Συναγερμός έχει σημάνει σήμερα από το πρωί στο Ζεφύρι Αθηνών. Ακόμα ένα αποτρόπαιο περιστατικό, ήρθε να προστεθεί στη μακρά λίστα της ενδοοικογενειακής βίας και κατ’ επέκταση της κακοποίησης γυναικών. Άντρας, 51 ετών, Ρομά στην καταγωγή, σύμφωνα πάντα με τις πρώτες πληροφορίες, περιέλουσε με εύφλεκτο υλικό τη σύζυγό του, 45χρονών, μέσα στο ίδιο τους το σπίτι. Ο άντρας, μετά από καβγά με τη γυναίκα του, πήρε ένα μπιτόνι με βενζίνη, το πέταξε πάνω της και της έβαλε φωτιά με σκοπό να την κάψει ζωντανή, ενώ εκείνη έτρεχε πανικόβλητη εκλιπαρώντας για βοήθεια. Η πυροσβεστική και τα ασθενοφόρα έσπευσαν στο σημείο μετά από τηλεφωνήματα που δέχτηκαν. Όλα αυτά, μέσα στις πρώτες μέρες του έτους.

 



 

Η 45χρονη σύζυγος έχει διακομισθεί στο κοντινότερο νοσοκομείο με εγκαύματα σ’ όλο της το σώμα και με άγνωστη κλινική εικόνα μέχρι στιγμής, σύμφωνα με την ΕΡΤ. Επιπλέον, στο νοσοκομείο βρίσκεται και ο μεγαλύτερος γιος του θύματος, 20χρονών, επίσης με εγκαύματα, ο οποίος ήταν παρών στο περιστατικό και ενεπλάκη με σκοπό προφανώς να βοηθήσει τη μητέρα του. Πληροφορίες αναφέρουν πως παρόντες στο περιστατικό βρίσκονταν και τα ανήλικα παιδιά του ζευγαριού, που μεταφέρθηκαν κι εκείνα για προληπτικούς λόγους.

Η αστυνομία κατέφθασε στην οικία του ζευγαριού σύντομα και μετά από μαρτυρίες της περιοχής, προχώρησε άμεσα στη σύλληψη του φερόμενου ως δράστη αυτής της απάνθρωπης ενέργειας. Δυνάμεις της αστυνομίας βρίσκονται και περιπολούν το σημείο με σκοπό την αποτροπή ενδεχόμενων επεισοδίων. Μάρτυρες δηλώνουν πως το ζευγάρι καβγάδιζε πολύ τακτικά και περιγράφουν τον άντρα ως αρκετά οξύθυμο, ενώ δηλώνουν ότι είχε απειλήσει τη σύζυγό του πολλές φορές στο παρελθόν, πριν προβεί στην υλοποίηση των λεγομένων του.

 

zefiri-spiti2

Πηγή εικόνας: Το πρώτο θέμα

 

Αυτό το τρομερά δυσάρεστο περιστατικό, υπήρξε αφορμή για να ξεκινήσει μία μεγάλη συζήτηση για την αποφυγή παρόμοιων συμβάντων αλλά και την αποτροπή των δραστών από τέτοιες ενέργειες. Πρέπει να μπει ένα τέλος στο αίσθημα ατιμωρησίας που υπάρχει στις περιπτώσεις βίας κατά των γυναικών μέσα στο ίδιο τους το σπίτι. Ως προς αυτή την κατεύθυνση, έχει κατατεθεί νομοσχέδιο για «την τροποποίηση του Ποινικού Κώδικα και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας και την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας» από τον υπουργό Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδη, όμως, όπως φαίνεται κάτι τέτοιο δεν αρκεί από μόνο του.

Το νομοσχέδιο αναφέρει μεταξύ άλλων πως οι ποινές για πλημμελήματα θα εκτίονται με εναλλακτικούς τρόπους όπως η κοινωφελής εργασία για ποινές φυλάκισης έως 2 χρόνια καθώς και για ποινές άνω των τριών ετών θα υπάρχει κανονική έκτισή τους σε κάποιο σωφρονιστικό κατάστημα της χώρας. Θα πραγματοποιείται άμεσα η εκδίκαση της υπόθεσης και θα υπάρχει απαγόρευση σε κάθε μορφή αναστολής, ανάλογα με το μέγεθος και την αξία της βλάβης που έχει προκληθεί.

Τι προβλέπει ο Ποινικός Κώδικας σε περίπτωση ενδοοικογενειακής σωματικής βλάβης:

«Αν η πράξη είναι δυνατόν να προκαλέσει στο θύμα κίνδυνο για τη ζωή του ή βαριά σωματική βλάβη, επιβάλλεται φυλάκιση, τουλάχιστον, δύο ετών. Αν επακολουθήσει βαριά σωματική ή διανοητική πάθηση του θύματος, επιβάλλεται κάθειρξη μέχρι δέκα ετών. Αν ο υπαίτιος επεδίωκε ή γνώριζε και αποδέχθηκε το αποτέλεσμα της πράξης του, τιμωρείται με κάθειρξη.». Όλα τα παραπάνω επιβαρύνονται άμα η συγκεκριμένη πράξη συμβεί μπροστά στα μάτια των παιδιών.

Ένα οριστικό τέλος πρέπει να δοθεί και πέραν της αυστηροποίησης των ποινών που κρίνεται αναγκαία, λόγω και των συχνών φαινομένων περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας. Θα πρέπει να υπάρξουν επιτέλους μέτρα πρόληψης έτσι ώστε να μην οδηγούμαστε σε τέτοια αποτρόπαια περιστατικά. Κάποιες από τις πιθανές λύσεις θα ήταν, ακόμα και δομές φιλοξενίας για κακοποιημένες γυναίκες, υπηρεσίες που μπορούν να γίνονται διαμεσολαβητές (ψυχολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί, σύμβουλοι σχέσεων) πριν συμβεί το δυσάρεστο γεγονός. Πριν γίνει το έγκλημα.

Τέλος, χρειάζεται πλέον η κοινωνία να ακούσει. Όλοι πάντα ξέρουν, ακούν, υποπτεύονται, μα ποιος μιλάει; Ο καθένας ατομικά αλλά και όλοι μαζί μπορούμε να βοηθήσουμε στην εξάλειψη αυτών των φαινομένων με τη συμπαράσταση και δράση μας. Αυτόπτες μάρτυρες που δηλώνουν πως ήταν συχνό φαινόμενο οι καβγάδες και οι απειλές ανάμεσα στο ζευγάρι, θα μπορούσαν να είναι η ασπίδα προστασίας της κακοποιημένης γυναίκας. Έστω κι ένας να μπορέσει να επέμβει και να μιλήσει στις αρχές, θα φτάσουμε ένα βήμα πιο κοντά στο να μην είναι η σιωπή μας ο λόγος που μια γυναίκα παλεύει για τη ζωή της. Ας μη συγκαλύπτουμε, ας μιλάμε, ας κάνουν οι αρχές όσα πρέπει. Ας δράσουμε πριν.

Συντάκτης: Eύη Μαρανή
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου