Η επιστήμη της διατροφολογίας αναπτύσσεται ως κλάδος διαρκώς. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι συστάσεις, τα δεδομένα και οι νέες έρευνες να μας μπερδεύουν λίγο -ή πολύ-  ως προς τις πληροφορίες που έχουμε στο μυαλό μας. Βάλε στη φόρμουλα και την ανάπτυξη του ίντερνετ με όλους τους αυτό-αποκαλούμενους γκουρού και τις ιστοσελίδες με μη επιστημονικά αποδεδειγμένα στοιχεία που γράφει όποιος να ‘ναι κι έχεις ως αποτέλεσμα την πλήρη σύγχυση. Αυτό είναι ως και ρίσκο για την υγεία μας, αφού διάφορες δίαιτες, τιπς και προϊόντα κυκλοφορούν ως μόδες και καμία λογική δεν έχουν. Σε αυτό το άρθρο θα αποτρέψουμε κάποιους γνωστούς μύθους:

 

1. Το απαγορευμένο ζεύγος πρωτεΐνης κι υδατάνθρακα

Κάποιοι ισχυρίζονται ότι ο συνδυασμός πρωτεΐνης και υδατάνθρακα μπερδεύει κι επιβαρύνει τα πεπτικά μας ένζυμα, τις ουσίες που χρειαζόμαστε για να πέψουμε την τροφή μας. Ο οργανισμός μας είναι αρκετά έξυπνος κι εξελιγμένος για να μπορεί να πέψει και τα δύο συστατικά ταυτόχρονα. Επίσης, στη φύση τα περισσότερα τρόφιμα περιέχουν και τα 2 μακροθρεπτικά συστατικά. Για παράδειγμα, το γάλα και τα όσπρια. Αν η πέψη τους δεν ήταν εφικτή τότε δε θα ήταν προς κατανάλωση.

 

2. Το ψάρι και το γάλα δεν πρέπει να συνδυάζονται

Παλαιότερα που το ψυγείο δεν υπήρχε, ο άνθρωπος αποθήκευε τα τρόφιμά του σε αλάτι, ξύδι, ζάχαρη, πάγο και κρύα δωμάτια. Επίσης, δεν υπήρχαν οι συνθήκες υγιεινής που έχουμε σήμερα. Επιπλέον, κύριες ζωικές πηγές πρωτεΐνης ήταν τα γαλακτοκομικά και το ψάρι, αφού το κρέας ήταν ακριβό και δυσεύρετο για τον μέσο άνθρωπο. Η ζωική πρωτεΐνη είναι πολύ εύκολο να αναπτύξει μικροοργανισμούς, ειδικά εάν δεν αποθηκεύεται σωστά και προσεχτικά. Έτσι οι άνθρωποι απέφευγαν να συνδυάζουν 2 τρόφιμα που μπορούν να είναι τοξικά, λόγω των συνθηκών συντήρησής τους.

 

 

 

 

3. Πρέπει να πίνουμε 8 ποτήρια νερό την ημέρα

Ο κάθε άνθρωπος χρειάζεται διαφορετική ποσότητα νερού σύμφωνα με τις θερμίδες που καταναλώνει αλλά και με τη φυσική του δραστηριότητα. Με μερικές εξισώσεις, μπορείτε να μετρήσετε πόσο νερό χρειάζεστε. Πρώτα βρίσκετε τις θερμίδες που χρειάζεται ο οργανισμός σας. Για τους άνδρες είναι BMR = (10 × σωματικό βάρος) + (6.25 × ύψος σε cm) – (5 × ηλικία) + 5. Για τις γυναίκες είναι BMR = (10 × σωματικό βάρος) + (6.25 × ύψος σε cm) – (5 × ηλικία) – 161. Στη συνέχεια πολλαπλασιάζετε το αποτέλεσμα επί 1.1 κι έτσι βρίσκετε τα ml νερού που χρειάζεστε ημερησίως. Κάθε ποτήρι αντιστοιχεί σε 240ml νερού.

 

4. Τα αυγά αυξάνουν τη χοληστερόλη

Τα αυγά δεν αυξάνουν τη χοληστερόλη. Κανένα τρόφιμο από μόνο του δεν την αυξάνει. Η υπερκατανάλωση τρανς λιπαρών οξέων (βιομηχανοποιημένα λιπαρά οξέα που δεν υπάρχουν στη φύση) και το περίσσιο κοιλιακό λίπος καθώς και τα γονίδια είναι οι παράγοντες που αυξάνουν τη χοληστερόλη. Το αυγό περιέχει 1,5 γ.ρ. λίπους κι από αυτή την ποσότητα δεν απορροφά πλήρως ο οργανισμός όλο το λίπος. Ο οργανισμός δεν απορροφά όλα τα μικροθρεπτικά στοιχεία και μακροθρεπτικά στοιχεία, άρα ακόμη και η μικρή αυτή ποσότητα λίπους δεν τρώγεται από το σώμα μας ολόκληρη. Γι’ αυτούς τους λόγους δεν υπάρχει καμιά περίπτωση να αυξηθεί η χοληστερόλη μόνο και μόνο επειδή τρώτε αυγά.

 

5. Οι υδατάνθρακες παχαίνουν

Άφησα για το τέλος το «αγαπημένο» μου. Αυτό που μου λέει σχεδόν κάθε ασθενής και νιώθω τα μαλλιά μου να σηκώνονται κάγκελο και την πίεσή μου να ανεβαίνει. Οι υδατάνθρακες δεν παχαίνουν. Ένα γραμμάριο υδατάνθρακα ισοδυναμεί με 4 θερμίδες, ένα γραμμάριο πρωτεΐνης ισοδυναμεί κα αυτό με 4 θερμίδες ενώ ένα γραμμάριο λίπους ισοδυναμεί με 9 θερμίδες. Κανένα τρόφιμο και κανένα μακροθρεπτικό στοιχείο δεν παχαίνει από μόνο του. Είναι η ποιότητα και η ποσότητα που μετράει. Για παράδειγμα, η βρασμένη πατάτα είναι υδατάνθρακας, το ίδιο όμως και η τηγανιτή πατάτα. Το φρούτο είναι υδατάνθρακας, το ίδιο όμως κι ένα κέικ. Καταλαβαίνετε τώρα τη διαφορά. Ο υδατάνθρακας είναι η κύρια πηγή ενέργειας για τον οργανισμό μας- ας μην τού τη στερούμε.

 

Συντάκτης: Στέλλα Πέτρου
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου