Η Μαρία Πακιακιό μάς λέει τα dos and don’ts της οικειότητας. Δες εδώ!

pillow21911

Σύμφωνα με τον Αριστοτέλη, η αγάπη αποτελείται από μία ψυχή που κατοικεί σε δύο σώματα. Άνθρωποι που κουμπώνουν και μένουν μαζί για πάντα με την αγάπη τους να παραμένει αναλλοίωτη στο πέρασμα του χρόνου. Ωστόσο, μεγαλώνοντας ίσως έρθεις αντιμέτωπος με κάποιες άβολες αλήθειες για την αγάπη για τις οποίες πρέπει να είσαι προετοιμασμένος. Ακολουθούν 10 απ’ τις αλήθειες αυτές!

1. Δε θα αγαπήσεις μόνο μια φορά στη ζωή σου

Μπορεί όταν ακούς για αγάπη το μυαλό σου να πηγαίνει σε δυο άτομα που με κάποιον μαγικό τρόπο ταιριάζουν σε όλα και μένουν πιασμένοι χέρι-χέρι μέχρι τα βαθιά γεράματα. Η ζωή όμως επιφυλάσσει εκπλήξεις και οι απογοητεύσεις δε λείπουν από οποιαδήποτε σχέση. Οι σχέσεις φθείρονται, κάνουν τον κύκλο τους και κάπου εκεί καταλαβαίνεις πως θα αγαπήσεις περισσότερες από μια φορές στη ζωή σου και με διαφορετικό τρόπο.

2. Η αγάπη μόνη της δεν είναι αρκετή για να φέρει την ευτυχία

Κάθε άνθρωπος που έχει αγαπήσει και έχει αγαπηθεί σίγουρα είναι τυχερός που είχε τη δυνατότητα για μικρότερο ή μεγαλύτερο χρονικό διάστημα να δοθεί σε κάποιον ολοκληρωτικά. Ωστόσο, μεγαλώνοντας, καταλαβαίνεις πως πολλές φορές η χρονική συγκυρία, οι συνθήκες και οι επιθυμίες καθορίζουν αν μια σχέση θα αντέξει στο χρόνο.

3. Η αγάπη μένει ακόμη και μετά το χωρισμό

Δε θα σταματήσεις ποτέ να νοιάζεσαι για όσους αγάπησες. Ακόμη και αν έχουν περάσει χρόνια και έχετε προχωρήσει και οι δυο, όσοι αγάπησες πάντα θα έχουν μια ξεχωριστή θέση στην καρδιά σου και αυτό δεν μπορεί να το αλλάξει ούτε καν ο χρόνος. Αρκεί να το αποδεχθείς και να καταφέρεις να προχωρήσεις παρακάτω.

4. Στο όνομα της αγάπης θα αλλάξεις ακόμη και την κοσμοθεωρία σου

Από τη στιγμή που θ’ αγαπήσεις πρέπει να είσαι έτοιμος να αποδεχτείς το γεγονός πως δε θα είσαι πια ίδιος. Είτε βρεις τον εαυτό σου μέσα από μια σχέση είτε τον χάσεις, το μόνο σίγουρο είναι πως αν αγαπήσεις θα γίνεις λίγο πιο υποχωρητικός και και θα ανεχτείς πράγματα που υπό άλλες συνθήκες δε θα συζητούσες καν.

5. Η αγάπη είναι γεμάτη απογοητεύσεις

Είναι πολύ πιθανό αυτοί που μας αγαπούν κάποια στιγμή να μας απογοητεύσουν. Είτε φταίει το ότι έχουμε μεγάλες προσδοκίες μας είτε το γεγονός πως και αυτοί που αγαπάμε είναι άνθρωποι με αδυναμίες, μικρή σημασία έχει. Αυτό που έχει σημασία είναι πως όσο μεγαλύτερη εμπειρία αποκτά κανείς στις ανθρώπινες σχέσεις, τόσο καλύτερα ξέρει πως η εμπιστοσύνη δεν είναι δεδομένη ακόμα κι αν υπάρχει αγάπη.

6. Η αγάπη μπορεί να γίνει βαρετή

Ακόμη και αν μαθαίνουμε από μικροί πως η αγάπη σε κάνει μονίμως χαρούμενο και μια φλόγα καίει στην καρδιά σου, η ψυχρή πραγματικότητα μπορεί να το διαψεύσει. Όταν περάσει το αρχικό πάθος και η επίδραση της ωκυτοκίνης ή αλλιώς της ορμόνης της αγάπης, η οποία απελευθερώνεται όταν είμαστε ερωτευμένοι, είναι πολύ πιθανό να πιάσεις τον εαυτό σου να βαριέται με το ταίρι και να αναπολεί τη ξέγνοιαστη ζωή των singles.

7. Δεν έχουν όλες οι μακροχρόνιες σχέσεις βάση τους την αγάπη

Αν ανήκεις στους τυχερούς, ίσως διαβάζεις τις συγκεκριμένες γραμμές παρέα με το ιδανικό για σένα ταίρι. Ωστόσο, πολλοί άνθρωποι κάπου στη μέση της αναζήτησης του ιδανικού συντρόφου, επιλέγουν απλώς να συμβιβαστούν με την καλύτερη δυνατή επιλογή που έχουν στη διάθεσή τους.

8. Άλλο αγάπη κι άλλο κρεβάτι 

Μπορεί να αγαπάς κάποιον βαθιά, αλλά να σου ξυπνά τον πόθο κάποιος άλλος, είτε επειδή είσαι χρόνια σε σχέση είτε επειδή στο κρεβάτι μπορεί να μην ήσασταν ποτέ πραγματικά συμβατοί με το ταίρι σου. Το πόσο ταιριάζουν δυο σύντροφοι είναι συνάρτηση πολλών παραγόντων, όπως η εμπειρία κάθε παρτενέρ, πόσο διατεθειμένος είναι να ικανοποιήσει τις φαντασιώσεις του συντρόφου του, αλλά και πόσο απελευθερωμένος νιώθει.

9. Όποιος αγαπάει δεν παιδεύει

Όταν αγαπάς, τείνεις να εξωραΐζεις και εξιδανικεύεις πρόσωπα και καταστάσεις. Βαφτίζεις τη ζήλια έρωτα, την απαράδεκτη συμπεριφορά αντίδραση και την αδιαφορία αναζήτηση επιβεβαίωσης. Ωστόσο, η πραγματική αγάπη δε σε παιδεύει, δε σου κάνει τη ζωή δύσκολη και δε σε κάνει ποτέ να αμφιβάλλεις γι’ αυτή και να χάνεις τον ύπνο σου τα βράδια.

10. Η πιο σημαντική σχέση αγάπης είναι αυτή που έχουμε με τον εαυτό μας

Όσο κι αν ακούγεται κλισέ, δεν λίγοι οι άνθρωποι που περιμένουν μια αγάπη να έρθει και να τους ολοκληρώσει. Ολοκληρωμένος άνθρωπος θα είσαι πραγματικά μόνο όταν συνειδητοποιήσεις πως η ευτυχία σου δεν μπορεί να εξαρτάται από ένα άλλο άτομο. Είναι πιο σημαντικό να καταφέρεις να χτίσεις μια όμορφη σχέση αγάπης με τον εαυτό σου, να αποδεχτείς τα ελαττώματά του και να μάθεις να τον φροντίζεις για να μπορέσεις να αγαπήσεις και να αγαπηθείς όπως σου αξίζει.

Ίσως μεγαλώνοντας βιώσεις καταστάσεις που θα σε κάνουν να αναθεωρήσεις τις απόψεις σου για την αγάπη, ίσως ακόμη επιβεβαιωθείς σε πολλά πράγματα. Το μόνο σίγουρο είναι πως δεν πρέπει ποτέ να σταματήσεις να την αναζητάς σε οτιδήποτε κάνεις, ακόμη και αν χρειαστεί να περάσεις από σαράντα κύματα.

Συντάκτης: Νεφέλη Μπαντελά
Επιμέλεια κειμένου: Βασιλική Γουγούλα