Αν κάτι μας απασχολεί όλους -συνειδητά ή υποσυνείδητα- είναι το κατά πόσο μας σέβονται οι γύρω μας, είτε μιλάμε για την οικογένεια, είτε για τους φίλους, για τις σχέσεις ή κι ακόμη για τους συναδέλφους.

Συνήθως μάλιστα, στο κυνήγι του πολυπόθητου σεβασμού, πέφτουμε σε παγίδες με συμπεριφορές που, ενώ θεωρούμε ότι είναι αξιοσέβαστες, καταλήγουν τελικά στο ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα. Για τον λόγο αυτό, συγκεντρώσαμε εδώ 10 ασυνήθιστες συμπεριφορές που θα σε βοηθήσουν να κερδίσεις την εμπιστοσύνη, την εκτίμηση και συνεπώς τον σεβασμό που αξίζεις.

 

1. Χαμογέλα λιγότερο

Σου κάνει εντύπωση, σωστά; Σίγουρα ένας άνθρωπος χαμογελαστός γίνεται ευκολότερα συμπαθής, αλλά για να είμαστε ειλικρινείς, όσοι δε χαμογελούν συχνά δημιουργούν γύρω τους ένα μυστήριο και δίνουν την εντύπωση ενός ατόμου αυθεντικού και στοχαστικού που δε χαρίζει ανειλικρινή χαμόγελα. Αν αυτά τα δύο χαρακτηριστικά δεν είναι αξιοσέβαστα τότε τι είναι;

 

2. Επανάλαβε τα λεγόμενά τους

Οι περισσότεροι άνθρωποι θέλουν να νιώθουν ότι ακούγονται, ιδίως τις στιγμές που ξεγυμνώνουν σκέψεις, φοβίες, ανασφάλειες, όνειρα και φιλοδοξίες. Συνεπώς, ένας πολύ καλός τρόπος για να τους δείξεις ότι τους ακούς ουσιαστικά, είναι να επαναλάβεις μερικά από τα λεγόμενά τους. Μια τέτοια κίνηση, η οποία αποδεικνύει ότι εισακούγονται, αυξάνει τον δεσμό οικειότητας και συνεπώς στον πολυπόθητο σεβασμό.

 

3. Να μην αποσπάς την προσοχή σου σε άσχετα πράγματα

Σε συνέχεια του παραπάνω, είναι αλήθεια ότι κανείς δεν αγαπά να βλέπει τον συνομιλητή του να είναι ανήσυχος, να αποσπάται συνεχώς η προσοχή του από το κινητό και τα διάφορα ερεθίσματα. Οπότε κάνε ακριβώς το αντίθετο. Κλείσε για λίγο τις ειδοποιήσεις, συγκεντρώσου στην παρέα και τη στιγμή και δείξε ότι είσαι παρόν ενεργά.

 

4. Χρησιμοποίησε την απτική επαφή

Είναι δεδομένο ότι η απτική επαφή -στα πλαίσια της κοινωνικής συναναστροφής πάντα και σε σημεία που δεν προσβάλλουν το άλλο άτομο-  είναι ζωτικής σημασίας για την ενίσχυση του συναισθηματικού δεσίματος και δίνουν μια νέα δυναμική στην αλληλεπίδραση με τους οικείους και γνωστούς μας.

 

5. Απόφυγε να μιλάς συνεχώς για σένα

Οκ, καλό είναι να μιλάς για όσα σ’ ενοχλούν μες στη μέρα, να εκφράζεις ανησυχίες, να καυχιέσαι ακόμη για κάποιο επίτευγμά σου, αλλά αν αρκαστείς μόνο στο να περιαυτολογείς όχι μόνο δε θα λάβεις σεβασμό, αλλά θα γίνεις κι αντιπαθής. Αντ’ αυτού δείξε το ενδιαφέρον σου για τους υπόλοιπους, κάνε τα κομπλιμέντα σου, τα πειράγματά σου, άκουσε αντίστοιχα και τα δικά τους προβλήματα κι επιτυχίες.

 

6. Να βγαίνεις για λίγο offline

Δε χρειάζεται να είσαι πάντα online κι ανά πάσα ώρα και στιγμή να βρίσκεσαι όπου ζητά ο καθένας ή ν’ απαντάς αμέσως σε μηνύματα και κλήσεις. Δυστυχώς, το δεδομένο δεν εκτιμάται εύκολα. Δείξε συνεπώς στους άλλους ότι κι ο δικός σου χρόνος και χώρος έχουν αξία, πέρα από τα δικά τους. Όταν επιδεικνύουμε σταθερή διαθεσιμότητα, υποδεικνύουμε χαμηλότερη κατάσταση και τιμή.

 

7. Να μην είσαι πάντα το «καλό παιδί»

Δεν εννοώ προφανώς να κάνεις το αντίθετο, αλλά σ’ έναν κόσμο που οι περισσότεροι πασχίζουν να δείχνουν τέλειοι σε κάθε επίπεδο και φέρονται μόνιμα υπό την επήρεια του συνδρόμου του «καλού παιδιού» εσύ προσπάθησε να είσαι αυθεντικός και γνήσιος. Η ειλικρίνεια μπορεί να ζορίζει αλλά τελικά πάντα εκτιμάται και γίνεται σεβαστό το πρόσωπο που τον χαρακτηρίζει. Και μια μικρή δόση υπερηφάνειας κι αλαζονείας δε βλάπτει.

 

8. Μοιραστείτε κάτι που δε σας αρέσει στον εαυτό σας

Σε συνέχεια του παραπάνω λοιπόν και στα πλαίσια της ειλικρίνειας, δε χρειάζεται η δεύτερη να έχει αποδέκτη μόνο τους άλλους. Μοιράσου κάτι που δε σου αρέσει στον εαυτό σου ή κάτι που θεωρείς ντροπιαστικό. Όταν οι πιο πολλοί παλεύουν να ξεχωρίσουν με το να φανούν αψεγάδιαστοι -κάτι που τελικά κουράζει τους ίδιους- εσύ δείξε ότι είσαι απλώς ένας άνθρωπος.

 

9. Να είσαι περίεργο τυπάκι

Δεν εννοώ ασφαλώς να βγάζεις την ψυχή των γύρω σου, αλλά να είσαι ένα pro version μοντέλο στη συμπεριφορά σου και να τολμάς ν’ αφήνεσαι σ’ αυτές τις πτυχές σου που βγαίνουν αβίαστα, χωρίς δεύτερες σκέψεις και στρατηγικές εντυπωσιασμού.

 

10. Κάνε τον συνομιλητή σου να αισθανθεί «άβολα»

Μην παρεξηγηθώ, δεν εννοώ να τον προσβάλεις ή κάτι αντίστοιχο, αλλά ν’ αγγίζεις θέματα συζήτησης που άλλοι αποφεύγουν. Καταφέρνοντας να βγεις από κάθε φούσκα ασφαλείας σου και να κάνεις βήματα προς την αλήθεια μέσα από παραδοχές κι έναν ποιοτικό διάλογο που πιθανόν θα προκύψει, αυτό είναι που θα κάνει και τον συνομιλητή σου να σε θαυμάσει για το θάρρος σου.