Ο μεταβολισμός είναι ένας μηχανισμός με τον οποίο το σώμα μας μετατρέπει αυτό που τρώμε σε ενέργεια που χρειαζόμαστε για να επιβιώσουμε και να λειτουργήσουμε. Έχει παρουσία στα πάντα, από την αναπνοή μέχρι τον ύπνο και την πέψη φαγητού. Ένας γρήγορος μεταβολισμός είναι σαν ένα γρήγορο αυτοκίνητο που κινείται με καύσιμό του τις θερμίδες. Ένας αργός μεταβολισμός χρειάζεται λιγότερα καύσιμα για να κρατήσει το σώμα σε λειτουργία, δηλαδή λιγότερες θερμίδες.

 

 

Υπάρχουν κάποιοι μύθοι όσον αφορά τον μεταβολισμό. Αρχικά, κανένα φαγητό δεν επιταχύνει τον μεταβολισμό μας. Υπάρχουν πολλές θεωρίες που υπόσχονται μεταβολισμούς σφαίρα, που όμως βασίζονται σε βραχυπρόθεσμες ενέργειες. Μια διατροφή με καυτερά φαγητά σύμφωνα με έρευνες επιταχύνει τον μεταβολισμό για πολύ μικρό χρονικό διάστημα κι έτσι δεν μπορούμε να συμπεράνουμε ότι η διατροφή αυτή μπορεί να μας βοηθήσει στην απώλεια βάρους. Επίσης, λένε ότι όταν τρώμε αργά το βράδυ ο μεταβολισμός μας γίνεται πιο αργός. Μέγας μύθος. Δεν υπάρχουν σαφή επιστημονικά στοιχεία που να το υποστηρίζουν αυτό. Μάλιστα, το να τρώμε κάποιο μικρό σνακ αργά το βράδυ μπορεί να μας επωφελήσει σε κάποιες περιπτώσεις, όπως είναι η αποφυγή υπογλυκαιμιών στους διάφορους τύπους διαβήτη και η μικρότερη ένταση ημικρανιών και πονοκεφάλων στις γυναίκες.

Ένας ακόμη μύθος είναι ότι ο μεταβολισμός μας «κοιμάται» και πρέπει να τον ξυπνήσουμε με διάφορους τρόπους που συχνά έχουν να κάνουν με διάφορα προϊόντα, όπως τσάι και δίαιτες αποτοξίνωσης. Στην πραγματικότητα ο μεταβολισμός μας δε γίνεται να «κοιμηθεί» αφού αυτό θα σήμαινε αυτόματα την απουσία κάθε ζωτικής ενέργειας όπως είναι η αναπνοή, το ανοιγόκλεισμα των ματιών κι άλλα.

Κάτι που ακούω συχνά στο γραφείο είναι ότι μια δίαιτα πολύ περιορισμένη σε θερμίδες και πολλές φορές μια δίαιτα αποχής από διάφορες ομάδες τροφίμων, όπως δίαιτα χαμηλή σε υδατάνθρακες τύπου ΚΕΤΟ, μπορεί να μας αύξηση τον μεταβολισμό. Η αλήθεια είναι ότι με τέτοιες πρακτικές όντως αποβάλουμε πολύ γρήγορα κιλά κι αυτό γιατί χάνουμε πολλά υγρά και μυϊκή μάζα. Μαζί μ’ αυτά όμως χάνουμε και πολλά πολύτιμα θρεπτικά συστατικά που μπορούν να μας οδηγήσουν σε προβλήματα στον κύκλο μας, απώλεια μαλλιών, ζαλάδες, οστικά προβλήματα λόγω μειωμένης μυϊκής μάζας και άλλα.

Πολλοί λένε ότι ο μεταβολισμός μας επιβραδύνεται με την ηλικία- αυτό έχει μια βάση αλήθειας. Η ηλικία από μόνη της δεν είναι ο κυριότερος παράγοντας που επιβραδύνει τον μεταβολισμό κι οδηγεί σε αύξηση βάρους, αλλά είναι η μείωση της μυϊκής μάζας που έρχεται με την αύξηση ηλικίας. Γενικά, χάνουμε μυϊκή μάζα καθώς γερνάμε λόγω της λιγότερης σωματικής δραστηριότητας- με δυο λόγια δεν είμαστε τόσο σε κίνηση. Η χαμηλότερη μυϊκή μάζα ισούται με μειωμένο βασικό μεταβολικό ρυθμό ηρεμίας και το ποσό των θερμίδων που καίει το σώμα μας. Η λύση γι’ αυτό είναι να παραμείνουμε σωματικά δραστήριοι και να κάνουμε γυμναστική με βάρη γι’ αύξηση της μυϊκής μας μάζας.

Ακόμη ένα λάθος είναι ότι μπορούμε να τρώμε ό,τι θέλουμε αλλά με τη γυμναστική ν’ αυξάνουμε τον μεταβολισμό μας και να καίμε τις θερμίδες που χρειάζεται ώστε να μένουμε λεπτοί κι υγιείς. Αυτό δεν ισχύει, αφού τα θρεπτικά συστατικά από τα φαγητά που τρώμε μεταβολίζονται στα κύτταρά μας. Έτσι, μια διατροφή πλούσια σε τρανς λιπαρά και ζάχαρη ακόμη κι αν γυμναζόμαστε πολύ, μπορεί να οδηγήσει και πάλι σε διάφορα καρδιακά προβλήματα όπως χοληστερόλη και πίεση καθώς και διάφορα άλλα προβλήματα υγείας.

Αν θέλουμε να προσέξουμε την υγεία μας και να έχουμε χαμηλό σωματικό βάρος πρέπει να μειώσουμε τις μερίδες μας και να τρώμε πιο ποιοτικά κι ανεπεξέργαστα τρόφιμα.  Επίσης, να τρώμε μικρά και συχνά γεύματα που να περιέχουν σε ισορροπία πρωτεΐνη, υδατάνθρακες και λίπος. Και φυσικά λίγο περπάτημα ή τρέξιμο μπορεί να κάνει θαύματα. Όλα τ’ ‘αλλα λυπάμαι, αλλά είναι μύθος. Μην ταλαιπωρείτε το σώμα σας.

 

Θέλουμε και τη δική σου άποψη!

Στείλε το άρθρο σου στο info@pillowfights.gr και μπες στη μεγαλύτερη αρθρογραφική ομάδα!

Μάθε περισσότερα ΕΔΩ!

Συντάκτης: Στέλλα Πέτρου
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου