Σίγουρα έχεις δει hashtag και μια κινητικότητα στα social πολλές φορές τον Ιανουάριο με τον τίτλο ‘Veganuary’. Ίσως και να έχεις αναρωτηθεί τι μπορεί να σημαίνει αυτό και γιατί υπάρχει μόνο τον Ιανουάριο, ίσως και να μην έχεις ψαχτεί όπως και πολλοί άλλοι περί τίνος πρόκειται, ίσως και ν’ ακούς vegan και να σε πιάνει μια αντίδραση.

Τι παίζει με τον meat free Ιανουάριο;

Αρχικά, ο Veganuary είναι ένας θεσμός, ένα φαινόμενο που έχει ως αφετηρία το 2014 και το Ηνωμένο Βασίλειο. Από εκεί και μετά απέκτησε παγκόσμια διάσταση κι όπως γίνεται πάντα, ξαφνικά μία ωραία ηλιόλουστη μέρα του Γενάρη πριν λίγα χρόνια, έφτασε και στη χώρα μας. Αν αναρωτιέσαι από πού προέρχεται η λέξη αυτή, να σου πω πως η ονομασία της είναι ένας απλός συνδυασμός των λέξεων vegan και January. Ουσιαστικά θεωρείται ως μια πρόκληση για να δεις πώς είναι να είσαι vegan για έναν μήνα. Καθόλου κακή ιδέα, αν επιθυμείς μια τολμηρή αλλαγή στη διατροφή σου και μια καλή συνέπεια στην υγεία σου μακροχρόνια.

Μάλιστα, υπάρχει και η μη κερδοσκοπική οργάνωση με την ονομασία «Veganuary», η οποία υποστηρίζει αυτό ακριβώς, πως είναι δηλαδή μια καλή στιγμή η αφετηρία της χρονιάς για να δοκιμάσεις μια νέα διατροφή. Η συγκεκριμένη λοιπόν, οργάνωση, κάθε χρόνο, προσκαλεί τους ανθρώπους να τρώνε μόνο vegan τροφές για ολόκληρο τον Ιανουάριο, σε μια προσπάθεια να ενισχύσουν την υγεία τους, να προστατεύσουν το περιβάλλον και να παύσουν την εκτροφή ζώων. Από το 2014, εκατομμύρια συμμετέχοντες έχουν κληθεί να γίνουν μέρος της πρόκλησης αυτής. Πέρα από την πρόκληση του Ιανουαρίου, όμως, η εταιρεία στηρίζει επιχειρήσεις κι εστιατόρια vegan όλο τον χρόνο, παγκοσμίως. Μάλιστα, εκτιμάται πως πάνω από 500.000 άτομα από 200 χώρες συμμετείχαν στο Veganuary ξεκινώντας μια νέα vegan διατροφή συνολικά όλ’ αυτά τα χρόνια.

 

 

Πώς να ξεκινήσω;

Εάν λοιπόν θέλεις κι εσύ να συμμετάσχεις σ’ αυτή την πρόκληση και να επωφεληθείς από πιο υγιεινές κι οικολογικές διατροφικές συνήθειες που θα βοηθήσουν και τον οργανισμό σου αλλά και τον πλανήτη, η διαδικασία που είναι πολύ απλή: είτε μπορείς να επισκεφτείς τον ιστότοπο της οργάνωσης, (https://veganuary.com/) και να εγγραφείς μόνο με το email σου (δωρεάν), λαμβάνοντας ένα ηλεκτρονικό βιβλίο μαγειρικής με αρκετές νόστιμες συνταγές, διατροφικές συμβουλές, καθημερινά email για ενθάρρυνση κι υποστήριξη, συμβουλές για αγορές και προτάσεις εστιατορίων κι άλλα πολλά. Ή, πιο απλά, μπορείς να βρεις διάφορες συνταγές κι όσες πληροφορίες χρειαστείς μέσα από ιστοσελίδες, foodblogs και φυσικά τα social media.

