«Τα ζυμαρικά σε παχαίνουν;», «Πόσες θερμίδες έχουν τα μακαρόνια;», «Κάνει να τρως μακαρόνια όταν κάνεις δίαιτα;» είναι μόνο λίγες από τις αναζητήσεις της Google για την ιερή αυτή τροφή που ονομάζεται pasta. Ερωτήσεις μέσα στο άγχος, που σχετίζονται με υδατάνθρακες και θερμίδες, για ένα φαγητό που έχει δαιμονοποιηθεί ου ολίγες φορές για τη διατροφική του αξία.

Είναι επίσημο, όμως, οπότε δέστε τη ζώνη σας, ή μάλλον ξεκουμπωθείτε και πιάστε τα πιρούνια: Η τακτική κατανάλωση ζυμαρικών δεν οδηγεί σε αύξηση του σωματικού βάρους, σύμφωνα με αγαπημένη νέα μελέτη που διεξήγαγαν οι Lisa Sanders και Joanne Slavin, από το
Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής, στο Πανεπιστήμιο της Μινεσότα. Αντίθετα, και παρ’ όλο που τα ζυμαρικά είναι γνωστά ως εξευγενισμένοι υδατάνθρακες, όταν καταναλώνονται στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης διατροφής, το υψηλό θρεπτικό τους περιεχόμενο μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση του βάρους! Bράσε νερό, λέμε, θα έχουμε γιορτή απόψε!

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Factsdailyy (@factsdailyy)

 

Αυτό συνάδει με προηγούμενες μελέτες που διαπίστωσαν ότι οι καταναλωτές ζυμαρικών είχαν χαμηλότερο ΔΜΣ από εκείνους που είχαν διαλέξει να αποκλείσουν τα ζυμαρικά από το διατροφικό τους πλάνο. Οι Lisa Sanders και Joanne Slavin ανέλυσαν 38 σχετικές μελέτες που βασίστηκαν στη σχέση μεταξύ της πρόσληψης λευκών ζυμαρικών και των αποτελεσμάτων τους στο σωματικό βάρος, εξετάζοντας μεταξύ άλλων την επίδρασή τους στις ορμόνες που σχετίζονται με την όρεξη και τη γλυκαιμική απόκριση.

Διαπίστωσαν ότι παρά την αντίληψη ορισμένων ότι τα ζυμαρικά είναι ένα “παχυντικό” τρόφιμο, τα τρέχοντα στοιχεία παρατήρησης δείχνουν ότι τα ζυμαρικά γενικά δε σχετίζονται με το σωματικό βάρος ή τη σύσταση σώματος και μπορεί να σχετίζονται αντίστροφα, με τη διατήρηση ομαλού ΔΜΣ. Σαφώς, η μεγιστοποίηση των διατροφικών πλεονεκτημάτων των ζυμαρικών απαιτεί προσεκτική διαχείριση της ποσότητας και σωστές τεχνικές μαγειρέματος. Αν και το μακαρονάκι του λαού αποτελεί βασικό συστατικό σε πολλές χώρες, ιδιαίτερα γύρω από τη Μεσόγειο (ciao, Μεσογειακή Διατροφή!), η ταξινόμηση των ζυμαρικών ως κακοί υδατάνθρακες τα έχει καταδικάσει ως δημόσιο εχθρό, κλειδωμένα στο πίσω μέρος του ντουλαπιού χωρίς καμία πιθανότητα αποφυλάκισης.

Αντίθετα με τον μύθο λοιπόν, δεν είναι μόνο μια καλή πηγή φυλλικού οξέος (βιταμίνη Β-9), ασβεστίου, μαγνησίου, σιδήρου και ψευδαργύρου, αλλά μπορεί στην πραγματικότητα να βοηθήσει στη διαχείριση ή την απώλεια βάρους, ως μέρος μιας υγιεινής διατροφής σε παιδιά κι ενήλικες. Πες μου ότι αυτό δεν είναι το καλό νέο που περίμενες να ακούσεις σήμερα ρε φίλε!

Με κιμά, με ντομάτα, με τριμμένο τυρί, στον φούρνο ή στην κατσαρόλα, με σκορδάκι, με πέστο ή και σκέτα (και με γιαούρτι είναι καταπληκτικά) τα ζυμαρικά είναι το απόλυτο κόμφορτ φουντ, το τέλειο δείπνο ενός ραντεβού, η γρήγορη λύση γεύματος και η θρησκεία των Ιταλών, που αν δεν ξέρουν αυτοί να τρώνε τότε ποιος; Φάε άφοβα λοιπόν, απλώς μαγείρεψέ τα σωστά και δες τη ζυγαριά σου να κατεβαίνει.

Κι όχι δεν είναι σπονσορντ το άρθρο απο την Μπαρίλα.