jiroe-b9kh72kocdm-unsplash

Το μυαλό. Το μυαλό μπορεί να μαγέψει, να ταξιδέψει ή ακόμα και να σε καταστρέψει. Βρίσκει έναν υπέροχο τρόπο να τα πετυχαίνει όλα αυτά. Δε θα μιλήσω για τον Αϊνστάιν, τον Αριστοτέλη, τον Πυθαγόρα. Δεν κρίνεις την ποιότητα του μυαλού βάσει των φιλοσόφων αυτών, ούτε πρέπει να αποτελούν μέτρο σύγκρισης. Μιλάμε για άτομα που ακόμα επενδύουν σε απόψεις και ιδέες, που σκέφτονται, προβληματίζονται, αναρωτιούνται, σε μια εποχή η έννοια του iq και η χρησιμότητά της υποβαθμίζονται όλο και περισσότερο. Υποτιμάται μέρα με τη μέρα, ενώ δίνουμε έμφαση στην εμφάνιση, στην κοινωνική θέση, σε υλικά αγαθά. Δυστυχώς. Υπάρχουν όμως ακόμα μυαλά που είναι ερωτευτεύσιμα -ίσως και να σπανίζουν- κι ας νιώθεις όταν τα συναντάς σαν βρίσκεις νερό στην έρημο.

Ένα μυαλό «αδέσποτο», αδάμαστο και «αναρχικό» στη μόδα του σήμερα. Κι ας δείχνει κάποιος σιωπηλός και ντροπαλός, κι ας νομίζεις αρχικά πως δεν ταιριάζετε και πως δεν είναι του γούστου σου. Όταν αρχίσει να σου μιλάει για ιδέες, δεν μπορεί παρά να σε σκλαβώσει. Όταν δεις πόσο ταιριάζουν οι απόψεις σας, δεν μπορείς παρά να γοητευτείς. Είναι εντυπωσιακό πώς κάποιος μπορεί να σε γοητεύσει με το λόγο του, με το βάθος της σκέψης του, με τους συνειρμούς τους, με τις γνώσεις του. Να σου δώσει πρόσβαση σε θέματα για τα οποία ως τώρα δε γνώριζες τίποτα, να διευρύνει τους ορίζοντές σου, να σε βοηθήσει να ανελιχθείς πνευματικά. Σε γοητεύει να μαθαίνεις, ακόμα κι όταν μιλάς για θέματα που σου είναι εντελώς άγνωστα και στην αρχή ίσως να μοιάζουν αδιάφορα και καθόλου ενδιαφέροντα για σένα.

Η άχρωμη και αδιάλλακτη εποχή μας κρύβεται πίσω από κυνικούς έρωτες, ψευτορομαντικούρες, τυπικότητες στα social media και ψεύτικα στιλάτα χαμόγελα. Πρωταρχική της μέριμνα είναι η εντύπωση, το χρήμα και το να είμαστε αποδεκτοί πίσω από οθόνες. Τι γίνεται όταν πέρα απ’ όλα αυτά δεις ένα τριαντάφυλλο που μοιάζει διαφορετικό απ’ όλα τ’ άλλα και θες να του δώσεις μια θέση στο δικό σου πλανήτη; Όταν ολοκληρώνεις μια κουβέντα με κάποιον που σε γοητεύει με το μυαλό του, πάντα η κουβέντα αυτή σου αφήνει μια γλυκιά αίσθηση. Η αίσθηση αυτή γρήγορα γίνεται αναμονή, μέχρι να ακολουθήσει η επόμενη, και η αναμονή, ανάγκη. Μέχρι που η εξάρτηση για όλο και περισσότερες συζητήσεις είναι αισθητή και νιώθεις πως πλέον έχει κολλήσει. Κι όλα αυτά έχουν σαν αποτέλεσμα έναν έρωτα που ήρθε για να φέρει την επανάσταση στη δική σου ζωή.

Κι αν εσύ δε σκέφτεσαι με αυτό τον τρόπο; Τα ετερώνυμα λένε έλκονται, αλλά μήπως κάποιες φορές το να μοιάζεις με τον άλλο δεν είναι απαραίτητα κακό; Μήπως η ομοιογένεια στις απόψεις σας, μπορεί να φέρει ισορροπία στη μεταξύ σας σχέση; Πολλές φορές δεν έχει σημασία αν ο άλλος σου μιλάει για ποδόσφαιρο ή για γόβες, κι αν εσύ θα έχεις εικόνα του θέματος ώστε να μπορείς να συμμετέχεις ενεργά και να ανταλλάξετε απόψεις, αλλά ο τρόπος που θα σου πλασάρει αυτό που θέλει να σου πει. Το πώς θα σε μυήσει στο δικό του τρόπο σκέψης, όχι για να τον μιμηθείς, αλλά για να γνωρίσεις κάτι διαφορετικό. Αυτό είναι και το κερασάκι στην τούρτα για να σε γοητεύσει ένα μυαλό.

Μην ξεχνάμε ότι στην σειρά «la casa de palel» o  Professor ήταν ο πιο ερωτεύσιμος και γοητευτικός άντρας, και κανένας δεν τον θυμάται για την εμφάνισή του ή το χαρακτήρα του, μα όλοι για το δαιμόνιο τρόπο σκέψης του, για το ότι ήταν πανούργος και πανέξυπνος. Υπάρχουν υπέροχα, έξυπνα, όμορφα μυαλά και το επάγγελμα, η κοινωνική τάξη ή η εκπαίδευση δεν είναι πάντα ενδεικτικά του μυαλού ενός ατόμου.

Στο εύχομαι να ερωτευτείς παράφορα έναν τέτοιο άνθρωπο. Δεν είναι δύσκολο, αρκεί να δίνεις ευκαιρίες, να μπορείς να γνωρίσεις το μυαλό κάποιου, να συζητάς μαζί του και μην αξιολογείς μόνο υλικά αγαθά. Μη ζητάς πολλά και αρκέσου σ’ αυτά τα λίγα, τα απλά που θα σου δώσει κάποιος τόσο έξυπνα. Κι αν συναντήσεις ένα γοητευτικό μυαλό, ίσως στη ζωή σου ξεκινήσει ένα ταξίδι που θα ‘ναι το πιο όμορφο απ’ όλα τ’ άλλα.

Συντάκτης: Θέκλα Πορτέσιη
Επιμέλεια κειμένου: Βασιλική Γ.