Τι τρώνε οι vegan;

Μπορείς να καταναλώσεις άφθονα φρούτα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς και σπόρους, γάλατα όπως αμυγδάλου, ρυζιού, βρόμης, πάστες ξηρών καρπών, όπως ταχίνι, αμυγδαλοβούτυρο, βούτυρο κάσιους κι άλλα. Όσπρια, προϊόντα σόγιας, tofu, τυρί vegan, όλων των ειδών τα φυτικά έλαια, ελαιόλαδο, έλαιο καρύδας, ρύζι, ζυμαρικά, δημητριακά και σεϊτάν και φυσικά πολλά άλλα προϊόντα ειδικά για vegan που πωλούνται στην αγορά. Όμως, δεν επιτρέπεται να καταναλώσεις αυγά, γαλακτοκομικά προϊόντα, κρέας, κοτόπουλο, ψάρι, θαλασσινά, μέλι αλλά και συμπληρώματα διατροφής που περιέχουν ιχθυέλαιο (μερικά σκευάσματα Ω-3). Αν θέλεις να το πας ένα βήμα παρά πέρα, αποκλείεις και τη λευκή ζάχαρη -εδώ είναι το πραγματικό ζόρι- όπως και τα περισσότερα επεξεργασμένα προϊόντα και προϊόντα που περιέχουν οποιουδήποτε είδους ζωικό προϊόν (ζελατίνη).

Η vegan διατροφή είναι σίγουρα οικολογική σε σχέση τη διατροφή που περιλαμβάνει σε μεγάλες ποσότητες ζωικά και γαλακτοκομικά προϊόντα. Επιπλέον, σέβεται τα ζώα, εφόσον όλα όσα καταναλώνεις έρχονται κατευθείαν από τη γη. Διαφορά όμως θα παρατηρήσεις και στην υγεία σου, επειδή η αποχή από κορεσμένα λίπη είναι σημαντική για τη λειτουργία της καρδιάς, τη χοληστερίνη, την πίεση και την παχυσαρκία. Επιπροσθέτως, η μεγάλη κατανάλωση φυτικών ινών στηρίζει την εύρυθμη λειτουργία του γαστρεντερικού, πεπτικού συστήματος. Η αυξημένη πρόσληψη καλών λιπαρών, βιταμινών, ιχνοστοιχείων, έχει να σου προσφέρει αρκετά καλά στοιχεία.

Τώρα, αν δεν ανήκεις σε κάποια κατηγορία που πρέπει ν’ ακολουθούν κάποια πολύ συγκεκριμένη διατροφή, το να γίνεις vegan τον Γενάρη είναι ασφαλές. Βέβαια, να έχεις στο μυαλό σου πως ακόμα κι ένας απολύτως υγιής άνθρωπος που επιθυμεί να γίνει vegan, πρέπει να το κάνει σωστά κι ολοκληρωμένα. Δηλαδή, καλό θα ήταν να έχεις από πριν εκπαιδευτεί διατροφικά για να γνωρίζεις τους συνδυασμούς τροφίμων που θα σε ωφελήσουν και θα σου επιτρέψουν να πάρεις όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται ο οργανισμός σου για να λειτουργήσει. Επομένως, οφείλεις να γνωρίζει ποιες είναι οι κατάλληλες πηγές πρωτεΐνης στις οποίες μπορείς να στραφείς, πώς μπορείς ν’ αυξήσεις την απορρόφηση σιδήρου από φυτικά προϊόντα, πώς θα λάβεις ασβέστιο τώρα που δε θα τρως γαλακτοκομικά και με ποιόν τρόπο θ’ αναπληρώσεις τη βιταμίνη Β12, σε περίπτωση έλλειψης.

Το μόνο σίγουρο που έχεις να περιμένεις μετά από έναν μήνα βιγκανισμού, είναι η ανακάλυψη vegan γευμάτων που μπορείς να εντάξεις στη διατροφή σου Έχεις επίσης τη δυνατότητα ν’ ανακαλύψεις vegan εναλλακτικές για να αντικαταστήσεις  σνακ και γεύματα κάπως πιο ανθυγιεινά. Να δεις το σώμα σου και τη διάθεσή σου ν’ αλλάζει. Σε κάθε περίπτωση, μέσα από τη σωστή καθοδήγηση, ένας μήνας vegan ή plant-based διατροφής, ίσως σου ανοίξει γευστικούς ορίζοντες που ποτέ δεν περίμενες.

Συντάκτης: Μαριάννα Χατζή
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου