Ζούμε την εποχή της έντονης αστικοποίησης και των εξελίξεων που συντελούνται σε κάθε τομέα της ζωής μας κι οι ευθύνες τρέχουν καθημερινά με τόσο γοργούς ρυθμούς που πολλές φορές είναι λες και τρέχεις σε κάποιον αγώνα Ράλι και νιώθεις ότι δε θα προλάβεις να τις αναλάβεις. Ξεχνάς πώς είναι να ζεις ανέμελα κι ελεύθερα, σε μια κοινωνία που σε θέλει πιόνι του συστήματός της και που προσπαθείς ν’ ανταπεξέλθεις στις καθημερινές υποχρεώσεις σου και στις ανάγκες επιβίωσης βουτηγμένος μέσα στο άγχος για το αν όλα θα πάνε πρίμα όπως κι αν θα καταφέρεις να είσαι εντός χρονοδιαγράμματος στο τέλος της ημέρας ή αν θα προλάβεις να ολοκληρώσεις όλα σου τα tasks κ.α.

Ζεις μακριά από καθαρό οξυγόνο και πράσινες εκτάσεις, απομακρυσμένος από τις καθαρές θάλασσες και τις κατάφυτες πλαγιές. Μέσα σε πολυκατοικίες που φαίνονται από μακριά σαν φωτεινά σπιρτόκουτα γεμάτα με ζωή, αγκαλιές, φωνές, γέλια, υποχρεώσεις, κούραση, μα πάνω απ’ όλα ελάχιστη ανεμελιά.

Κι όμως, αν μετακινηθείς λίγα χιλιόμετρα παραπέρα θα δεις μια άλλη όψη της χώρας αυτής που είναι αρκετά διαφορετική. Πρόκειται για τα νησιά και τα χωριά μας. Σ’ αυτό το κείμενο θα προσπαθήσω να σε πείσω με 5 λόγους για τους οποίους αξίζει να μεγαλώσεις ένα παιδί στην επαρχία.

Η αυθεντικότητα του τρόπου ζωής και των ανθρώπων
Κι ενώ οι εξελίξεις είναι τόσο γρήγορες στην πόλη, στην επαρχία οι ρυθμοί είναι αρκετά διαφορετικοί. Είναι τα μέρη εκείνα που βαδίζουν σε ρυθμούς πιο αργούς και κοντινότερους σε μια ζωή που δεν την κουμαντάρει η τεχνολογία και το έντονο στρες που οι σχέσεις των ανθρώπων έχουν πιο αγνές βάσεις κι ίσως τα μέρη εκείνα είναι αυτά που επιβιώνουν με ίχνη από αξίες που μέσα στο μεγάλο πλήθος των ανθρώπων της πόλης χάνονται. Στην επαρχία οι άνθρωποι κάθε μέρα θα σού πουν μια καλημέρα για να σού φτιάξουν τη μέρα κι είναι σαν να γνωρίζεστε χρόνια, ακόμη κι αν δεν έχετε ανταμώσει ποτέ μεταξύ σας.

Στην επαρχία βρίσκεται η οικογένειά σου
Ακόμη όμως κι αν δε βρίσκονται κάπου κοντά οι γονείς σου, όλο και κάπου θα βρίσκεται κάποιος συγγενής σου που θα τρέξει να σε βοηθήσει όταν θα τον έχεις ανάγκη. Μια μέρα θα δεις έναν δικό σου να ξεπροβάλλει κρατώντας μια σακούλα με ντομάτες κι ο άλλος ένα μπολ γεμάτο φρέσκα αυγά. Έρχονται -ακόμα κι αν δεν τους καλέσεις – με στιλ λέγοντάς σου «Πού είναι το παιδί μας; -και δεν εννοούν εσένα αλλά πάντοτε το μικρότερο μέλος της οικογένειας σου και τελικά μπορεί να μη φύγουν και μόνοι όπως ήρθαν αλλά παίρνοντας μαζί τους και το παιδί σου για να το πάνε μια βόλτα -κι αν μου πεις ότι το σκέφτηκες πολύ για να τους επιτρέψεις να το πάρουν, θα ‘ναι ψέμα αφού μόλις κλείσει η πόρτα το πρώτο λεπτό θα ανασάνεις και το επόμενο θα τρέξεις, είτε να ολοκληρώσεις όσα έχεις κατά νου και τα ‘χεις αφήσει στη μέση, είτε να απολαύσεις λίγες στιγμές ηρεμίας που κρύβουν για σένα μια μεγάλη ανάγκη.

Η ελευθερία που νιώθεις στη γειτονιά σου
Κι ενώ οι κίνδυνοι στην πόλη καραδοκούν από παντού στην επαρχία τα πράγματα είναι (κάπως) διαφορετικά. Το παιδί σου θα είναι πιο ελεύθερο να βγει να παίξει στο στενό δρομάκι μπροστά από το σπίτι σου ή σε μια από αυτές τις υπέροχες αυλές που είναι γεμάτες με δέντρα και κατοικίδια. Βέβαια, δε θα γλιτώσεις τα πλυντήρια αλλά έτσι είναι τα παιδιά. Παίζουν, τρέχουν και γίνονται ένα με το έδαφος.

Η υγιεινή διατροφή
Μια καλύτερης ποιότητας τροφή που μπορείς να δώσεις στο παιδί σου είναι απ’ τα σημαντικότερα επιχειρήματα ώστε να πάρεις μια τέτοια απόφαση. Φρούτα και λαχανικά κομμένα απ’ τον κήπο σου που συνοδεύονται με κρέας και γαλακτοκομικά που φτάνουν από γείτονες που έχουν ζώα ή απ’ το κοτέτσι της διπλανής αυλής ή από το ψάρεμα στη θάλασσα του χωριού. Το παιδί σου θα μάθει να κόβει φρούτα και να μαζεύει αβγά με τη δική σου βοήθεια κι έτσι θα έχετε τον χρόνο να πειραματιστείτε παρέα στην κουζίνα. Η άμεση επαφή με τον πρωτογενή τομέα αγαθών αποτελεί μια καλή βάση για τη δημιουργία ορθών προτύπων διατροφής και καλής ποιότητας ζωής για το παιδί σου.

Η άμεση σύνδεση με τη φύση
Σε πολύ κοντινές αποστάσεις θα βρεις καταπράσινα λιβάδια που είναι κατάφυτα επάνω σε βουνά ή κοντά σε καταγάλανες ακτές. Τόσο η χλωρίδα, όσο και η πανίδα απλώνεται μπροστά στα πόδια σου αφού η φύση φιλοξενεί τόσα πολλά και διαφορετικά είδη ζώων που σίγουρα δεν έχεις την ευκαιρία να συναντήσεις και να γνωρίσεις στην πόλη.

Εκεί που οι καμινάδες των εργοστασίων απέχουν πολλά χιλιόμετρα κι οι ανάσες σου γεμίζουν από καθαρό οξυγόνο ενώ τρέχεις καθημερινά στη φύση, η ψυχή σου συναντά τη γαλήνη και γίνεσαι ένα μαζί της κι εκεί είναι η κατάλληλη στιγμή να σκεφτείς ότι θα δώσεις στο παιδί σου το μεγαλύτερο δώρο· την ευκαιρία να μεγαλώσει σ’ ένα περιβάλλον που η οικογένεια, η αυθεντικότητα κι η ελευθερία, παίζουν τον πρώτο ρόλο στη ζωή του μακριά απ’ την τσιμεντούπολη που τα σπίτια της μοιάζουν σαν φωτεινά σπιρτόκουτα ν’ αρπάξουν φωτιά απ’ τη ρουτίνα.

Πηγή εικόνας: Τravelstyle.gr

Συντάκτης: Έλενα Τσιολάκη
Επιμέλεια κειμένου: Ανδρέας Πετρόπουλος