Κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός και μοναδικός, όπως διαφορετικός είναι κι ο τρόπος με τον οποίο φλερτάρει και σχετίζεται με το ταίρι του ή το αντικείμενο του πόθου του. Το φλερτ με κάποιον μας δημιουργεί ποικίλες αντιδράσεις και συναισθήματα κάθε φορά, από τον απόλυτο ενθουσιασμό έως την πλήξη ή ακόμη και την αμηχανία. Τις περισσότερες φορές ωστόσο, στην αρχή ακόμη μιας γνωριμίας, δε χρειάζεται μεγάλο χρονικό διάστημα για να καταλάβουμε αν το πρόσωπο που βρίσκεται απέναντί μας και διεκδικεί μια θέση στη ζωή, την καρδιά ή έστω το κρεβάτι μας, μας αρέσει πραγματικά. Λίγα μόνο λεπτά αρκούν καθώς, συνήθως καταλαβαίνουμε αν κάποιος μας αρέσει από τα πρώτα «γεια» και βλέμματα.

Όσο και αν μια προσεγμένη εξωτερική εμφάνιση μπορεί να κάνει μια καλή πρώτη εντύπωση, αν δε συνοδεύεται από μια σειρά ψυχικών και πνευματικών χαρισμάτων όπως είναι η ευγένεια, ο σεβασμός αλλά κι η ενσυναίσθηση, δεν είναι ικανή να κρατήσει το ενδιαφέρον ζωντανό για να πάει μια γνωριμία από το πρώτο ραντεβού στο δεύτερο. Το σύνολο αυτών των χαρισμάτων ωστόσο δεν είναι κάτι άλλο πέρα από υψηλή συναισθηματική νοημοσύνη, το νέο σέξι στο φλερτ.

Το επίπεδο συναισθηματικής νοημοσύνης του προσώπου που σε πολιορκεί, φανερώνεται όχι μόνο από τον τρόπο με τον οποίο θα αλληλεπιδράσει μαζί σου αλλά και με τον κόσμο γύρω σου. Ο τρόπος με τον οποίο θα μιλήσει στον σερβιτόρο ακόμη κι αν δεν έχει γίνει αποδέκτης της καλύτερης εξυπηρέτησης της ζωής του ή ακόμη κι ο τρόπος με τον οποίο αναφέρεται και χαρακτηρίζει άλλα άτομα της ζωής του όπως συνάδελφοι, κοινοί γνωστοί και φίλοι, μαρτυρούν πολλά για τον χαρακτήρα του αλλά και για το πώς αντιλαμβάνεται τον σεβασμό και πώς θα φερθεί και σε σένα. 

Σύμφωνα με τον ψυχολόγο Daniel Goleman, που με την έρευνα και το βιβλίο του «Η Συναισθηματική Νοημοσύνη» συνέβαλε καθοριστικά στη μελέτη της συναισθηματικής νοημοσύνης και της σημασίας της στην επαγγελματική, προσωπική και κοινωνική ζωή του ανθρώπου, ένας από τους πυλώνες της συναισθηματικής νοημοσύνης είναι η ικανότητα να ρυθμίζουμε και να διαχειριζόμαστε αποτελεσματικά τα συναισθήματα και τις αντιδράσεις μας απέναντι στη συμπεριφορά των άλλων, αλλά και τα ερεθίσματα που δεχόμαστε από το περιβάλλον μας. Άλλωστε, τίποτα δεν είναι πιο γοητευτικό από έναν άνθρωπο που διατηρεί την ευγένεια και την ψυχραιμία του σε κάθε περίπτωση, ακόμη κι όταν έχεις καθυστερήσει πάνω από μισή ώρα στο ραντεβού σας χωρίς σπουδαία δικαιολογία, αντιδρώντας με τον τρόπο που αρμόζει, επιδεικνύοντας κοινωνικές δεξιότητες που το κάνουν να μοιάζει ακόμη πιο ποθητό ως άτομο και κατάλληλο για μια σχέση, χωρίς να οδηγείται στον ακραίο θυμό ή την απόλυτη παθητικότητα.

