Λένε πως είσαι πραγματικά ελεύθερος όταν παύεις να περιμένεις οτιδήποτε από ένα συγκεκριμένο πρόσωπο ή μια συγκεκριμένη κατάσταση. Ειδικά όταν πρόκειται για θέματα καρδιάς όλοι γνωρίζουν πως για να πάει κανείς παρακάτω πρέπει να σταματήσει να τρέφει ελπίδες επανασύνδεσης με το πρώην ταίρι. Φυσικά το να σταματήσει κανείς να ελπίζει, ειδικά όταν έχει ακόμη συναισθήματα και ο χωρισμός δεν ήταν δική του επιλογή είναι δύσκολο, ενώ το πότε φτάνει κανείς σε σημείο να αποδεχτεί πως μια σχέση έκανε τον κύκλο της και να πάει παρακάτω διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο και εξαρτάται από πολλούς και διαφορετικούς παράγοντες.

Οι παράγοντες αυτοί ενδέχεται να σχετίζονται με τον κόσμο που μας περιβάλλει και με τον εσωτερικό μας κόσμο. Κακά τα ψέματα το πόσο εύκολα ξεπερνάς έναν άνθρωπο εξαρτάται και από το πόσο γεμάτη είναι η ζωή σου χωρίς εκείνον. Το πόσο διευρυμένο κοινωνικό κύκλο έχεις μπορεί να καθορίσει πόσο κοινωνικός και δραστήριος θα είσαι μετά από έναν επώδυνο ή σχετικά ανώδυνο χωρισμό αλλά και πόσο εύκολα θα μπορέσεις να πας παρακάτω κάνοντας μια νέα και εξίσου ενδιαφέρουσα γνωριμία. Πέρα όμως από τον μικρότερο ή μεγαλύτερο κύκλο που μπορεί να διαθέτεις είναι εξίσου σημαντικό να έχεις μια ζωή με ενδιαφέροντα και δραστηριότητες που σε κάνουν να ξυπνάς με ένα πλατύ χαμόγελο κάθε μέρα.

Εκτός από τον κόσμο γύρω σου, σημαντικό για να απαγκιστρωθείς από τον άνθρωπο που έχει πάψει να είναι κομμάτι της ζωής σου είναι να δουλέψεις αρκετά και με τον εσωτερικό σου κόσμο φροντίζοντας να είσαι καλά με τον εαυτό σου σε όποια κατάσταση και αν βρίσκεσαι, είτε απολαμβάνεις τη μοναξιά σου είτε είσαι σε μια όμορφη σχέση.

Το να δηλώσεις λοιπόν πως έχεις πάει παρακάτω και πως λίγο πια σε νοιάζει το πρώην ταίρι είναι εύκολο, ειδικά αν νιώθεις την ανάγκη να το παίξεις άνετος και ακομπλεξάριστος, αλλά δύσκολα το εννοείς. Τον πρώτο καιρό ειδικά είναι σοφό να αναμένεις πισωγυρίσματα εκ μέρους σου και να συγχωρέσεις τον εαυτό σου γι’ αυτό. Εξάλλου είναι σημαντικό να παραδέχεσαι πρώτα στον ίδιο σου τον εαυτό πως νιώθεις ακόμη αγάπη, πόθο ή βαθιά θλίψη για μια ιστορία που δεν έληξε όπως είχες ονειρευτεί. Ίσως ακόμη για καιρό να νιώθεις την ανάγκη να προσπαθήσεις για επανασύνδεση και αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό, αρκεί να έχεις στο μυαλό σου πως υπάρχει η πιθανότητα κάτι τέτοιο να μη συμβεί ποτέ.

Όταν λοιπόν έχεις περάσει όλα τα στάδια ενός χωρισμού ή μιας ερωτικής απογοήτευσης και πρακτικά έχεις δοκιμάσει τα πάντα, από το να κατασκοπεύεις ένα προφίλ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με τις ώρες τσεκάροντας κάθε λεπτομέρεια της ζωής του πρώην άλλου σου μισού έως το να εξαντλήσεις κάθε πιθανότητα να προσεγγίσεις το άτομο αυτό ξανά, αρχίζεις ξαφνικά να νιώθεις πως έχεις κουραστεί. Όταν ουσιαστικά συνειδητοποιήσεις πως η κατάσταση που βιώνεις δεν οδηγεί πουθενά, αρχίζεις με αργά και σταθερά βήματα να ξεκλειδώνεις την πόρτα που οδηγεί στην ελευθερία σου. Αυτό συμβαίνει καθώς ο άνθρωπος απελευθερώνεται από τα δεσμά της σχέσης, όχι όταν χωρίζει αλλά όταν σταματά να ελπίζει πως τα πράγματα θα αλλάξουν.

Όταν λοιπόν καταφέρεις να δεις την κατάσταση χωρίς να μπλέκεις τα δυνατά συναισθήματά σου, θα καταλάβεις πως ήρθε η ώρα να πας παρακάτω και να ζήσεις νέες περιπέτειες που είναι πιθανό να σου ταιριάζουν περισσότερο. Σύμφωνα με τον Théophile Gautier, στην αγάπη, όπως και στην ποίηση, το να μένεις στο ίδιο σημείο σημαίνει ότι πας προς τα πίσω. Αν έχεις καταφέρει να βγεις από έναν δύσκολο χωρισμό, σίγουρα νιώθεις πως είσαι ελεύθερος όταν καταλαβαίνεις πως η ευτυχία σου δεν μπορεί να έχει το όνομα ενός συγκεκριμένου ανθρώπου.

Συντάκτης: Νεφέλη Μπαντελά
Επιμέλεια κειμένου: Βασιλική Γ.