Aν πριν από μια δεκαετία έβλεπες κάποιον σε ένα εστιατόριο να φωτογραφίζει το φαγητό του, όλοι οι παρευρισκόμενοι θαμώνες- συμπεριλαμβανομένου κι εσού- θα κοιτούσαν με απορημένο βλέμμα για να καταλάβουν τι παίζει. Στις μέρες των social media, τα δεδομένα στην εστίαση και τη διατροφή έχουν αλλάξει σημαντικά κι όλοι μας μπορούμε να αποκαλέσουμε τους εαυτούς μας food photographers. Είτε είσαι σε fine dining εστιατόριο ή έχεις παραγγείλει τυλιχτά από το σουβλατζίδικο της γειτονιάς, μια φωτογραφία θα παιχτεί σίγουρα, έστω για ένα στόρι ή και το αρχείο σου. Φάτε μάτια ψάρια που λέμε!

Αν σου αρέσει, λοιπόν, το καλό φαγητό και τα σόσιαλ και θέλεις να παρακολουθείς τα τελευταία food trends, δεν έχεις παρά να ακολουθήσεις τα 5 παρακάτω accounts, για να γεμίζεις το feed σου στο Instagram με όμορφες εικόνες και γευστικές προτάσεις:

 

1. @angelosrentoulas

Αρχισυντάκτης του Γαστρονόμου και των γαστρονομικών εκδόσεων της Καθημερινής. Ένας άνθρωπος που ξέρει από καλό φαγητό και φαίνεται μέσα από τις δημοσιεύσεις και τα άρθρα του. Θα σε ενημερώσει για το new entry στην υψηλή γαστρονομία του κέντρου της Αθήνας, θα σου ανακαλύψει ένα κρυφό διαμαντάκι στις γειτονιές του Πειραιά που κρατά ακόμη τον παραδοσιακό του χαρακτήρα και θα σε ταξιδέψει σε νησιά και βουνά αναδεικνύοντας τον γαστρονομικό πλούτο της χώρας με τις εξαιρετικής ποιότητας πρώτες ύλες του κάθε τόπου με βάση την εποχικότητα. Για μένα, ένας εξαιρετικός connoisseur του είδους του που πρεσβεύει τη φιλοσοφία «Το καλό φαγητό είναι αυτό που φτιάχνεται με αγάπη και μεράκι».

 

2. @madamegingercom

Η γυναίκα που μύησε τους Έλληνες και τις Ελληνίδες στη vegetarian/vegan κουζίνα κι έφερε νέο αέρα στην ελληνική διατροφή. Όσο περίεργο κι αν ακούγεται, η εξέλιξη που έχει παρουσιάσει η εν λόγω φιλοσοφία σε Ελλάδα κι εξωτερικό είναι αλματώδης, αν αναλογιστεί κανείς ότι πριν μερικά χρόνια μπορούσες να προμηθευτείς φυτικής προέλευσης προϊόντα μόνο από το φαρμακείο! Η Madame Ginger, κατά κόσμον Μαριλού Παντάκη, με την ομάδα της, μας δείχνει εύκολες, γρήγορες και κυρίως νόστιμες συνταγές, οι οποίες δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα απολύτως από το κρέας. Γευστικές μακαρονάδες, μελωμένα λαχανικά στο φούρνο και κάθε είδους γλυκό παρελαύνουν στα posts της, προσκαλώντας μας να δοκιμάσουμε κάτι διαφορετικό και -γιατί όχι – να το υιοθετήσουμε και στην καθημερινότητά μας. Προσωπική συμβουλή: το banana bread είναι άχαστο κι η τέλεια επιλογή για πρωινό ή συνοδευτικό με τον απογευματινό σου καφέ.

 

3. @surtuko_

Η Μαριάννα Γκιτσάκη είναι ένα από τα hot ονόματα αναφορικά με το food blogging. Η καραντίνα την οδήγησε στην κουζίνα προσπαθώντας να βρίσκει καθημερινά κι από μία νέα συνταγή να δοκιμάσει, προκειμένου να μη βαριέται και να τρώει και κάτι διαφορετικό. Οι συνταγές που μας προτείνει απαιτούν ελάχιστο χρόνο με υλικά που, κατά γενική ομολογία, έχει ο καθένας στο ψυγείο και το ντουλάπι του. Θες σούπες; Θες πληθωρικά σάντουιτς; Θες αυγά με ντομάτες και φέτα σε μια διαφορετική εκδοχή; Η surtuko είναι εδώ, για να σου δώσει τη λύση και μαζί, προτάσεις για τα στέκια της νυχτερινής Αθήνας σε φαγητό και ποτό. Ο ορισμός της καλοπέρασης!

