Κάθε εποχή έχει τις δικές της «απαιτήσεις». Οι σχέσεις κάθε φορά ανταποκρίνονται στους καιρούς- όχι όλες βέβαια, ούτε όλοι οι άνθρωποι πάνε σύμφωνα με τις νόρμες. Μια μέση σχέση όμως εν έτει 2022, έχει μια κάποια προβολή στα social media. Επομένως, μέσα σ’ όλα έχει προστεθεί κι η φάση της σχέσης που κάνει κανείς την κουβέντα, ώστε να έχει μια κοινή γραμμή με το ταίρι του σχετικά με την προβολή της σχέσης στα σόσιάλ του.

Το λογικό για τους περισσότερους είναι να κρατηθεί ιδιωτική η σχέση μέχρι να διευκρινιστούν οι βάσεις της, χωρίς να σημαίνει αυτό ότι κρύβεται κανείς από τον κόσμο ή δεν εμφανίζεται σε δημόσια μέρη, είτε αυτά είναι φυσικά ή digital. Απλώς, δεν το διαφημίζει κιόλας. Έρχεται όμως η στιγμή που βγαίνει το ζευγάρι μια ωραία φωτογραφία ή καταγράφεται μια πολύ όμορφη στιγμή, την οποία ο ένας από τους δύο θέλει να κοινοποιήσει, εάν είναι socially active. Τι κάνεις σ’ αυτήν την περίπτωση; Ο κανόνας λέει πως πριν ποστάρεις είναι σημαντικό να ρωτήσεις το άτομο που εμφανίζεται στο content σου και να πάρεις την έγκρισή του σχετικά με το ποστάρισμα. Αυτό μπορεί να γίνει μία, δύο, πέντε, δεκαπέντε φορές, οπότε ανάλογα με την ανταπόκριση, μπορείς να κρίνεις αργότερα και να φιλτράρεις μόνος σου τι είναι σύμφωνο με την απέναντι πλευρά ν’ ανεβεί και τι όχι. Το λεγόμενο soft launching.

 

 

Ίσως στην αρχή η φωτογραφία δεν αποκαλύπτει παρά ένα χέρι, μια τσάντα, ή μια πλάτη σ’ ένα ρομαντικό περίπατο. Για κάποιους αυτό ακούγεται φυσιολογικό, κάποιοι άλλοι θα έλεγαν ότι είναι εσκεμμένη κίνηση που pushάρει τη σχέση να δηλώσει την παρουσία της στο δημόσιο κοινό των social. Αργότερα, το χέρι θα γίνει πρόσωπο, η τσάντα θ’ αποκτήσει ιδιοκτήτη κι ο περίπατος φωτογραφία με τους δύο αγκαλιά. Όσο δεν καταπατάται η επιθυμία κανενός από τους δύο, όλα βαίνουν καλώς.

Καλό είναι η κουβέντα της προβολής να γίνει σε κάποια φάση όταν η σχέση θεωρηθεί σοβαρή και πως προχωράει, γιατί άνετα θα μπορούσε να αποτελέσει λόγο τσακωμού, ή ακόμα χειρότερα και χωρισμού. Κάτι που δείχνει ασέβεια προς το άλλο πρόσωπο, όσο μικρό κι αν το θεωρεί κανείς, είναι σημαντικό για τον άλλον κι αρκετός λόγος να χωριστούν οι δρόμοι των δύο εμπλεκόμενων.

Όταν η προβολή αυτή ξεκινά από την πρώτη στιγμή πολύ δυνατά με σέλφις, φωτογραφίες στις εξόδους, στο σπίτι, στο πάρκο ή screenshots από τηλεφωνήματα, τότε υπάρχει μια καλή πιθανότητα να κρύβονται όχι και πολύ αθώα κίνητρα πίσω από την ανάγκη τόσο εκτενούς προβολής. Ίσως προσπαθεί ένα άτομο να κάνει κάποιον να ζηλέψει ή δίνει μεγαλύτερη σημασία στο “κοινό” του από ό,τι στην ιδιωτικότητα της σχέσης του. Αντιστοίχως, όταν κάποιος αρνείται να ποστάρει το παραμικρό κι απαιτεί να μην εμφανίζεται πουθενά, ίσως υποδεικνύει κάποια ανάγκη για αφάνεια, που δεν είναι απαραίτητα κάποιο ιντερνετικό κρυφτό. Σαφώς υπάρχει και το προφανές, να υπάρχει κάτι παράλληλο στη ζωή του, ή να μην έχει μιλήσει στους φίλους και την οικογένειά του για τη σχέση του.

Πολλά τα ενδεχόμενα, όμως υπάρχει κι η περίπτωση να προσπαθεί να αποστασιοποιηθεί από την παράνοια που προκαλούν συχνά τα social media στη ζωή μας και να ζήσει στιγμές με τον άνθρωπό του, μόνο γι’ αυτούς και για τα μάτια κανενός άλλου. Εάν δηλαδή αυτή η κρυψίνοια δε συνοδεύεται από άρνηση να εμφανιστεί μαζί με το άλλο άτομο δημόσια, π.χ. σε ένα πάρτι, σε μια έξοδο με φίλους, σε οικογενειακό τραπέζι, τότε μάλλον τα κίνητρα είναι αγνά και δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας.

Γενικότερα, ζούμε σε μια εποχή που αλλάζουν τα δεδομένα πάρα πολύ συχνά. Λαμβάνουμε ερεθίσματα που μπορεί να μας ωθούν να θέλουμε αυτή την προβολή, αλλά και να τη σιχαινόμαστε. Στην τελική, δεν υπάρχει κάποιος σοβαρός κίνδυνος να ποστάρει κανείς μια ωραία στιγμή με τον αγαπημένο του άνθρωπο, αρκεί να καταλαβαίνει, πως μεγαλύτερη σημασία έχει να τη ζει.

 

Θέλουμε και τη δική σου άποψη!

Στείλε το άρθρο σου στο info@pillowfights.gr και μπες στη μεγαλύτερη αρθρογραφική ομάδα!

Μάθε περισσότερα ΕΔΩ!

Συντάκτης: Ίλυα Τρανούδη
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου