Ήταν ανέκαθεν μειονέκτημα του ανθρώπου όταν ένιωθε πως κάποιος τον ενδιαφέρει, να πελαγώνει. Όση εμπειρία και να έχει κανείς, όταν η καρδούλα του χτυπάει δυνατά, τα ξεχνάει όλα. Τι γίνεται λοιπόν, όταν το μελλοντικό αντικείμενο του πόθου σου, έρχεται και βρίσκει εσένα, το ανυποψίαστο θύμα, ένα ωραίο πρωί;

Γυρνάς σπίτι πτώμα, ανοίγεις παράθυρο να μην το κάνεις πάλι τεκέ, σκέφτεσαι, και χαλαρώνεις στον καναπέ. Ξαφνικά παρατηρείς πως εκείνο το ξενοίκιαστο σπίτι απέναντι έχει φως. Το βλέμμα σου πέφτει επάνω στο ωραίο γκομενάκι που έχει αφήσει την μπαλκονόπορτα ανοιχτή και χαζεύει τη θέα.

Ωχ Παναγιά μου, λες τι είναι τούτο και σήμερα; Θα είναι ψαγμένο τυπάκι για να κοιτάει τόση ώρα τον ουρανό, σκέφτεσαι, μωρέ μήπως είναι χωρισμένο. Μπα όχι τσακώθηκε με το μωρό, με την γκαντεμιά που με δέρνει εμένα σιγά μην έχουν αφήσει τέτοιο παιδί ελεύθερο. Δε θέλει και πολύ να κολλήσεις μαζί, υπάρχει η τελειότητα και τη βρήκες εσύ. Σου έρχονται στο μυαλό ταινίες που έχεις δει, με μεγάλους έρωτες που ξεκίνησαν από την ίδια γειτονιά. Θες να το ζήσεις μα δεν ξέρεις πώς να κάνεις την αρχή.

Τι ωραία που θα ήταν να ήμασταν μαζί λες, θα μένουμε κι απέναντι. Εσύ τα λες, τα σκέφτεσαι, τα βλέπεις και στον ύπνο σου που λέει ο λόγος. Όμως δεν κάνεις τίποτα. Κάποιος που αγαπώ πολύ λέει «αν τον θες τον άλλον, διεκδίκησέ τον όσο πάει κι όσο δεν πάει».

Αρχικά πρέπει να γίνει η γνωριμία, φτιάξε ένα κέικ και σαν καλό γειτονάκι, πήγαινε και χτύπα το κουδούνι για το καλωσόρισμα. Εντάξει μεταξύ μας τώρα ή έτοιμο θα το πάρεις ή θα βάλεις τη μάνα σου να το φτιάξει, αλλά θυμήσου πως δεν το ξέρει. Δεν έχεις ακούσει που λένε «ο έρωτας περνάει από το στομάχι»;

Σε περίπτωση που είσαι γυναίκα και θέλεις να το παίξεις πιο αμαρτωλή, που λέει και το άσμα, ντύσου στολίσου άσε το μαλλί ανέμελο και παίξ’ το Ματσούκα. Τι εννοώ; Χτυπάς κουδούνι, έχεις σκύψει και καλά για να φτιάξεις το κορδονάκι του παπουτσιού, ανοίγει πόρτα και παράλληλα τινάζεις μαλλί προς τα επάνω. Κι όσο πιο αισθησιακά μπορείς ζητάς καφέ γιατί δήθεν σου τελείωσε.

Είναι μεγάλο δέλεαρ και φαντασίωση μια όμορφη και σέξι γειτόνισσα για έναν άντρα. Αφού τελειώσαμε με τη γνωριμία, προχωράμε στα περαιτέρω. Πες μια καλημέρα, του Θεού είναι, αφού έχεις μάθει που έχεις μάθει τα νέα όλης της γειτονιάς, αφού ξεροσταλιάζεις στο μπαλκόνι θα έχεις μάθει και τα ωράρια. Φρόντισε λοιπόν να πετύχεις το γειτονάκι σου εκεί και να του ανοίξεις συζήτηση.

Χαμογέλασε, το μεγαλύτερο ποσοστό των ανθρώπων έλκονται από γλυκά και χαρούμενα άτομα. Αν τώρα το χαμόγελο δε βρει ανταπόκριση, κάνε πως μιλάς στο κινητό, πως χαιρετάς δήθεν κάποιον, πως κάτι θυμήθηκες, πως σε στράβωσε ο ήλιος, ρε αδερφέ.

Κοίταξε επίμονα στα μάτια, αν του κόβει θα το πιάσει. Οι λέξεις είναι το περιτύλιγμα μα η σιωπή το δώρο. Γενικά μην πας να τον πλησιάσεις με φόβο, αλλά με αυτοπεποίθηση. Η καριέρα χτίζεται με «όχι», λένε, έτσι κι οι σχέσεις οπότε και κουβά να πας πάλι κερδισμένος θα βγεις.

Συνεχίζω, δεν πάει να πει ότι επειδή σ’ αρέσει, πρέπει να σε βλέπει πάντα στην πένα. Από την άλλη μη μου κυκλοφορείς με ανοιχτά παράθυρα με τα ρόλεϊ στα μαλλιά, με το σώβρακο ή με εκείνη την μπλούζα που έπεσε κάποτε επάνω χλωρίνη και από τότε την έχεις κάνει πιτζάμα. Παν μέτρο άριστον, πρέπει να είσαι ο εαυτός σου αλλά όχι στην πιο χάλια εκδοχή του. Μη βρίζεις συνεχώς σαν νταλικέρης και μην κυκλοφορείς σαν το λέτσο.

Οι ερωτικές σχέσεις είναι, ήταν και θα είναι πάντα δύσκολες. Οι γειτονικές σχέσεις που μετατρέπονται όμως σε ερωτικές είναι λίγο δυσκολότερες. Εμπειρικές καταστάσεις έχουν δείξει πως αυτοί οι άνθρωποι τυγχάνει να σε γνωρίζουν πιο καλά από τον καθένα, να είναι εκεί όταν πρέπει κι όταν δεν πρέπει.

Οι δρόμοι της ζωής σας μπορεί κάποια στιγμή να χωρίσουν, οι πόρτες των σπιτιών σας όμως όχι. Όσοι το έχουν ζήσει, μπορούν να καταλάβουν πόσο επίπονο είναι, μπορείς να φανταστείς έναν αγώνα που οι δύο ομάδες παίζουν κι έχουν ταυτόχρονα την ίδια έδρα; Θα γίνει πανικός και συνήθως από κάτι τέτοιες σχέσεις δεν ξεμπλέκεις αβρόχοις ποσίν.

Θέλει πολλά κότσια να βλέπεις καθημερινά κάποιον που κάποτε δήλωνες ερωτευμένος μαζί του. Αν μπορείς να το ξεπεράσεις; Φυσικά, όταν ο έρωτας θα σου έχει περάσει, όταν θα συνειδητοποιήσεις ότι υπάρχουν άνθρωποι εκεί έξω που αξίζουν πολλά περισσότερα. Εκείνη την ώρα που θα κατορθώσεις να βγεις από το παραμύθι. Αφού, όμως, όπως κάπου διάβασα, έχεις πληρώσει το τίμημα.

 

Επιμέλεια Κειμένου Μαρίας Καλλιοντζή: Πωλίνα Πανέρη

Συντάκτης: Μάρω Καλλιοντζή