Η συναισθηματική χειραγώγηση ή negging συνεπάγεται με ένα κακής ποιότητας κομπλιμέντο. Είναι ένας τρόπος επικοινωνίας, κατά τον οποίο χρησιμοποιούνται με αρνητικό τρόπο χρωματισμένες εκφράσεις, που έχουν ως σημείο αναφοράς την εξωτερική εμφάνιση ενός ανθρώπου, ένα χαρακτηριστικό του ή και μια κατάσταση στην οποία δρα. Οι εκφράσεις αυτές έχουν ως απώτερο σκοπό να προκαλέσουν στον δέκτη αρνητικά συναισθήματα, μείωση της αυτοεκτίμησής του, καθώς και οι σχέσεις ανάμεσα στον πομπό και στον δέκτη να μετατραπούν σε προβληματικές.

Το negging, λοιπόν, υπάγεται στο bulling και δυστυχώς πολλές φορές λαμβάνεται σαν ένα απλό πείραγμα. Η διαχείρισή του, στις περισσότερες περιπτώσεις, είναι δύσκολη, διότι εκτός του γεγονότος ότι τα σημάδια δεν είναι πάντα ευδιάκριτα, λαμβάνει χώρα κυρίως ανάμεσα στις παρέες, όπου φέρει τον δέκτη σε άβολη θέση, με αποτέλεσμα η αντίδρασή του να είναι ένα χαμόγελο ή και να το αφήσει να πέσει κάτω. Παρ’ ότι το negging είναι δυσδιάκριτο στον εντοπισμό, με σκοπό την αποτροπή του, διακρίνεται στις εξής μορφές, τις οποίες μπορούμε να έχουμε στο πίσω μέρος του μυαλού μας για να προετοιμάσουμε τον εαυτό μας:

 

1. Ποιος το περίμενε, να τα καταφέρει ο Κωστάκης!

Οι ερωτήσεις που έχουν ένα ιδιαίτερο στιλ σαν να μην πιστεύει αυτός που σου απευθύνεται στις δυνατότητές σου ή να προσπαθεί να κινήσει τη σκέψη και την απάντησή σου προς συγκεκριμένη κατεύθυνση, που συμφέρει τον ίδιο, χρειάζεται να τις κόβεις μαχαίρι. Για παράδειγμα: «Τα πήγες περίφημα, ποιος σε βοήθησε;», «Πραγματικά δε σε νοιάζει τι σκέφτονται οι άλλοι;». Η κριτική με σκοπό την υποβάθμιση ενός ανθρώπου, δεν είναι εποικοδομητική. Αν νιώσεις ότι κάποιος σου προκαλεί άβολα συναισθήματα, τότε θέσε κόκκινες γραμμές. Για παράδειγμα: «Τελικά χορεύεις ωραία, δεν το περίμενα», «Σου πηγαίνει το κοντό μαλλί, αλλά το μακρύ ταίριαζε λίγο περισσότερο με το στυλ σου».

 

2. Ε, σιγά το πράγμα

Όταν έχεις νέα να διηγηθείς, οι νεγκιτιστές πάντα θα απαντήσουν με τέτοιο τρόπο ώστε να παραμείνουν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος και η δική σου χαρά να περάσει σε δεύτερη μοίρα. Για παράδειγμα: «Συγχαρητήρια για την επιτυχία σου στις εξετάσεις. Θεωρώ ήταν ένας εύκολος ανταγωνισμός, όχι σαν τον δικό μου που ήμασταν διακόσια άτομα στη λίστα.», «Μπράβο που έκοψες το κάπνισμα, αλλά αν το έκοβες νωρίτερα, οι επιπτώσεις στο δέρμα σου δε θα ήταν εμφανείς», «καλά διακοπές στο χωριό δεν έκανες, να πήγαινες μια Κροατία να πω ναι.»

 

3. Χιουμοράκι μωρέ

Αρκετοί άνθρωποι το ειρωνικό αστείο το έχουν στο τσεπάκι και τα όρια του σαρκασμού και του κακού χιούμορ πολλές φορές δε γίνονται διακριτά. Αν σε κάνει να αισθάνεσαι άβολα, αν θίγει τις επιλογές ή την υπόστασή σου, δεν είναι χιούμορ κι ούτε υποχρεούσαι να το λάβεις ως τέτοιο για να μη χαλάσει το κλίμα. Ας χαλάσει.

 

 

Πόσο ασφαλής αισθάνεσαι στη σχέση σου;

Κάνε το τεστ με τις 100 ερωτήσεις

+ 13 σελίδες report με τα προσωπικά σου αποτελέσματα!

 

 

4. Σαν τη Σταυρούλα δεν είσαι

Μιλάμε για μια σύγκριση από την οποία δε βγαίνεις στην κορυφή. Είτε η δήλωση είναι αληθινή είτε όχι, είναι ένα τέχνασμα για να επισημάνουν τα μειονεκτήματά σου και να σε κάνουν να αισθάνεσαι ανεπαρκής. Για παράδειγμα: «Η παλιά σου συμφοιτήτρια διευθύνει σήμερα μια επιτυχημένη εταιρεία. Εσύ γιατί δεν μπορείς να φτιάξεις κάτι δικό σου;»

 

5. Οι καλύτεροι gaslighters

Θέλεις να μιλήσεις για το πόσο άσχημα νιώθεις, αλλά θα προσπαθήσουν να σε κάνουν να το μετανιώσεις αρνούμενοι τις κατηγορίες, επισημαίνοντας τα λάθη σου, πραγματικά ή φανταστικά, για να δείξουν ότι εσύ είσαι το πρόβλημα, αγνοώντας τις απόψεις σου, μειώνοντάς σε με βίαιες κινήσεις ή και παραβιάζοντας τον προσωπικό σου χώρο.

 

Όλοι έχουμε πληγώσει αυτούς που αγαπάμε, με ή και χωρίς τη θέλησή μας. Χρειάζεται  να αναγνωρίζουμε τα λάθη μας και να προσπαθούμε να μην επαναλαμβάνουμε προσβλητικές συμπεριφορές. Παρ’ όλα αυτά, η συναισθηματική κακοποίηση σταδιακά μπορεί να αυξηθεί και στην περίπτωση που ο θύτης δε βελτιώσει τη συμπεριφορά του μην του ανταποδώσεις την προσβολή, εμπλακείς με άσκοπα επιχειρήματα, σε εντελώς περιττές διαφωνίες, αλλά έκφρασε τα συναισθήματά σου, λέγοντας πως σε προσβάλλει. Η απάντησή του θα σου πει πολλά. Επίσης, αν σου ζητήσουν συγγνώμη, αποδέξου την, αλλά να κρατήσεις μια διακριτική απόσταση.

Εν κατακλείδι, η συναισθηματική χειραγώγηση μπορεί να σε βάλει σε τριπάκια που να μην έχεις τη δυνατότητα να ελέγξεις τον εαυτό σου. Σε κάθε περίπτωση, μπορείς να βοηθήσεις τον εαυτό σου με το να απευθυνθείς σε άτομα που εμπιστεύεσαι, να μιλήσεις σ’ έναν ψυχοθεραπευτή για να σε βοηθήσει να αντιδράσεις, ή και να γίνεις μέλος μιας ομάδας υποστήριξης.

Είναι άξιο προς αναφορά ότι η συναισθηματική κακοποίηση μπορεί να κλιμακωθεί σε σωματική κακοποίηση, να οδηγήσει σε άγχος, κατάθλιψη και χρόνιο πόνο. Δεν το αξίζεις. Το μόνο που χρειάζεται είναι να αντιδράς και να φεύγεις από εκεί που δεν αισθάνεσαι ότι σε εκτιμούν. Μην ελπίζεις πως θα το κάνουν αργότερα, δε θα συμβεί.

 

Θέλουμε και τη δική σου άποψη!

Στείλε το άρθρο σου στο info@pillowfights.gr και μπες στη μεγαλύτερη αρθρογραφική ομάδα!

Μάθε περισσότερα ΕΔΩ!

Συντάκτης: Άρτεμη Σαπουντζόγλου
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου