Βασανίζουμε τον εαυτό μας προσπαθώντας ν’ ανακαλύψουμε το μυστικό των ευτυχισμένων σχέσεων, όπως κι εκείνων που διαρκούν στο χρόνο. Κι είναι τόσο εύκολο, τόσο δίπλα μας εκείνη η συνταγή, που μπορεί να μας κάνει ευτυχισμένους και να μας δέσει περισσότερο με το σύντροφό μας. Αρκετοί πιστεύουν ότι η επικοινωνία είναι το κλειδί για τις μακροχρόνιες σχέσεις. Δεν έχουν βέβαια άδικο.

Υπάρχει, όμως, ένα είδος επικοινωνίας αφτιασίδωτης, ανεπιτήδευτης και πηγαίας που δένει περισσότερο τα ζευγάρια απ’ τις λέξεις και τ’ αγγίγματα. Κι αυτό δεν είναι άλλο απ’ το γέλιο. Να κάνεις τον άνθρωπό σου να γελά, να ξεκαρδίζεται, να κλαίει με τα αστεία σου και να ξέρεις ότι εσύ είσαι υπεύθυνος για το χαμόγελό του. Υπάρχει πιο όμορφο πράγμα απ’ αυτό;

Διάβασα κάπου πρόσφατα ότι οι άνθρωποι αγαπιούνται όταν ο ένας βλέπει στα μάτια του άλλου την ευθύνη. Θα μου πείτε πού κολλάει η ευθύνη με την αγάπη. Μα εκεί είναι όλο το νόημα των σχέσεων. Να βλέπεις κάποιον και να σου δημιουργεί την ανάγκη, γιατί περί ανάγκης πρόκειται όταν η επιθυμία σου γίνεται εξάρτηση, να είσαι εσύ υπεύθυνος για την ευτυχία του. Τότε αντιλαμβάνεσαι ότι είσαι έτοιμος να μπεις σε μια σχέση, όταν θέλεις εσύ, και μόνον εσύ, να κάνεις χαρούμενο τον άνθρωπο που αγαπάς.

Το γέλιο πάντα μας δημιουργεί ευφορία, μας κάνει πιο χαλαρούς και πιο ευχάριστους ως προσωπικότητες. Σπάει τον πάγο, προετοιμάζει το έδαφος για μια συζήτηση που θ’ ακολουθήσει ή περιπαικτικά μπορούν να διατυπωθούν μέσω αστείων τα πιο σοβαρά παράπονα του ενός προς τον άλλο. Πολλές φορές δεν έχει σημασία τι λες, αλλά πώς το λες. Μπορεί να πεις κάτι άκομψο με χιουμοριστικό τρόπο και ο άλλος να μην ενοχληθεί καθόλου, κι απ’ την άλλη να πεις κάτι λιγότερο ενοχλητικό, αλλά με ωμότητα, με αποτέλεσμα ο άλλος να προσβληθεί.

Τα αστεία δένουν το ζευγάρι. Δημιουργείται ένας κώδικας μεταξύ των δύο, που μόνο εκείνοι τον καταλαβαίνουν. Απολαμβάνουν τις χαρούμενες στιγμές τους και ξέρουν πώς να χρησιμοποιούν το γέλιο για να παροπλίζουν το σύντροφό τους όταν έχει νευράκια. Άλλωστε, ο θύμος είναι ένα αρνητικό συναίσθημα που στη σφαίρα της αγάπης δεν έχει θέση.

Τα ζευγάρια που γελάνε πολύ και συχνά έχουν μια πιο αισιόδοξη στάση ζωής, δίνουν έμφαση στην αισιοδοξία και στη θετικότητα του έρωτα και της κοινής ζωής. Να εστιάζεις στα θετικά και ν’ αντιμετωπίζεις τα αρνητικά με χαμόγελο δεν είναι εύκολο, με το γέλιο όμως δεν καθίσταται ακατόρθωτο. Πόσο πιο χαλαροί αισθανόμαστε μετά από λίγα δεύτερα γέλιου και πόσο πιο εκτονωμένοι! Ναι, αυτό ακριβώς! Το γέλιο είναι εκτόνωση που γεμίζει με θετική ενέργεια όλο το χώρο και κυρίως την ψυχή μας.

Το γέλιο απ’ την ψυχή μας είναι όπως ένας αξέχαστος οργασμός. Ακριβώς την ίδια επίπτωση έχουν στον οργανισμό μας, αλλά και στην ανθρώπινη αύρα μας. Καλώς ή κακώς, δεν μπορείς να είσαι μ’ έναν άνθρωπο όσο καλό σεξ κι αν κάνετε, αν δεν μπορείς ν’ αστειευτείς μαζί του, αν δεν είναι δεκτικός στα πειράγματά σου, κι αν δεν έχετε κοινή αίσθηση του χιούμορ.

Το γέλιο είναι ζωή, όπως λέμε, αλλά δίνει ζωή και στις ανθρώπινες σχέσεις. Χαρίζει χαρά, αισιοδοξία και θετικότητα. Να κάνεις τον άνθρωπό σου πάντα να γελά, να τον χαίρεσαι, να τον πειράζεις, να περνάτε τόσο καλά μαζί που κάθε μέρα να είναι γιορτή.

Να είσαι σίγουρος πως αν εσύ βαλθείς να προσπαθείς καθημερινά να είσαι ο λόγος που θα γελάει ο άνθρωπός σου, τότε κι εκείνος θα είναι ευγνώμων που είσαι κομμάτι του. Αν δεν μπορείς να γελάσεις και να κάνεις το σύντροφό σου να περάσει όμορφα μαζί σου, τότε έχεις αποτύχει ως σύντροφος. Το γέλιο είναι ο πιο ερωτικός κώδικας μεταξύ δυο ανθρώπων και σίγουρα χαρίζει μαζί με τους οργασμούς τις πιο δυνατές στιγμές σ’ ένα ζευγάρι.

Κάνε τον άνθρωπό σου να γελά, λοιπόν, ακατάπαυστα. Τι περιμένεις;

Συντάκτης: Αναστασία Νάννου