Το να μεγαλώνεις παιδιά σίγουρα και δεν είναι το πιο εύκολο πράγμα στον κόσμο, μιας και με τη γέννησή τους δεν έρχεται το εγχειρίδιο του σωστού γονιού (ο οποίος κατά τη γνώμη μου δεν υπάρχει) και μη σου πω αυτό είναι και το καλό (φαντάζεσαι να τα κάναμε όλα σωστά, δε θα είχε πλάκα). Από τα βασικά για μένα είναι να δώσουμε τις σωστές βάσεις στα παιδιά μας, έτσι ώστε όσο μεγαλώνουν να έχουν τη δύναμη να αντιμετωπίσουν ό,τι βρεθεί στον δρόμο τους με αυτοπεποίθηση.

 

Η αποτυχία

Το να μεγαλώνεις δυνατά παιδιά μπορεί να σημαίνει πολλά πράγματα κι ίσως διαφορετικά για τον κάθε γονιό. Από τα πιο σημαντικά, είναι να δίνουμε στο παιδί μας να καταλάβει ότι μια όχι και τόσο καλή προσπάθεια (μην την πείτε αποτυχία) δε φέρνει μαζί της το τέλος του κόσμου. Μια τέταρτη θέση ας πούμε στο κολυμβητήριο δε θα πρέπει να συντροφεύεται από κλάμα και κατεβασμένα μούτρα. Μάθετε στο παιδί σας να αντιμετωπίσει αυτή την προσπάθεια με δύναμη, μιας και κατάφερε να τερματίσει -που είναι πολύ σημαντικό- για να πάρει δύναμη να προσπαθήσει ξανά με το ίδιο ή ακόμη περισσότερο, στον επόμενο αγώνα. Χαμογελάστε και πείτε του μπράβο, μην το αποπάρετε, μόνο έτσι θα το βοηθήσετε κι εσείς να μην το πάρει από κάτω.

 

Μην τους τα δίνετε όλα στο χέρι

Σε όλους θα έχει τύχει ενώ είναι -ας πούμε- στο μπαλκόνι και απλώνουν ν’ ακούσουν μια φωνή που να λέει “μαμά διψάω, θέλω νερό”, ενώ το μπουκαλάκι τους βρίσκεται άδειο πάνω στο τραπέζι του σαλονιού, όσο χαζεύουν κάποιο παιδικό στην τηλεόραση. Τι πιο σωστό λοιπόν από το να μάθουμε στο παιδί μας να ικανοποιεί τις ανάγκες του μόνο του, να σηκωθεί και να πάει στην κουζίνα να γεμίσει το νεράκι του και να επιστρέψει στο παιδικό του. Από αυτές τις μικρές συνήθειες μαθαίνουν τα παιδιά μας να είναι αυτόνομα και να μη χρειάζονται κάποιον για το πιο απλό πράγμα.

 

Συμμετοχή στις δουλειές του σπιτιού

Κι όταν λέω δουλειές, φυσικά δεν εννοώ να τα βάλετε να κάνουν γενική κι εσείς να ξαπλώσετε στον καναπέ. Δώστε τους να κάνουν δουλειές που θα καταλάβουν ότι σας ξεκουράζουν αλλά χωρίς φυσικά να νιώθουν ότι εξαντλούνται. Το να μαζεύουν ας πούμε τα παιχνίδια τους πριν τον ύπνο λέγοντας ένα αγαπημένο τραγουδάκι μαζί σας, θα τα κάνει να νιώσουν όμορφα και φυσικά υπεύθυνα για τα πράγματά τους. Αν σας πουν ότι είναι κουρασμένα (είτε είναι αλήθεια είτε δικαιολογία) κάντε μαζί τους το μάζεμα έτσι θα νιώσουν πιο άνετα. Μπορείτε επίσης να μοιράσετε το μάζεμα, μαζεύοντας ο κάθε ένας από ένα μέρος του δωματίου. Έτσι θα κάνετε κάτι μαζί και θα τους έχετε δώσει και το μάθημα που θέλετε. Μια επίσης εύκολη και χαρούμενη δουλειά για ένα παιδάκι είναι να σας βοηθήσει να στρώσετε ή να μαζέψετε το τραπέζι μετά το φαγητό (όλοι μαζί φάγαμε, όλοι μαζί μαζεύουμε). Μπορείτε επίσης να μάθετε στο μικρό σας να πηγαίνει το πιάτο του στον νεροχύτη αφού τελειώσει με το σνακ του, όπως ακριβώς εσείς μαζεύετε την κούπα του καφέ σας.

 

Ενθαρρύνετε να ανακαλύψουν τον κόσμο

Η εξερεύνηση είναι στο αίμα των μικρών παιδιών μιας κι η ατελείωτη φαντασία τους τα βοηθάει για τρελά παιχνίδια σε άγνωστα μέρη. Γι’ αυτό θα έλεγα να προσπαθήσετε να μη λέτε “μη” και “όχι εκεί” ή “μην απομακρύνεσαι”, όταν πάτε μια βόλτα με το παιδί σας. Αφήστε το να πάει όπου θέλει (φυσικά με μέτρο την ασφάλειά του) κι ακολουθήστε το κι εσείς μερικά μέτρα πιο πίσω. Αφήστε το να δείτε τι θα κάνει. Του δίνετε δύναμη όταν είστε δίπλα του και κουράγιο όταν είστε λίγο μακριά. Η εξερεύνηση θα το βοηθήσει να μη φοβάται το καινούργιο, όσο μεγαλώνει.

 

Μην αποφασίζετε πάντα για τα παιδιά σας

Δώστε τους λόγο, δώστε τους επιλογή ν’ ακούσουν αυτά που έχετε να τους προτείνετε και ν’ αποφασίσουν κι εκείνα μαζί σας. Αυτή η μανία που έχουμε ως ενήλικες να κανονίζουμε τα πάντα, καμιά φορά μας καταπίνει και κανονίζουμε πράγματα για τα παιδιά μας χωρίς καν ν’ ακούσουμε τη γνώμη τους. Γιατί ναι, είναι μικρά αλλά έχουν κάθε δικαίωμα να έχουν γνώμη κι άποψη για ό,τι τα αφορά. Ας πούμε ότι κανονίζετε κάτι για το Σάββατο ή για το απόγευμα. Αντί να ανακοινώσετε τις προθέσεις σας, δώστε εναλλακτικές: “Θέλεις να κάνουμε αυτό με τον Γιαννάκη και τη μαμά του ή να κάνουμε κάτι άλλο που έχεις σκεφθεί;” Τα παιδιά πολλές φορές σκέφτονται δραστηριότητες που θέλουν να κάνουν μαζί μας, πρέπει λοιπόν να τους δώσουμε τον λόγο και τον χώρο για να μπορέσουν να το εκφράσουν. Έτσι θα μάθουν αργότερα να εκφράζουν τη γνώμη τους, μιας και θα είναι κάτι οικείο.

 

Μάθετε στα παιδιά σας να είναι υπεύθυνα κι έξω από το σπίτι

Πηγαίνοντας -ας πούμε- για ποδήλατο ή για μπάνιο στη θάλασσα, μάθετε στο παιδί σας να είναι υπεύθυνο για τα πράγματα που χρειάζεται να πάρει μαζί του. Θα εκπλαγείτε με το πόσα λιγότερα πράγματα θα έχει ανάγκη το μικρό σας, αν είναι αυτό που θα πρέπει να τα κρατήσει. Να μάθει να έχει στην τσάντα του, το νεράκι του, τα κουβαδάκια του ή το κράνος ποδηλάτου αντίστοιχα, ακόμα και το αρκουδάκι ασφαλείας για το αυτοκίνητο. Θα ανέβει πολύ η αυτοπεποίθησή του που θα είναι υπεύθυνο για κάτι και που θα σας βοηθάει στο κουβάλημα για να μην τα κάνετε όλα εσείς. Με τον τρόπο αυτό θα μάθει και πως όταν ξεχνάμε κάτι, δε θα πρέπει να έρχεται και η συντέλεια του κόσμου.

Συντάκτης: Μίκα Παντελάκη
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου