Όσο χειμωνιάζει τόσο αυξάνονται οι παράγοντες που μπορούν να μας φέρουν αντιμέτωπους με ένα κρυολόγημα αλλά κι άλλες ασθένειες της εποχής. Όταν δεν είμαστε καλά στην υγεία μας δεν μπορούμε να ανταπεξέλθουμε στην καθημερινότητά μας, αλλά και η ψυχολογία μας πέφτει καθώς το ίδιο το σώμα μας μάς προδίδει. Η δουλεία και το διάβασμα πάνε πίσω, δεν μπορούμε να βλέπουμε τα αγαπημένα μας πρόσωπα, δεν μπορούμε να φάμε φαγητά που μας αρέσουν, δε συγκεντρωνόμαστε εύκολα και γενικά νιώθουμε κουρασμένοι, υφιστάμενοι μια ενοχλητική κατάσταση.

Ας οπλίσουμε τον οργανισμό μας με θρεπτικά συστατικά και ουσίες που έχουν τη δυνατότητα να δυναμώσουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα· αρκεί να ξέρουμε ποια είναι αυτά και πώς βοηθάει το καθένα. Η καλή διατροφή σε συνδυασμό με άσκηση και ίσως κάποια συμπληρώματα διατροφής -σε συνεννόηση με τον γιατρό μας- είναι τα τρία κλειδιά για το τέλειο ανοσοποιητικό σύστημα και ήρεμους χειμώνες. Πάμε να γνωρίσουμε δέκα τροφές που θα θωρακίσουν το σώμα μας!

 

1. Μανιτάρια

Πλούσια σε σελήνιο, νιασίνη και ριβοφλαβίνη. Αυτές οι ουσίες είναι απαραίτητες για την καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού μας συστήματος. Οι πρωτεΐνες των μανιταριών, λόγω της παρουσίας όλων των βασικών αμινοξέων, είναι υψηλής ποιότητας, ανώτερες από τις φυτικές πρωτεΐνες, πλησιάζοντας την ποιότητα των ζωικών πρωτεϊνών. Μια μανιταρόσουπα είναι η τέλεια λύση για να εντάξουμε τα μανιτάρια στη διατροφή μας.

 

2. Acai berry

Οι ανθοκυανίνες που περιέχει αυτό το πεντανόστιμο μούρο είναι ισχυρά αντιοξειδωτικές και πολεμούν το οξειδωτικό στρες διαλύοντας τις ελεύθερες ρίζες. Μειώνει τις φλεγμονές στον οργανισμό μας και χαρίζει ενέργεια χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη. Η βραζιλιάνικη υπερτροφή που μας έχει χαρίσει απλόχερα ο Αμαζόνιος είναι τροφή υψηλή σε ενεργειακή αξία και χαμηλή σε ζάχαρη. Τι καλύτερο;

 

3. Σιταρόχορτο

Μπορούμε να το βρούμε κυρίως στα βιολογικά προϊόντα. Με τη μεταφορική ονομασία «αμβροσία των Θεών» είναι η κύρια πηγή αμινοξέων και μετάλλων για το ζωικό βασίλειο αιώνες τώρα. Γνωστό για την αντικαρκινική του δράση, ως ισχυρό μέσο πρόληψης και με υπέροχο πράσινο χρώμα, μπορεί να συνοδεύσει από σούπες, μέχρι σμούθιζ και χυμούς, καθώς αν μπει στο μπλέντερ, γίνεται ένα με το μείγμα που το συνοδεύει. Πλούσιο σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, βιταμίνη Ε και ψευδάργυρο. Έντονο σε γεύση, επομένως καλύτερα να προτιμήσετε μια μικρή ποσότητα για αρχή, για να δείτε αν σας ταιριάζει.

 

4. Σπανάκι

Το γνωστό κι αγαπημένο. Με φυλλικό οξύ, βιταμίνη C, σίδηρο και φυτικές ίνες είναι μια βόμβα θρεπτικών συστατικών που μας τονώνουν και μας δυναμώνουν την άμυνα του οργανισμού. Μειώνει την ύπαρξη φλεγμονών στον οργανισμό, καθώς είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά. Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να λάβετε κάθε θρεπτικό συστατικό που έχει να σας προσφέρει, είναι να το καταναλώσετε σε ωμή μορφή. Ταιριάζει τέλεια με το πρωινό σας σμούθι, όσο περίεργο κι αν ακούγεται εκ πρώτης. Καλό το σπανακόρυζο, αλλά ας πειραματιστούμε και λίγο!

