Από τις 6 έως τις 9 Ιουνίου 2024, ένα γεγονός μεγάλης σημασίας λαμβάνει χώρα σε όλη την Ευρώπη και δεν είναι άλλο από τις ευρωπαϊκές εκλογές. Οι πολίτες όλων των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης καλούνται να συνδιαμορφώσουν με την ψήφο τους το μέλλον της Ευρώπης, διαδικασία που δε λαμβάνει πάντα την προσοχή που της αξίζει.

Οι πρώτες ευρωπαϊκές εκλογές διεξήχθησαν το 1979 κι από τότε διεξάγονται κάθε πέντε χρόνια, με μεγαλύτερη ή μικρότερη προσέλευση. Αξίζει επιπλέον να σημειωθεί πως το 2019, σε αντίθεση με την πτώση των προηγούμενων χρόνων, παρατηρήθηκε μεγάλη αύξηση ψηφοφόρων με το 50.62% των Ευρωπαίων να προσέρχεται στις κάλπες. Αν λοιπόν ανήκεις στην κατηγορία αυτών που αναρωτιούνται αν την ημέρα των εκλογών θα ψηφίσουν ή θα προτιμήσουν να επισκεφτούν κάποια παραλία, ακολουθούν πέντε λόγοι για να επιλέξεις την ψήφο (και μετά γιατί όχι, κι ένα κοκτέιλ σε κοντινή παραλία):

 

1. Η ειρήνη και η δημοκρατία στην Ευρώπη δεν πρέπει να θεωρούνται δεδομένες

Όπως μας υπενθυμίζουν διαρκώς οι αλλεπάλληλες κρίσεις στον ευρωπαϊκό χώρο -κι όχι μόνο- με τον πόλεμο στην Ουκρανία αλλά και το μεσανατολικό ζήτημα, η δημοκρατία είναι ένα συλλογικό επίτευγμα για το οποίο πρέπει να παλεύουμε καθημερινά. Με την ψήφο μας, διασφαλίζουμε πως η έννοια της ελευθερίας και της καθημερινότητας για την οποία πολλές φορές ξεχνάμε να είμαστε ευγνώμονες, θα εξακολουθήσει να υπάρχει. Ας μην ξεχνάμε, πως το ίδιο το πνεύμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν έχει να κάνει με τους τεχνοκράτες και τα μνημόνια που πολλοί ίσως συγχέουν με την Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά με την ίδια την ειρήνη και την ευρωπαϊκή συνεργασία. Μετά το τέλος του πολέμου το 1945 που άφησε την Ευρώπη κατεστραμμένη με εκατομμύρια νεκρούς και μια οικονομία διαλυμένη, Ευρωπαίοι πολιτικοί ξεκίνησαν την οικοδόμηση αυτού που σήμερα γνωρίζουμε ως Ευρωπαϊκή Ένωση με απώτερο σκοπό να μη ζήσει ποτέ ξανά η Ευρώπη έναν καταστροφικό πόλεμο. Στις 9 Μαΐου 1950, ο Γάλλος Υπουργός Εξωτερικών Ρομπέρ Σουμάν πρότεινε το σχέδιο νέας πολιτικής συνεργασίας στην Ευρώπη με την 9η Μαϊου να καθιερώνεται ως Ημέρα Ευρώπης, θέτοντας έτσι τα θεμέλια του οικοδομήματος που έχουμε σήμερα.

 

2. Ψηφίζουμε για θέματα που μας αφορούν όλους

Με τη συμμετοχή μας στις εκλογές, επιλέγουμε τους ανθρώπους εκείνους που θα εκπροσωπήσουν τη χώρα μας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και θα συναποφασίζουν για θέματα που έχουν άμεσο αντίκτυπο στη ζωή και την καθημερινότητά μας από την οικονομία και το κράτος δικαίου μέχρι τα δικαιώματα του καταναλωτή, τη χάραξη κοινωνικής πολιτικής και το περιβάλλον. Στη διαδικασία εκλογής των νέων εκπροσώπων αλλά και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δεν περισσεύει κανείς, καθώς όλοι έχουν δικαίωμα να αποφασίζουν για όσα επηρεάζουν άμεσα την καθημερινότητά τους.

 

3. Επηρεάζεις τη θέση της χώρας σου σε καίρια διεθνή ζητήματα

Καμία χώρα δεν είναι σε θέση να αντιμετωπίσει μόνη της τις διεθνείς, εσωτερικές αλλά κι εξωτερικές προκλήσεις που ανακύπτουν διαρκώς. Οι μνήμες είναι ακόμα νωπές από το πολύ πρόσφατο ξέσπασμα της πανδημίας στην οποία όλες οι χώρες της ευρωπαϊκής ένωσης κινήθηκαν συντεταγμένα ώστε η Ευρώπη να παραμείνει όρθια και μπορεί να έγιναν πάρα πολλά λάθη, όμως ακόμα και σε αυτά μπορείς να ασκήσεις κριτική με την ψήφο σου. Κρίσεις σαν αυτή είτε έχουν υγειονομικό είτε άλλου τύπου χαρακτήρα, είναι πιθανό να συμβούν ανά πάσα ώρα και στιγμή. Ψηφίζοντας, μπορούμε όλοι να επηρεάσουμε την κατεύθυνση προς την οποία θα κινηθούμε για την αντιμετώπιση των προκλήσεων αυτών.

 

4. Θέλοντας και μη, είσαι κομμάτι της Ευρώπης

Είναι σημαντικό να θυμόμαστε πως επειδή ξεφεύγει από τα σύνορά μας η διαδικασία, δε σημαίνει πως δε μας αφορά άμεσα. Εφόσον ως χώρα ανήκουμε σε αυτό το σύστημα αξιών, πολιτικών και θέσεων που ονομάζεται Ευρώπη, ψηφίζουμε για το δικαίωμα στο αύριο και στο να ζήσουμε και να εργαστούμε όπου και όπως θέλουμε, για το Erasmus που έχει αλλάξει τη ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων σε όλη την Ευρώπη και για όλους τους θεσμούς που διασφαλίζουν την προστασία του πολίτη που έχει δικαίωμα να προσφύγει εκεί όποτε το χρειάζεται. Συγχρόνως, δεν ψηφίζουμε μόνο για τα θετικά αλλά και για νομοθεσίες και πολιτικές που θεωρούμε άδικες και σκληρές. Ψηφίζουμε λοιπόν ώστε οι θεσμοί αυτοί που επηρεάζουν καθημερινά τη ζωή όλων μας να γίνουν ακόμη και πιο δυνατοί κι όχι για κάποια αποστασιοποιημένη ελίτ των Βρυξελλών που καμία σχέση δεν έχει με τη ζωή μας.

 

5. Το να έχεις άποψη σε κάνει πιο σεξι

Σίγουρα μια εντυπωσιακή εμφάνιση μπορεί να κάνει μια καλή πρώτη εντύπωση, αλλά όλοι λίγο πολύ γνωρίζουμε πως κάτι τέτοιο δεν είναι ικανό να κρατήσει το ενδιαφέρον για πολύ. Κάπως έτσι, λοιπόν, είτε σκέφτεσαι να απέχεις από πεποίθηση, απογοήτευση ή απλή αδιαφορία, ίσως πρέπει να το σκεφτείς ξανά, καθώς οι ενεργοί άνθρωποι με άποψη, επιχειρήματα κι ενεργό δράση είναι και οι πιο ελκυστικοί. Όλοι το ξέρουν αυτό. Ακόμη και να δεν το συνηθίζεις, μπορείς να κάνεις φέτος την αρχή επηρεάζοντας θετικά και τους γύρω σου.

Στο πλαίσιο της καμπάνιας για τις ευρωεκλογές, ξεχωρίζει το βίντεο με πρωταγωνιστές διαφορετικές γενιές Ευρωπαίων, με τους γηραιότερους να μοιράζονται με τα εγγόνια τους τις εμπειρίες από το παρελθόν τους σε διαφορετικές φάσεις, από τον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο μέχρι την πτώση του τείχους και το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, τονίζοντας τη σημασία της ψήφου για τη Δημοκρατία. «Σήμερα βρίσκομαι εδώ αλλά κανονικά θα έπρεπε να έχω πεθάνει», διηγείται συγκινημένη μια επιζήσασα του πολέμου από τη Γαλλία, εξιστορώντας πως η μητέρα της θυσιάστηκε τον Ιούνιο του 1940 κι έγινε η φυσική ασπίδα που της έσωσε τη ζωή όταν οι στρατιώτες έφτασαν έξω από το σπίτι τους, μεταξύ άλλων αφηγήσεων που πέρα από τη συγκίνηση που προκαλούν, μας υπενθυμίζουν την αναγκαιότητα διασφάλισης της δημοκρατίας μέσω της ψήφου. #useyourvote ή αλλιώς #αξιοποίησετηνψήφο σου για να μην αποφασίσουν άλλοι για σένα είναι το φετινό μότο των ευρωπαϊκών εκλογών και δε θα μπορούσαμε να συμφωνούμε περισσότερο, κλείνοντας με την ευχή η φετινή συμμετοχή να αποτελέσει ένα ακόμη θετικό ρεκόρ.

Συντάκτης: Νεφέλη Μπαντελά
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου