Σε κάποιο πρόσφατο Instagram story του Pillowfights.gr ρωτήσαμε τους αναγνώστες μας αν θα έκαναν κάποια αισθητική παρέμβαση στην εμφάνισή τους σε περίπτωση που είχαν τη δυνατότητα και τα αποτελέσματα ήταν τα εξής· πάνω από τους μισούς απάντησαν «Σίγουρα», ένα 30% ήταν θετικό στην προοπτική, χωρίς βέβαια να το έχει σκεφτεί και πολύ σοβαρά, και μόλις ένα μικρό ποσοστό απάντησε πως αγαπάει τον εαυτό του όπως είναι. Περίεργο; Μάλλον όχι.

Στην εποχή της αψεγάδιαστης εικόνας και των beauty filters θέλει αυτοσυγκράτηση yogi για να μην αναρωτηθείς πώς θα ήσουν άραγε αν έκανες ένα μικρό τσικ εδώ κι ένα ακόμα τσάκ λίγο παραπέρα. Πώς όμως ξέρει κανείς αν θα ήταν όντως απαραίτητο να προχωρήσει σε μια τέτοια διαδικασία ή αν απλώς επηρεάζεται από την επιτακτική κι απίστευτα αγχωτική ανάγκη της εποχής για τελειότητα; Πάμε να δούμε παρέα μερικά πράγματα που πρέπει να σκεφτεί κανείς πριν προχωρήσει σε μια τέτοια διαδικασία.

  1. Για ποιον το κάνω και γιατί;

Το κάνεις για εσένα, γιατί έχεις κάποιο χαρακτηριστικό που πιστεύεις πως θα μπορούσε να καλυτερέψει, πως θα σου έδινε μεγάλη αυτοπεποίθηση να σε δεις λίγο αλλιώς; Να το κάνεις. Το κάνεις για να σε δουν οι πρώην σου και να σκάσουν; Για να δείχνεις πιο καλά στις φωτογραφίες; Μην το κάνεις. Το κάνεις επειδή πιστεύεις πως έτσι θα λυθούν ως δια μαγείας όλες σου οι ανασφάλειες και τα συμπλέγματα; Λάθος λόγος ξανά. Το κάνεις επειδή το έχουν κάνει κι άλλοι άνθρωποι στον περίγυρό σου ή (ακόμα χειρότερα) για να μοιάσεις σε κάποιο διάσημο πρόσωπο που θαυμάζεις; Γράψε λάθος κι εδώ. Όπως βλέπεις υπάρχουν αμέτρητοι λάθος κι ελάχιστοι (αλλά πολύ σημαντικοί) λόγοι για να το πάρεις απόφαση.

  1. Έχω ενημερωθεί επαρκώς;

Μίλησες με τους κατάλληλους γιατρούς ή επαγγελματίες; Έψαξες αν είναι επαρκώς καταρτισμένοι; Σου εξήγησαν τη διαδικασία; Σου πρότειναν τις κατάλληλες εξετάσεις; Σου μίλησαν για τους κινδύνους, τις εξετάσεις, το χρόνο αποθεραπείας κι όλα τα παρακλάδια; Πάνω απ’ όλα, σου ενέπνευσαν εμπιστοσύνη; Συζητήσατε σχετικά με τις προσδοκίες σου και κατά πόσο αυτές είναι ρεαλιστικές; Γνωρίζεις το κόστος της διαδικασίας, τη διάρκεια των αποτελεσμάτων, τι γίνεται σε περίπτωση που το αποτέλεσμα δεν είναι ακριβώς το επιθυμητό; Τέλος, είδες  πέντε, δέκα, είκοσι βιντεάκια στο YouTube ατόμων που προχώρησαν στην ίδια επέμβαση με εσένα για να δεις πόσο διαφορετικές είναι όλες οι περιπτώσεις ή τι κοινά έχουν; Καλό είναι να κάνεις μια σοβαρή έρευνα κι ας σου πάρει καιρό, δεν πειράζει. Με αυτόν τον τρόπο και μεγαλύτερη σιγουριά θα νιώθεις και πιο σωστή δουλειά θα γίνει.

  1. Θέλω όντως να μπω σε αυτή τη διαδικασία;

Δε λέμε να μη φοβάσαι καθόλου, αλλά να είναι φόβος από εκείνους που μπλέκονται με τον ενθουσιασμό, όχι από εκείνους που σε παραλύουν. Να ανυπομονείς δηλαδή να σε δεις από νέο πρίσμα, ακόμα κι αν σε αγχώνει όλο αυτό. Δώσε χρόνο στον εαυτό σου, παρατήρησε πώς νιώθεις, φαντασιώσου το αποτέλεσμα, σκέψου πώς θα νιώθεις μετά, παρατήρησε τα συναισθήματά σου. Αν σε αυτήν την τραμπάλα έχει περισσότερο βάρος ο ενθουσιασμός σου από το φόβο σου, τότε μάλλον το έχεις σκεφτεί σοβαρά. Αν συμβαίνει το αντίθετο, τότε μάλλον ή δεν είναι η κατάλληλη στιγμή, ή το σώμα σου σε προειδοποιεί πως καλό είναι να μείνεις μόνο στη σκέψη, μέχρι να την αποβάλεις κι αυτήν.

  1. Έχω δίπλα μου έναν άνθρωπο εμπιστοσύνης;

Ποιος θα είναι εκεί για να σου δώσει κουράγιο, να σε βοηθήσει τις πρώτες δύσκολες ή άβολες ώρες, να έχεις ρε παιδί μου κάπου να γκρινιάξεις αν χρειαστεί; Kι αν δεν υπάρχει αυτό το άτομο, θα είσαι ok να αυτοεξυπηρετηθείς μετά τη διαδικασία; Όλοι χρειάζοντααι κάποιον μαζί τους, ακόμα κι αν αυτός προορίζετααι αποκλειστικά για ηθική συμπαράσταση, για να γνωρίζεις απλά πως δεν το περνάς σόλο όλο αυτό, πως θα έχεις κάποιον να σε τραβήξει φωτογραφίες που θα βλέπεις έπειτα και θα γελάς ή απλώς θα σου κρατάει το χέρι και θα συζητάτε καμία βλακειούλα για να περάσει λίγο η ώρα.

  1. Αγαπάω τον εαυτό μου όπως κι αν έχει;

Δεν αγαπάνε λιγότερο τον εαυτό τους εκείνοι που θέλουν να τον «καλυτερέψουν» από εκείνους που τον αποδέχονται ακριβώς όπως είναι. Μπορεί να σε βλέπεις όμορφο, αλλά να θες μια πιο μικρή μύτη, μπορεί να σε αγαπάς αλλά να θέλεις λίγο πιο φουσκωτά χειλάκια, μπορεί τέλος πάντων να αγαπάς το σώμα σου και το θαύμα που γέννησε, αλλα να θες να ξαναδείς το στήθος σου όπως ήταν πριν τη γέννα. Το θέμα είναι να σε αγαπάς, είτε όπως είσαι, είτε ανεξάρτητα από αυτό.

Δεν είμαστε ούτε υπέρ, ούτε κατά των αισθητικών παρεμβάσεων και η μόνη γνώμη που θα έπερεπε να έχουμε είναι γι’ αυτές που αφορούν το δικό μας σώμα. Είμαστε όμως 100% υπέρ κάθε διαδικασίας που μπορεί να κάνει έναν άνθρωπο να γουστάρει να βλέπει τον εαυτό του στον καθρέφτη, είτε αυτό απαιτεί λίγο filler, είτε αφορά μεταμόσχευση μαλλιών, ψυχοθεραπεία, αλλαγή φύλου ή ό,τι άλλο του έρθει. Είναι μεγάλο κατόρθωμα να μη θες να αλλάξεις κάτι πάνω σου σε μια κοινωνία που σου λέει πως πρέπει να τα αλλάξεις όλα, είναι όμως και μεγάλη απόδειξη δύναμης να μπορείς να αλλάξεις όλα εκείνα που ίσως σε κάνουν να μη νιώθεις ελεύθερος στο σώμα ή το πρόσωπο που κουβαλάς.