 

5. Πράσινο τσάι

Έχει απίστευτη αντιοξειδωτική και διουρητική δράση. Με τη διαδικασία της διούρησης πολλές βλαβερές τοξίνες αποβάλλονται από τον οργανισμό αφήνοντας μας με ένα δυνατό αίσθημα ευεξίας. Λειτουργεί ως την τέλεια μορφή αποτοξίνωσης στον οργανισμό μας. Προτιμήστε το ως αντικαταστάτη του καφέ, ο οποίος αφυδατώνει τον οργανισμό σε αντίθεση με το πράσινο τσάι που λειτουργεί ως σούπερ ενεργειακό ρόφημα και παράλληλα βοηθάει εκτός από το εσωτερικό μας και το δέρμα μας να αναπνεύσει και να ενυδατωθεί.

 

6. Γλυκοπατάτα

Πολύ καλή επιλογή υδατάνθρακα χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη . Περιέχει βιταμίνη Α και βιταμίνη C. Η βιταμίνη Α ενισχύει τη λειτουργία αναγέννησης των κυττάρων του οργανισμού αλλά βοηθάει και στην καλύτερη όραση και η βιταμίνη C προστατεύει από το κοινό κρυολόγημα. Δοκιμάστε τις ψητές στον φούρνο με ελάχιστο ελαιόλαδο και πιπέρι κι απολαύστε τις μαζί με πρωτεΐνη για τον καλύτερο δυνατό συνδυασμό. Λόγω της αυξημένης βιταμίνης Α που μπορούν να εμφανίσουν, καλό είναι να αποφεύγεται η κατανάλωσή τους κατά τη διάρκεια της κύησης.

 

7. Σκόρδο

Με αντιμικροβιακή, αντιμυκητιακή και αντιβακτηριδιακή δράση, η απόλυτη σούπερ τροφή που χρησιμοποιείται στη μεσογειακή κουζίνα. Το σκόρδο μπορεί να μειώσει τις πιθανότητες κοινού κρυολογήματος, μολύνσεων και φλεγμονών στον ανθρώπινο οργανισμό. Περιττό να πούμε πώς συνδυάζεται αφού ταιριάζει σχεδόν σε όλα τα φαγητά. Εάν είμαστε κρυολογημένοι μπορεί να μειώσει τον χρόνο ίασης. Δοκιμάστε το και σε κάψουλες μετά από συνεννόηση με τον προσωπικό σας ιατρό.

 

8. Τρόφιμα ζύμωσης

Όπως είναι το γιαούρτι, το κεφίρ, το miso και τα ξυδάτα λαχανικά. Αυτές οι τροφές είναι πλούσιες σε προβιοτικά που κάνουν καλό στην υγεία του γαστρεντερικού μας συστήματος, καθώς αποτελούν την τροφή του ίδιου μας του οργανισμού για να λάβει θρεπτικές ουσίες. Ένα υγειές γαστρεντερικό σύστημα έχει τη δυνατότητα να απορροφήσει καλύτερα τα θρεπτικά συστατικά από τις τροφές και έτσι να προστατεύει τον οργανισμό και να τον κρατά δυνατό. Μπορείτε να τα βρείτε στο σούπερ μάρκετ, εύκολα και συσκευασμένα και να τα εντάξετε στα καθημερινά σας γεύματα.

 

9. Τζιντζερ

Το μαγικό φίλτρο του κρυολογήματος. Δε θα μπορούσε να λείπει από αυτή τη λίστα. Έχει αντιμικροβιακή, αντιμυκητιακή και αντιβακτηριδιακή δράση. Μπορείτε να φτιάξετε τσάι, να το βάλετε φρέσκο στο φαγητό ή να το ρίξετε στα smoothies σας.

 

10. Κουρκουμίνη

Είναι αντιοξειδωτικό, αντιφλεγμονώδες και βοηθά στην πρόληψη φλεγμονών. Υπάρχει στον κουρκουμά και είναι αυτή η ουσία που του δίνει το έντονο κίτρινο χρώμα του. Είναι η απόλυτη ασπίδα απέναντι στον φραγμό ελεύθερων ριζών που προκαλούν καρκίνο, βοηθάει τις αρτηρίες μας να διατηρήσουν ανενόχλητη ροή χωρίς φραξίματα, καθώς είναι και φυσικό αντισηπτικό! Με μαύρο πιπέρι και λάδι καρύδας γίνεται καλύτερη απορρόφηση αυτής της ουσίας, αλλά παράλληλα φτιάχνεται και μια άκρως πρωτότυπη και γευστική σος για τη σαλάτα σας!

 

Δοκιμάστε τα πιο πάνω τρόφιμα που η φύση φρόντισε να μας δίνει κάθε χειμώνα με σκοπό να ενισχύουμε τον οργανισμό μας με τα απαραίτητα συστατικά που χρειαζόμαστε για να είμαστε δυνατοί ενάντια στις ασθένειες.  Πριν εντάξετε οτιδήποτε καινούριο στη διατροφή σας -ειδικά αν πρόκειται για τη μορφή συμπληρώματος- μην ξεχάσετε να ρωτήσετε τον γιατρό σας. Καλή όρεξη και stay healthy!

 

Συντάκτης: Στέλλα Πέτρου
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου