Το φλερτ είναι σαν μια παρτίδα σκάκι, πράγμα που σημαίνει πως το να ‘χεις την ικανότητα να διαβάζεις τις κινήσεις που πρόκειται να κάνει αυτός που ‘χεις απέναντί σου μπορεί να σε βοηθήσει στο πώς θα συνεχίσεις το παιχνίδι ή στο κατά πόσο θα πρέπει να το τερματίσεις αξιοπρεπώς. Θεωρητικά ακούγεται εύκολο, στην πράξη λιγάκι δυσκολότερο. Το μεγάλο ερώτημα που βασανίζει τη σύγχρονη σκηνή του φλερτ είναι το εξής: Πόσο πρέπει να επιμείνεις στο φλερτ; Ο επιμένων νικά ή ξενερώνει;

Στο όμορφο αυτό παιχνίδι, που όλοι κατά καιρούς παίζουμε, ένας είναι ο στόχος: να κερδίσεις το ενδιαφέρον του ανθρώπου που σε έχει ιντριγκάρει ερωτικά και να πας στο επόμενο επίπεδο γνωριμίας. Το φλερτ, όμως, είναι παιχνίδι βασισμένο στην ανθρώπινη ψυχοσύνθεση, δηλαδή στο πόσο άνετα νιώθεις εσύ να προσεγγίσεις, τι εικόνα έχεις για τον εαυτό σου, άρα με πόση αυτοπεποίθηση θα προσεγγίσεις, και το κυριότερο πώς αντιλαμβάνεσαι τη συμπεριφορά του ατόμου που δέχεται το φλερτ σου. Γιατί μας ενδιαφέρει το τελευταίο, ίσως αναρωτηθείς, ίσως πάλι να ‘σαι της άποψης «εγώ θα φλερτάρω και δε με νοιάζει να αναλύσω τη συμπεριφορά του δέκτη». Αν δεν αναλύσεις τη συμπεριφορά του δέκτη όμως, τότε πώς ξέρεις αν το άτομο που σε ενδιαφέρει, σε έχει απορρίψει ή όχι;

Γελάς, αλλά θα ξαφνιαστείς πόσες απορρίψεις έχουν καμουφλαριστεί σε «Θα δούμε, δεν είμαι σε φάση τώρα», «Ναι, γιατί όχι, αλλά δεν ξέρω αν θα βγω με την παρέα μου αύριο το βράδυ», «Δεν είμαι σίγουρη, βλέπουμε». Αν νομίζεις πως αυτές δεν είναι απορρίψεις, γιατί το άτομο το οποίο φλερτάρεις δε σου έχει πει κατάμουτρα «όχι» ή δε σε ‘χει σκυλοβρίσει, σου θυμίζω πως δεν είμαστε στη ζούγκλα κι οι κανόνες ευγένειας κάποιες φορές μπορεί να εμποδίσουν κάποιον απ’ το να εκφραστεί εντελώς ευθέως.

Άρα αν δεν μπορείς να διακρίνεις αν έχεις φας χυλόπιτα, σερβιρισμένη σαν λαχταριστό cheesecake, οτιδήποτε άλλο και να κάνεις από εκεί και πέρα μάλλον θα κάνει τα πράματα απλά χειρότερα κι ίσως τελικά εκνευρίσει το αντικείμενο του πόθου σου. Αν απ’ την άλλη καταλάβεις τη χυλόπιτα (γατάκι!), αρπάζεις κουτάλι, τρως μια μπουκιά με τουπέ και μπρίο κι οπισθοχωρείς with class. Αν στην εκτίμηση ζημιάς που θα κάνεις στη συνέχεια αποφασίσεις πως αυτό το άτομο ίσως αξίζει τον κόπο να διεκδικήσεις λίγο περισσότερο, ότι ίσως οι αντιστάσεις του εν λόγω προσώπου να μπορούν να καμφθούν, τότε αναπροσαρμόζεις την προσέγγισή σου και ξανακάνεις βουτιά. Να σου θυμίσω, όμως, ότι στις τρεις προσπάθειες καίγεσαι. Γιατί αν πάρεις αρνητική απάντηση σε τρεις προσπάθειες, πιάσε το επιτέλους το νόημα!

Το πρόβλημα με το να επιμένεις στο φλερτ και στη διεκδίκηση, ακόμα κι αν το άτομο που έχεις βάλει στόχο είναι στο έτσι κι έτσι και δε σου δίνει γενικά θετική ανταπόκριση, είναι πως ρισκάρεις να περάσεις το μήνυμα πως η αξία των όσων έχεις να προσφέρεις δεν είναι τόσο σημαντική, γιατί την προσφέρεις τόσο εύκολα και τόσο γρήγορα. Αυτό έχεις ως αποτέλεσμα να μειώνεται κατά τη διάρκεια του φλερτ η έλξη.

Η έλξη παίζει πρωταρχικό παράγοντα στο φλερτ, οπότε αν αυτή εκλείπει σιγά-σιγά, τότε έχεις χάσει το παιχνίδι #sorrynotsosorry! Αν οι ευκαιρίες που προσπαθείς να δημιουργήσεις για να γνωριστείτε καλύτερα δεν προσφέρουν ουσία κι αξία στο άλλο άτομο, είτε για λόγους που αφορούν εσένα είτε και για λόγους που αφορούν τις προσωπικές συνθήκες του ατόμου αυτού, τότε δεν έχει σημασία να συνεχίσεις, γιατί θέλεις να θέλει να αξιοποιήσει αυτές τις ευκαιρίες.

Γιατί μπορεί εσύ να κάνεις το πρώτο βήμα της προσέγγισης, αλλά θέλεις το πρόσωπο που γουστάρεις να κάνει το δεύτερο, γιατί αξίζεις τον κόπο να κάνει το δεύτερο. Αν εσύ κάνεις το πρώτο, το δεύτερο, το τρίτο κι ίσως το τέταρτο βήμα, μάλλον δε θα κάνει το άλλο πρόσωπο το πέμπτο. Έχεις ήδη διανύσει μεγάλη απόσταση εσύ και για να σε συναντήσει στη μέση θα πρέπει να κάνει άλλη τόση, κι εκεί απλά γίνεται κουραστικό.

Ο επιμένων νικά; Νικά μόνο όταν ξέρει πόσα αξίζει, ούτως ώστε να τα διεκδικήσει με αξιοπρέπεια κι αυτοπεποίθηση. Νικά μόνο όταν ξέρει πού πρέπει να σταματήσει.

Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση, δε νικά, ξενερώνει.

 

Συντάκτης: Εύη Πηλαβάκη
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη