Η σωστή περιποίηση και φροντίδα προσώπου και σώματος αποτελεί βασικό κανόνα για να διατηρήσουμε την επιδερμίδα μας λαμπερή, φρέσκια και νεανική. Εκτός λοιπόν από την καθημερινή μας φροντίδα έχουμε τη δυνατότητα να ενισχύσουμε την επιδερμίδα μας με μάσκες ομορφιάς που δεν κοστίζουν σχεδόν καθόλου. Και αυτό γιατί μπορούμε να τις κάνουμε με υλικά που έχουμε στο σπίτι μας, χρησιμοποιούμε στην κουζίνα μας και είναι απλά και αγνά δοσμένα από τη φύση. Δεν ακούγεται καθόλου περίεργο αυτό αν σκεφτούμε πως οι γιαγιάδες μας δεν είχαν τις δικές μας επιλογές και όμως το πρόσωπό τους και το δέρμα τους ήταν πάντα προσεγμένο. Με λίγα μόνο υλικά θα παρουσιάσουμε σήμερα 7 σπιτικές μάσκες προσώπου με διαφορετική χρησιμότητα η κάθε μία χωρίς χημικές ουσίες. Με βάση το γάλα, την κανέλα και το γιαούρτι μπορούμε για να αντιμετωπίσουμε σπυράκια, θαμπό δέρμα και ρυτίδες. Εσείς βάλτε λίγη διάθεση, φωνάξτε τους φίλους σας και οργανώστε μια βραδιά beaute. Και ό,τι περισσέψει μπορείτε να το φάτε.

 

1. Μάσκα με μέλι και κανέλα κατά της ακμής

Η κανέλα έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Η συγκεκριμένη μάσκα μειώνει με το πρόβλημα της ακμής και βοηθάει στην εξαφάνιση των σημαδιών που αφήνει πίσω.

Υλικά

1 πρέζα από σκόνη κανέλας

1 κουταλιά της σούπας μέλι

Αναμιγνύουμε τα δύο υλικά μέχρι να γίνουν μια ομοιόμορφη μάζα και στη συνέχεια εφαρμόζουμε το μείγμα στα σημεία που υπάρχει το πρόβλημα της ακμής. Την αφήνουμε να δράσει για 15 λεπτά και ξεπλένουμε πρώτα καλά με χλιαρό νερό και στη συνέχεια με κρύο. Κλείνουμε βάζοντας την ενυδατική μας κρέμα.

 

2. Μάσκα με αυγό για αφαίρεση μαύρων στιγμάτων και μείωση της λιπαρότητας

Η μάσκα αυτή καθαρίζει την επιδερμίδα, μειώνοντας τη λιπαρότητα. Η χρήση του αυγού δρα σαν στυπτικό συσφίγγοντας το δέρμα. Καλό είναι σε όλες τις μάσκες να κάνουμε από πριν ένα ατμόλουτρο για να ανοίξουν οι πόροι.

Υλικά

1 ασπράδι αυγού

1 χαρτομάντιλο

1 πινέλο

Θα χρειαστούμε μόνο το ασπράδι, το οποίο και θα το απλώσουμε με το πινέλο στο πρόσωπό μας. Στη συνέχεια θα σκεπάσουμε το πρόσωπό μας με το χαρτομάντηλο και θα περάσουμε άλλη μια στρώση ασπράδι. Το αφήνουμε τόσο όσο χρειαστεί για να στεγνώσει και τραβάμε το χαρτομάντηλο για να αφαιρέσουμε τη μάσκα. Ξεπλένουμε με ζεστό και στη συνέχεια με κρύο νερό. Το κρύο νερό βοηθάει στο να κλείσουν οι πόροι.

 

3. Μάσκα με μπανάνα, μέλι και γιαούρτι για ενυδάτωση

Βρήκαμε επιτέλους έναν τρόπο για να μην πετάμε τις μπανάνες μας όταν μαλακώνουν. Η μάσκα αυτή καθαρίζει την επιδερμίδα του προσώπου ενώ η μπανάνα και το γιαούρτι είναι ο κατάλληλος συνδυασμός για ενυδάτωση.

Υλικά

Μισή μπανάνα

Μισή κούπα πλήρες γιαούρτι

1 κουταλιά του γλυκού μέλι

Πολτοποιούμε την μπανάνα και την ανακατεύουμε με τα υπόλοιπα υλικά. Απλώνουμε στο πρόσωπο και αφήνουμε 15 λεπτά για να δράσει. Στη συνέχεια ξεπλένουμε πρώτα με ζεστό και εν συνεχεία με κρύο νερό. Κλείνουμε βάζοντας την ενυδατική μας κρέμα.

 

 

4. Μάσκα με γιαούρτι και αγγούρι για σύσφιξη

Αυτή μπορείτε να την κάνετε την ημέρα που θα φτιάξετε τζατζίκι κρατώντας ένα μέρος των υλικών. Η χρήση γιαούρτι και αγγούρι βοηθάει στην αντιμετώπιση των πρηξιμάτων στο πρόσωπο και στη σύσφιξη του δέρματος.

Υλικά

1 μικρό αγγουράκι ή μισό μεγάλο

1 κουταλιά της σούπας γιαούρτι.

Καθαρίζουμε το αγγουράκι και αφού το πολτοποιήσουμε το ανακατεύουμε με το γιαούρτι. Απλώνουμε το μείγμα στο πρόσωπό μας, σίγουρα νιώθουμε τη φρεσκάδα του και το αφήνουμε να δράσει για περίπου 15 λεπτά. Ξεπλένουμε πρώτα με χλιαρό και στη συνέχεια με κρύο νερό και απλώνουμε την κρέμα μας.

 

5. Μάσκα με κακάο, μέλι και γιαούρτι για θαμπές επιδερμίδες

Μια υπέροχη δοκιμασμένη μάσκα για να ξαναφέρουμε τη λάμψη στο πρόσωπό μας.

Υλικά

1 κουταλιά της σούπας μέλι

1 κουταλιά της σούπας κακάο σε σκόνη

5 κουταλιές της σούπας γιαούρτι

Ανακατέψτε όλα τα υλικά έως ότου ομογενοποιηθούν σ’ ένα μπολ και στη συνέχεια απλώστε τη μάσκα στο πρόσωπο για 20 -25 λεπτά. Ξεπλένουμε πρώτα με χλιαρό και μετά με κρύο νερό.

 

6. Μάσκα κατά των μαύρων κύκλων με πατάτα

Η πατάτα έχει λευκαντική δράση χάρη στο ένζυμο κοτεχολάση.

Υλικά

1 πατάτα

Αφού καθαρίσουμε την πατάτα την πολτοποιούμε στο μπλέντερ, τη στραγγίζουμε από τα υγρά της και μοιράζουμε το μείγμα σε 2 κομμάτια γάζας. Τα τυλίγουμε σαν κομπρέσες και τα τοποθετούμε στα μάτια για 20 λεπτά. Ξεπλένουμε με νερό και σκουπίζουμε ταμποναριστά με μια πετσέτα.

 

7. Μάσκα τόνωσης για το σώμα

Υλικά

3 κουταλιές της σούπας θαλασσινό αλάτι

1 κουταλιά της σούπας μηλόξιδο

2 κουταλιές της σούπας χυμό λεμονιού

25 γραμμάρια ελαιόλαδο

Αφού κάνουμε ένα ζεστό ντους απλώνουμε στο σώμα μας το ελαιόλαδο. Στη συνέχεια ανακατεύουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και τα απλώνουμε στο σώμα μας κάνοντας μασάζ με φορά από κάτω προς τα πάνω, μέχρι το δέρμα μας να αποκτήσει ένα ελαφρύ ροζ χρώμα. Ξεπλένουμε με ζεστό νερό.

Το μηλόξιδο μαλακώσει την επιδερμίδα μας και εξισορροπεί το pH της καθώς και προσφέρει αντιβακτηριδιακή ιδιότητα. Δεν το χρησιμοποιούμε βέβαια σε μεγάλη ποσότητα.

 

Όλες αυτές οι θεραπείες ομορφιάς στο σπίτι προσφέρουν μια πρακτική επιλογή στην περιποίηση του δέρματός μας. Φροντίζουμε μόνοι μας τον εαυτό μας, είναι διασκεδαστική η διαδικασία κατασκευής τους και τέλος ξέρουμε το κάθε υλικό από που προέρχεται.

Όπως και στη χρήση των καλλυντικών έτσι και στην κατασκευή των παραπάνω μασκών καλό θα ήταν πριν τις χρησιμοποιήσουμε στο πρόσωπό μας να κάνουμε ένα μικρό δοκιμαστικό σ’ ένα σημείο του χεριού μας αφήνοντας τες μερικά λεπτά για την πρόληψη αλλεργιών.

Επίσης θα πρέπει να γνωρίζουμε πως δε φτιάχνουμε ποσότητα από τη μάσκα για να την αποθηκεύσουμε. Οι σπιτικές μάσκες πρέπει να χρησιμοποιούνται αμέσως και μόνο για μία φορά, καθώς διαφορετικά χάνουν την αποτελεσματικότητά τους κι αναπτύσσουν βακτήρια αν εκτεθεί για πολύ ώρα στο φως και στον αέρα.

Έχετε ήδη πάρει την έμπνευση για να δημιουργήσετε καλλυντικά στην κουζίνα σας. Οι επιλογές είναι πολλές και τα υλικά της φύσης ανεξάντλητα. Διάθεση να υπάρχει και καλή σας επιτυχία.

 

 

Disclaimer: Αυτό είναι ένα άρθρο με συμβουλές, που ως στόχο έχει να βοηθήσει το κάθε άτομο να χτίσει μια βοηθητική ρουτίνα περιποίησης. Δεν αποτελεί για κανένα λόγο ιατρική συμβουλή, ούτε έχει σκοπό να αντικαταστήσει το ραντεβού σας μ’ έναν δερματολόγο. Αν έχετε σημαντικά προβλήματα με το δέρμα σας, παρακαλούμε επισκεφτείτε κάποιον ειδικό.

Συντάκτης: Ταρασία Γεωργιάδου
Επιμέλεια κειμένου: Ζηνοβία Τσαρτσίδου