 

4. @marinka_petridou

Όπως και να το δεις, ο Γαστρονόμος αποτελεί το Ευαγγέλιο κάθε λάτρη του φαγητού. Έτσι, και η αρθρογράφος Μαρίνα Πετρίδου οφείλει να συγκαταλέγεται στη συγκεκριμένη λίστα. Πρόσφατα, εξέδωσε μαζί με τον Τάσο Μπρεκουλάκη το βιβλίο «Σουβλάκι: Ένα γαστρονομικό ταξίδι από τα ομηρικά έπη μέχρι το σύγχρονο street food», ένα γαστρονομικό επίτευγμα, αν μπορεί να το χαρακτηρίσει κάποιος με αυτόν τον τρόπο, μιας και αποτελεί το πρώτο βιβλίο για το σουβλάκι παγκοσμίως. Παρά το γεγονός ότι υπάρχουν εξίσου αξιόλογοι αρθρογράφοι, αισθάνομαι τη Μαρίνα πιο κοντά μου. Μπορεί να φταίει ότι είμαστε και κοντά ηλικιακά. Σημασία έχει ότι μας προτείνει συνεχώς καινούργια στέκια από όλες τις κουζίνες της υφηλίου, με τελευταία προσθήκη την οδό Γερανίου όπου πλανόδιοι Μπαγκλαντεσιανοί πωλητές έχουν στήσει τα καροτσάκια τους και πουλάνε jhalmuri- διογκωμένο ρύζι με διάφορα μπαχαρικά και τσίλι.

 

5. @nouvelle_alacuisine

Η αρχιτέκτονας Χρύσα Πετροχείλου άνοιξε το λογαριασμό της στο Instagram, μέσω του οποίου μοιράζεται όσα νόστιμα απολαμβάνει κι αγαπά με λίγο περισσότερο κόσμο. Αυτό το διάστημα, τρέχει μαζί με τον Κώστα Παρδάλη τη λέσχη δείπνου Πούλμαν, ένα γαστρονομικό εγχείρημα όπου γνωστοί κι άγνωστοι ταξιδεύουν με όχημα το φαγητό και κάθονται στο ίδιο τραπέζι. Γενικά, στο προφίλ της μπορείς να δεις πού θα αγοράσεις τα πιο μυρωδάτα κι αφράτα καρβέλια, πώς μπορείς να κάνεις πιο ενδιαφέρουσα και γευστική τη βρώμη σου και πόσα είδη βουτύρου καρπών και μελιού μπορείς να αλείψεις σε μία φέτα ψωμί. Μην ξεχάσεις να ρίξεις και μια ματιά στα highlights με προτάσεις για τσουρέκια, panettone, βουτήματα και vintage κεράσματα από ιστορικούς φούρνους και ζαχαροπλαστεία της πόλης. Χρύσα, πότε είπαμε ότι θα μου κάνεις το τραπέζι;

Η συμβουλή του άρθρου αυτού: ακολούθησε τους λογαριασμούς εκείνους που σου προσφέρουν αληθινό περιεχόμενο μακριά από φανφάρες και στολισμούς, να νιώθεις ότι είναι δικοί σου άνθρωποι, με τους οποίους θα καθόσουν να φας στο ίδιο τραπέζι. Βλέπε τον Βασίλη Καλλίδη (@vaskallidis), ο οποίος συνδυάζει βουνό και θάλασσα, τουτέστιν παϊδάκια στα κάρβουνα κι ιαπωνικά ramen. Ένας καλοφαγάς με τα όλα του, με τον οποίο πήγαινα άνετα διακοπές.

ΥΓ: Περιμένω πρόσκληση για φαγητό και κρασί με ανοιχτή την καρδιά και την αγκαλιά μου!

Συντάκτης: Κατερίνα Καλακίδη
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου