paul1496

Σε πολλές σχέσεις συμβαίνει συχνά ο ένας από τους δύο συντρόφους να καθοδηγεί κι άλλος απλά να ακολουθεί. Κάθε άνθρωπος είναι μοναδικός και, όπως είναι φυσικό, κάποιοι είναι πιο δυναμικοί από τους άλλους. Σε ένα «μαζί» ίσως ένας ελαφρώς παθητικός σύντροφος να μας βολέψει με έναν επιφανειακό τρόπο, για κάποιο χρονικό διάστημα.

Είναι εύκολος στις εξόδους οπότε μπορείς να διαλέγεις εσύ πάντα το εστιατόριο στο οποίο θα δειπνήσετε, καθώς και την ταινία που θα δείτε. Επίσης, δεν είναι ο τύπος που θα σε ταράξει με την γκρίνια του ή που θα διαμαρτυρηθεί έντονα επειδή άργησες στο ραντεβού. Αρχικά, ίσως αυτή του η συμπεριφορά να σε κολακεύει, ακόμα και να σε κάνει να πιστεύεις πως βάζει τις δικές του επιθυμίες σε δεύτερη θέση μόνο και μόνο για να σε ευχαριστήσει.

Όσο όμως ο καιρός περνάει, αρχίζεις να τον γνωρίζεις καλύτερα και να καταλαβαίνεις πως ο άνθρωπός σου δυσκολεύεται κι ακόμη πολλές φορές αρνείται να πάρει πρωτοβουλίες, γενικά στη ζωή του, ακόμη κι εκτός της σχέσης σας. Δε θέλεις να τον πεις άβουλο, αλλά μέσα σου φοβάσαι ότι ίσως και να ‘ναι κι ότι όλο αυτό κάποια στιγμή θα σε κάνει να απομακρυνθείς. Ίσως ακόμη φοβάσαι πως θα τον απομυθοποιήσεις ή απλά, μια μέρα, θα βαρεθείς να παίρνεις εσύ όλες τις αποφάσεις, από του πού θα πάτε διακοπές μέχρι το πού θα βγείτε και τι θα πιείτε.

Το γεγονός επίσης πως ώρες-ώρες αποφεύγει τις εντάσεις, ακόμη κι όταν τον αδικούν, έχει αρχίσει να σε κουράζει. Κι αυτό είναι απολύτως λογικό, καθώς σε μια σχέση έχεις την ανάγκη να θαυμάζεις τον άλλο όσο τίποτα. Αν αρχίσεις από θαυμαστής να γίνεσαι προστάτης, καθώς τον υπερασπίζεσαι συνεχώς σε φίλους και συγγενείς, επειδή ξέρεις πως εκείνος αποκλείεται να υπερασπιστεί μόνος του τον εαυτό σου, τότε ίσως πρέπει ν’ αρχίσεις να σκέφτεσαι πως αυτή του παθητικότητα αρχίζει να επηρεάζει τη σχέση σας ή να συμβιβαστείς με το γεγονός πως σε αυτή τη σχέση υπάρχουν πρωταγωνιστές και κομπάρσοι.

Κάποια στιγμή, όλο αυτό κάπου αρχίζει να σε πνίγει. Σταματάς πλέον να προσπαθείς μόνο εσύ να κάνεις την κάθε σας στιγμή όμορφη. Τις μέρες που επιστρέφεις από τη δουλειά κουρασμένος, εύχεσαι να είχε σκεφτεί να σου κάνει μια ευχάριστη έκπληξη για να χαλαρώσεις, ή ακόμη να είχε υπερασπιστεί τον εαυτό του, όταν ένας γνωστός σας του την είπε. Ίσως ακόμη να ήθελες κάποιον που όταν αργείς στα ραντεβού ή δεν απαντάς τα τηλέφωνα, εκνευρίζεται, θυμώνει, το παίρνει προσωπικά. Όχι από εγωισμό αλλά γιατί νοιάζεται και τρελαίνεται στην ιδέα πως δεν ισχύει το ίδιο και για ‘σένα. Κάπου εκεί αποφασίζει πως για να σώσεις τη σχέση σας θα πρέπει ν’ αποσυρθείς σταδιακά από όλους τους κυριαρχικούς ρόλους που έχεις υιοθετήσει για να τον διευκολύνεις.

Έχοντας, λοιπόν, δημιουργήσει ένα κλίμα κατανόησης κι εμπιστοσύνης, του δείχνεις πως χαίρεσαι να τον βλέπεις να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες, καθώς η γνώμη του είναι πολύτιμη για ‘σένα και σεβαστή. Σε περίπτωση που δεις πως αρχικά αυτό δεν αποφέρει καρπούς, τότε προσπαθείς ξανά. Θα μπορούσες, επίσης, με όλη σου την αγάπη, να του κάνεις μια όμορφη κι ειλικρινή συζήτηση, στην οποία θα του ξεκαθαρίζεις πως σου είναι δύσκολο να είσαι το μόνο άτομο που παίρνει πρωτοβουλίες στη σχέση. Θα μπορούσες με τη συμπεριφορά σου να του δείξεις τι είναι αυτό που σε ενοχλεί με το να υιοθετήσεις εσύ παθητική στάση για κάποιον καιρό, προσπαθώντας να του δείξεις με τον τρόπο αυτό τον ίδιο του τον εαυτό και να τον κινητοποιήσεις. Να γίνεις ο καθρέφτης του.

Αν τίποτα από αυτά δεν αποδειχθεί αποτελεσματικό, καλό θα ήταν να πάρεις λίγο χρόνο και να σκεφτείς αν ο άνθρωπος αυτός είναι ο κατάλληλος για ‘σένα. Ίσως καταλάβεις πως έχει έρθει η ώρα να πας παρακάτω, αν δε σε γεμίζει πια, ή να αποφασίσεις να τον αποδεχτείς έτσι όπως ακριβώς είναι, με τα αρνητικά και τα θετικά του, χωρίς να χρειαστεί ν’ αλλάξει τον εαυτό του για ‘σένα. Ίσως, τελικά, αυτό να είναι το νόημα της αγάπης. Η απόφαση αυτή θα ‘ναι δική σου.

Συντάκτης: Νεφέλη Μπαντελά
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη

Κάνε σχόλιο!

Έχεις κάποια ιδέα για άρθρο;

Μπορείς να μας προτείνεις ένα θέμα που θα ήθελες να διαβάσεις σε κάποιο απ' τα επόμενα άρθρα μας!