Δε λέω, πολύ καλοφτιαγμένες οι διαφημίσεις που αφορούν γυναικεία προϊόντα περιόδου κι οι οποίες συνήθως δείχνουν μια γυναίκα μες στην ενέργεια, να τρέχει, να γυμνάζεται και γενικότερα να συνεχίζει ανενόχλητη τις καθημερινές της δραστηριότητες. Η πραγματικότητα όμως απέχει κατά πολύ απ’ αυτήν την εξειδανικευμένη παρουσίαση.

Οι μέρες περιόδου, αν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς, αποτελούν ένα μόνιμο άγχος για τις γυναίκες και σε καμία περίπτωση δε θυμίζουν σε τίποτα  τις διαφημίσεις, αφού η ροή σε συνδυασμό με τις κράμπες και το πρήξιμο, δυσκολεύουν κατά πολύ την καθημερινότητα και τις όποιες ασχολίες τους. Πολύ συχνά μάλιστα γίνεται χρήση αναλγητικών -που σε κάποιες περιπτώσεις κρίνεται κι απαραίτητο από τον εκάστοτε θεράποντα ιατρό.

Τα τελευταία χρόνια βέβαια, πολλοί επιστήμονες εστιάζουν τις έρευνές τους στον εμμηνορροϊκό κύκλο και προσπαθούν να συνδέσουν τους πόνους που αυτός προκαλεί σε σχέση με τις τροφές που καταναλώνονται κατά τη διάρκειά του, αφού πιστεύουν πως μια σωστή κι ισορροπημένη διατροφή μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο στη μείωση των συμπτωμάτων κι αντίστοιχα μια όχι τόσο προσεγμένη διατροφή ν’ αυξήσει τον πόνο, τις κράμπες και το πρήξιμο. Ας δούμε μαζί πιο αναλυτικά.

 

Τροφές που μειώνουν τα συμπτώματα

 

Φυτικές ίνες

Οι φυτικές ίνες βοηθούν στην αντιμετώπιση της αύξησης της προγεστερόνης, η οποία όταν δεν αποβάλλεται σωστά από τον οργανισμό τότε οι διάφορες ορμόνες και τοξίνες που πρέπει ν’ αποβληθούν συσσωρεύονται. Στην περίπτωση που συμβεί αυτό με τα οιστρογόνα, τότε  μια γυναίκα μπορεί να βιώσει έντονες κράμπες, πόνους, ακόμη κι αιμορραγία.  Μερικές τροφές πολύσιες σε φυτικές ίνες είναι το μπρόκολο, οι αγκινάρες, η βρώμη, τα κρότα και τα παντζάρια.

 

Μαγνήσιο

Το μαγνήσιο είναι γνωστό για τη μυοχαλαρωτική δράση του, κάτι που κρίνεται παραπάνω από απαραίτητος τις μέρες της περιόδου με σκοπό την ανακούφιση των μυών της μήτρας. Μερικά τρόφιμα πλούσια σε μαγνήσιο είναι τα πράσινα λαχανικά, η μάυρη σοκολάτα, ο σολομός, οι κολοκυθόσποροι κι οι σπόροι chia.

 

Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα

Τα ωμέγα-3 λιπαρά χαρακτηρίζονται ως αντιφλεγμονώδη. Η ιδιότητά τους αυτή βοηθά στην αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των πόνων της περιόδου αλλά και τη μείωση στις κράμπες, τόσο σ’ ένταση όσο και σε συχνότητα. Κάποιες από τις τροφές που αποτελούν καλή πηγή αυτών των λιπαρών οξέων είναι οι σαρδέλες, ο λιναρόσπορος, τα θαλασσινά κι οι ξηροί καρποί.

 

Συμπληρωματικά των παραπάνω οι επιστήμονες συστήνουν την κατανάλωση τροφών που μειώνουν την περίσσεια παραγωγή οιστρογόνων, όπως είανι τα εσπεριδοειδή, το σπανάκι και το μοσχαρίσιο συκώτι.

 

Τροφές που αυξάνουν τα συμπτώματα

 

Ωμέγα-6 λιπαρά οξέα

Τα ωμέγα-6 λιπαρά, σε αντίθεση με τα ωμέγα-3, χαρακτηρίζονται ως προφλεγμονώδη, με αποτέλεσμα η κατανάλωσή τους κατά τις ημέρες της περιόδου να επιβαρύνει τα συμπτώματα. Τρόφιμα που αποτελούν πηγή των εν λόγω είναι οι τηγανιτές πατάτες, τα φυτικά έλαια, η ζάχαρη, το αλάτι και τα αρτοπαρασκευάσματα. Να τονιστεί σ’ αυτό το σημείο ότι δεν πρέπει ν’ αποφεύγονται γενικά οι τροφές που περιέχουν ωμέγα-6 λιπαρά, αφού αυτά, σε σωστή ισορροπία με τα ωμέγα-3, συμβάλλουν στη σωστή λειτουργία του οργανισμού.

 

Καφεΐνη

Η καφεΐνη χαρακτηρίζεται ως αγγειοσυσταλτική και συνεπώς μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τους πόνους της περιόδου. Βέβαια σε μικρή ποσότητα δεν έχει ιδιαίτερη επίδραση, όμως αν αποφεύγεται τις συγκεκριμένες μέρες σίγουρα αποφέυγονται ή μειώνονται τα ανεπιθύμητα συμπτώματα.

 

Σάκχαρα κι υδατάνθρακες

Τόσο τα σάκχαρα όσο κι οι υδατάνθρακες  δε δρουν αναλγητικά στον πόνο και στις φλεγμονές και συνεπώς καλό θα ήταν ν’ αποφεύγονται κατά τη διάρκεια της έμμηνου ρύσης. Μερικές τροφές  που αποτελούν πηγή των παραπάνω είναι τ’ αναψυκτικά, τα επεξεργασμένα τρόφιμα, τα γλυκά και το λευκό ψωμί.

Πηγές πληροφοριών: wikihealth, huffingtonpost