Πέρα όμως από τις αντιδράσεις ως προς τους άλλους ανθρώπους, η ικανότητα ρύθμισης των συναισθημάτων ως γνώρισμα της συναισθηματικής νοημοσύνης δείχνει πάνω απ’ όλα συναισθηματική ωριμότητα και προστασία του εαυτού από συμπεριφορές που αργότερα μπορεί να εκθέσουν.  Όπως άλλωστε έχει πει κι ο Αριστοτέλης, «Ο καθένας μπορεί να θυμώσει- αυτό είναι εύκολο. Αλλά το να θυμώσει κανείς με το σωστό άτομο, στον σωστό βαθμό, τη σωστή στιγμή, για τη σωστή αιτία και με τον σωστό τρόπο- αυτό είναι δύσκολο». Το να ξεσπά κανείς την ένταση μιας δύσκολης ημέρας πάνω στους πιο κοντινούς του είναι πολλές φορές η εύκολη λύση, ωστόσο το άτομο με υψηλή συναισθηματική νοημοσύνη είναι σε θέση να αναγνωρίζει την πραγματική αιτία των συναισθημάτων του και να διαχωρίζει μεταξύ διαφορετικών καταστάσεων ώστε κανείς να μην καταλήγει να γίνει σάκος του μποξ. Αυτό γίνεται εύκολα αντιληπτό στο φλερτ, καθώς μια ήπια συμπεριφορά χωρίς κυκλοθυμικά ξεσπάσματα πάντα ξεχωρίζει και κερδίζει τις εντυπώσεις, ήδη από τις πρώτες συναντήσεις.

Πέρα όμως από τα παραπάνω, ένα ακόμη λόγος που η συναισθηματική νοημοσύνη είναι σέξι, είναι γιατί άτομα με υψηλή συναισθηματική νοημοσύνη, έχουν και υψηλά επίπεδα ενσυναίσθησης, διαθέτουν δηλαδή την ικανότητα να αντιληφθούν τα συναισθήματα των άλλων και να τα κατανοήσουν σε βάθος. Είναι αυτό το «πώς θα ένιωθες αν ήσουν στη θέση μου»που γίνεται χωρίς προσπάθεια και γεμίζει τις σχέσεις κατανόηση. Σίγουρα κάθε άνθρωπος δρα και σκέφτεται με τον δικό του τρόπο, ωστόσο, με τη βοήθεια της ενσυναίσθησης πολλά αποτυχημένα κι αμήχανα ραντεβού γεμάτα αστοχίες, πίεση ή επιθέσεις αγάπης και θαυμασμού από τα πρώτα κιόλας δευτερόλεπτα μιας γνωριμίας, θα είχαν αποφευχθεί. Ένας άνθρωπος με ενσυναίσθηση δε θα σου δημιουργήσει επιθυμίες και συναισθήματα που δεν έχει σκοπό να πραγματοποιήσει μόνο και μόνο για να πάρει επιβεβαίωση από την εκδήλωση της επιθυμίας από μέρους σου, δε θα σου ακυρώσει το ραντεβού σας την τελευταία στιγμή χωρίς σοβαρό λόγο, ούτε θα σου προτείνει να συναντηθείτε σε κάποιο μέρος και ώρα που δε σε βολεύει και θα σε κάνει να νιώσεις άβολα, καθώς έχει στο μυαλό του να νιώσεις όμορφα και ασφαλής όπως θα περίμενε να κάνεις κι εσύ για εκείνον. 

Στα πρώτα στάδια μιας γνωριμίας είναι δύσκολο να κρίνεις τον χαρακτήρα του ανθρώπου με τον οποίο θα επιλέξεις να βγεις και να ξεκινήσεις ένα φλερτ. Το σίγουρο όμως είναι πως δεν είναι δύσκολο να ξεχωρίσεις έναν άνθρωπο με συναισθηματική νοημοσύνη καθώς το πιο πιθανό είναι πως δε θα θέλεις να φύγεις από δίπλα του στιγμή και δε θα μπορείς να πάρεις τα μάτια σου από πάνω του. Στην τελική, τι είναι πιο σέξι στη ζωή από έναν άνθρωπο που προσπαθεί να σου φέρεται όπως θα ήθελε να φέρονται και στον ίδιο οι άλλοι; 

Συντάκτης: Νεφέλη Μπαντελά
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου