηχανή μαζί τους, το κινητό τηλέφωνο γίνεται τ’ όπλο τους. Είναι οι σπαστικοί της παρέας, καθώς μόλις το μάτι τους πιάσει κάτι ενδιαφέρον, έχουν ήδη σταματήσει για να το φωτογραφίσουν.
Η ικανοποίηση τους, δε, όταν κάποιος φίλος τους ζητά φωτογραφίες που ‘χουν βγάλει δεν περιγράφεται. Τα άτομα που ‘χουν το σαράκι μέσα τους στο ν’ αποθανατίζουν τα πάντα δεν είναι αργόσχολα, καθώς ούτε το κάνουν μόνο από χόμπι. Είναι εκείνοι που δεν τους αρέσει να λένε πολλά, αλλά σκέφτονται πολλά και πολύ. Το χαρακτηριστικό είναι η τρομερή παρατηρητικότητά τους, η έλξη τους στη διαφορετικότητα.
Την ώρα που το τραίνο ξεπροβάλλει μέσα απ’ το τούνελ, έχουν ήδη φροντίσει να πάρουν τη σωστή γωνία για να το αποτυπώσουν. Ο λόγος; Γιατί έχουν ήδη σκεφτεί πως τα τραίνα είναι γεμάτα, μα οι επιβάτες άδειοι. Ο John Fowles έλεγε: «Οταν ζωγραφίζεις κάτι, ζωντανεύει κι όταν φωτογραφίζεις κάτι πεθαίνει». Πράγματι έτσι είναι, μόνο που τίποτα δεν μπορεί να πεθάνει όσο βρίσκεται μέσα μας, πόσο μάλλον όταν υπάρχει αποτυπωμένο. Μια φωτογραφία μπορεί να σ’ αφυπνίσει, ν’ αλλάξει τον τρόπο σκέψης σου.
Προσοχή, η τέχνη του φακού δεν είναι για επιφανειακούς, δήθεν ρεαλιστές και κυνικούς. Είναι για καλά κρυμμένους ρομαντικούς, για ‘κείνους που ‘χουν το χάρισμα να διεισδύουν σε μια εικόνα, για κάποιους, με τρελή φαντασία. Κάπου έχω ακούσει το εξής: «Να φωτογραφίζεις σημαίνει να βάζεις στην ίδια ευθεία, το μυαλό, το μάτι και το χέρι». Οπότε, την επόμενη φορά που θα δεις κάποιον να βγάζει φωτογραφία, φρόντισε να παρατηρήσεις πολύ καλά τι βγάζει.
Πού ξέρεις, μπορεί να καταφέρεις να μπεις στον κόσμο του, έστω και για λίγα δευτερόλεπτα.
Επιμέλεια Κειμένου Μαρίας Καλλιοντζή: Ιωάννα Κακούρη