Η «διακριτικότητα» είναι ένα χαρακτηριστικό στοιχείο που σίγουρα δεν έχουν οι κολλητοί μας. Η αμήχανη στιγμή είναι αναπόφευκτο ότι σε απροσδιόριστο χρόνο, θα κάνει την εμφάνισή της στην παρέα και ίσως κάποιος να νιώσει άβολα. Υπάρχουν οι «αδιάκριτοι» -επιτηδευμένα όμως-, οι οποίοι είναι εντελώς αθώοι από πλευράς κινήτρων, αλλά και επικίνδυνοι να μας εκθέσουν και να ελπίζουμε να ανοίξει γη να μας καταπιεί. Υπάρχουν, επίσης, οι «κουτσομπόληδες», που σχολιάζουν επιλεκτικά, και οι «χείμαρροι», που δεν πρόκειται να αφήσουν τίποτα ασχολίαστο, καθώς λατρεύουν να μιλάνε για τα πάντα. Ο συνδυασμός είναι τρομακτικός και διασκεδαστικός συνάμα και ξέρουμε πως σε κάθε μάζωξη της παρέας, κάποιος -γνωστός ή άγνωστος- θα υποφέρει.

Τι να πρωτοαναφέρεις; Τη στιγμή που κάθεσαι για καφέ και περνάει κάποιος γνωστός, που ως παρέα αντιπαθείτε; Τα σχόλια έντονα και αρνητικά και ο ένας που δεν ξέρει θα ρωτήσει, θα γυρίσει κεφάλι 180 μοίρες και θα πει με έντονο τόνο: «Μα, αυτός;». Η συνέχεια προβλέψιμη. Άλλος γελάει δυνατά, άλλος τραβάει τα μαλλιά του, άλλος σχολιάζει, ενώ όλο και κάποιος θα θέλει να παραμείνει αμέτοχος στο συμβάν. Είστε ή δεν είστε μετά στο επίκεντρο της προσοχής;

Η χειρότερη στιγμή είναι όταν ένα αίσθημα, περνά από δίπλα ή βρίσκεται στον ίδιο χώρο. Σε πιάνει πανικός, η παρέα ξεσπάει σε γέλια, ένας ρωτάει, άλλος σχολιάζει και κάποιος προσπαθεί να μάθει λεπτομέρειες. Και κάπου εδώ ένα “love story” ή ξεκινάει ή τελειώνει άδοξα. Πριν γνωρίσεις στους κολλητούς τη νέα σου σχέση θα κάνεις μια συνάντηση μαζί τους, εξηγώντας τους τι περιμένεις απ’ αυτούς. Θα ενημερώσεις, θα πληροφορήσεις και θα προειδοποιήσεις πως καλύτερα να λείπουν τα γνωστά συμβάντα όταν θα είναι το νέο σου αμόρε μπροστά. Μα ακόμα κι αν προσπαθήσεις να εκπαιδεύσεις τα κολλητάρια σου και να τους βάλεις όρια, θα είναι μαζεμένοι και θα κάνουν ό,τι τους ζήτησες τα πρώτα δέκα λεπτά και με το που πάρουν θάρρος, θα αποκαλύψουν τον πραγματικό τους εαυτό.

Με γνωστούς ή αγνώστους, σε δημόσιους ή ιδιωτικούς χώρους, θα γίνει το μοιραίο. Θα υπάρχει αυτός ο ένας που θα κάνει την αρχή. Αμέτρητες στιγμές γίνεστε όλοι μαζί ρεζίλι. Δε σας νοιάζει. Και γιατί άλλωστε; Η ζωή είναι και μοιάζει παιχνίδι. Ένα πανέμορφο ταξίδι. Η ωραιότερη συνταγή είναι το γέλιο και η ελευθερία στον άνθρωπο. Αν δεν μπορείς με την παρέα σου να είσαι ελεύθερος και περιορίζεσαι, τότε ποιο το νόημα; Η ντροπή είναι ένα συναίσθημα που καλό θα ήταν να αποβάλουμε.

Η αγάπη δένει το σύνολο που λέγεται παρέα και ακόμα και όταν δίνουν αφορμή με τη συμπεριφορά τους στους γύρω τους για σχόλια, οι ίδιοι το απολαμβάνουν και περνάνε καλά. Θα ακουστεί ξαφνικά ένα αστείο που θα κάνει όλη την παρέα να γελάσει και τα άτομα που βρίσκονται στο μαγαζί να αναρωτιούνται αν έχουν κάτι αστείο πάνω τους, αν πάσχουν ομαδικά από κάποια διαταραχή ή τι πίνουν και δεν τους δίνουν. Σίγουρα δεν μπορεί να βρίσκεστε παρέα σε εξωτερικό χώρο και να περάσετε απαρατήρητοι.

Αν η παρέα σου δεν είναι δεκάχρονα σε ενήλικα σώματα, παιδιά με προσωπικότητες, τότε δεν πέτυχες τη σωστή παρέα. Αυτοί οι φίλοι είναι για τα δύσκολα και τα εύκολα, βράχος και στήριγμα. Κανένας δεν μπορεί να σπάσει αυτή την αλυσίδα, αντέχει στο χρόνο και έχει γερά θεμέλια. Οι καλοί φίλοι είναι θησαυρός και ξέρουμε όλοι πως τα διαμάντια είναι ακριβά.

Συντάκτης: Θέκλα Πορτέσιη
Επιμέλεια κειμένου: Βασιλική Γ.