%ce%b5%cf%81%ce%b5%cf%82

Δε γνωρίζουμε πόσοι άνθρωποι πριν από εκείνον βίωσαν μια παρόμοια κατάσταση και τι ηθικά αλλά και πρακτικά διλήμματα κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν,  το μόνο σίγουρο όμως είναι πως ο Logan Brown είναι ένας τρανς άνδρας που έμεινε έγκυος, μιλάει ανοιχτά για την εμπειρία της εγκυμοσύνης και κοσμεί το pride εξώφυλλο του βρετανικού Glamour ενόψει και των επικείμενων Φεστιβάλ Υπερηφάνειας σε όλο τον κόσμο μέσα στο καλοκαίρι. Ο Logan είναι 27 ετών και συγγραφέας του βιβλίου “In My Daddy’s Belly”, το οποίο έγραψε για την κόρη του προκειμένου να της εξηγήσει τη διαφορετική ιστορία της γέννησής της, ως ένα μωρό σε μια queer οικογένεια, με δυο βιολογικούς μπαμπάδες.

Όπως αναφέρει ο ίδιος ο Logan, η εγκυμοσύνη είναι μια δύσκολη περίοδος και τα πράγματα περιπλέκονται ακόμη περισσότερο όταν αυτός που εγκυμονεί είναι ένας τρανς άνδρας, τόσο ως προς τα πρακτικά ζητήματα όσο και ως προς τη διαχείριση των συναισθημάτων. Στην περίπτωση του Logan, η εγκυμοσύνη ήταν κάτι που προέκυψε αναπάντεχα κι έφερε τα πάνω κάτω στον κόσμο του, όταν για λόγους υγείας σταμάτησε να λαμβάνει τεστοστερόνη για κάποιο διάστημα. Όντας σε μια σχέση με τον drag performer και γνωστό κωμικό του TikTok, Bailey J Mills, αποφάσισε να φέρει στον κόσμο αυτό το παιδί και να αξιοποιήσει αυτή τη μοναδική ευκαιρία να γίνει πατέρας του βιολογικού τους παιδιού.

Όσο συνειδητή κι αν ήταν αυτή η απόφαση, τους πρώτους τουλάχιστον μήνες συνοδευόταν από έντονη αίσθηση ντροπής λόγω του ότι είναι ένας τρανς άνδρας και είναι έγκυος. Ο Logan ωστόσο  επεξεργάστηκε μέσα του το γεγονός και κατέληξε στο να αγκαλιάσει την εγκυμοσύνη ως κομμάτι του εαυτού του καθώς αποτελεί κομμάτι της δικής του, προσωπικής ταυτότητας. Με την υποστήριξη του συντρόφου του και των ανθρώπων του περιβάλλοντός του, της αγάπης που έλαβε η οποία ήταν πιο δυνατή από κάποια αρνητικά σχόλια που δέχτηκε μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, κατάφερε να αποδεχτεί τον εαυτό του ακριβώς όπως είναι, μια ζωντανή απόδειξη της ύπαρξης ενός τρανς άνδρα που είναι έγκυος. Δεν είναι πάντα εύκολο να αποδεχτεί κανείς τον πραγματικό του εαυτό και να εκφραστεί σύμφωνα με τον τρόπο που βλέπει ο ίδιος τον εαυτό του και όχι αυτό που θεωρείται σωστό από τους πολλούς, αλλά για τον Logan, ο δρόμος αυτός ήταν μονόδρομος.

«Δεν είναι φυσιολογικό», «ένας άνδρας δεν μπορεί να μείνει έγκυος», «αυτά δεν υπάρχουν» είναι μερικά μόνο από τα σχόλια που αντικρούει ο Logan μόνο και μόνο μέσα από το γεγονός πως είναι εδώ και μιλάει ανοιχτά για την εμπειρία του να ζεις τη γέννηση ενός παιδιού ως τρανς άνδρας.

Στις μέρες μας, σε μια προσπάθεια της κοινωνίας μας να γίνει λίγο πιο δεκτική κι ανοιχτή στο διάλογο, το θέμα της ταυτότητας συχνά αποτελεί αντικείμενο συζήτησης. Από τις παγιωμένες αντιλήψεις του παρελθόντος σύμφωνα με τις οποίες η ταυτότητα είναι κάτι στατικό που σου αποδίδεται με τη γέννηση και δεν αλλάζει, ή τουλάχιστον δεν είναι αποδεκτό να αλλάξει χωρίς να προκαλέσει αμηχανία, μέχρι τη σημερινή παραδοχή πως η έννοια της ταυτότητας είναι ρευστή, συνεχώς μεταβαλλόμενη κι έχει να κάνει με τον τρόπο με τον οποίο βλέπει ο καθένας τον εαυτό του, πολλά πράγματα έχουν αλλάξει αλλά και πολλά άλλα παραμένουν ίδια.

Ο Logan αναφέρει πως γεννήθηκε σ’ ένα γυναικείο σώμα μέσα στο οποίο δεν ένιωθε ο εαυτός του και για χρόνια έψαχνε να βρει τον τρόπο να εκφράσει την προσωπική του αλήθεια και ταυτότητα αρχικά υιοθετώντας την ταυτότητα της ομοφυλόφιλης γυναίκας  την οποία ουσιαστικά του την απέδωσε η κοινωνία, κρίνοντας βάσει της εξωτερικής του εμφάνισης. Μετά από χρόνια αναζήτησης, προσπάθειας αλλά και χειρουργικών επεμβάσεων και θεραπειών, ο Logan κατάφερε να ορίσει ποια είναι η προσωπική του ταυτότητα και ο πραγματικός του εαυτός κι αυτό δεν είναι κάτι που ένα γεγονός τόσο αναπάντεχο αλλά κι όμορφο όπως η γέννηση ενός παιδιού θα μπορούσε να το αλλάξει.  Πλέον γνωρίζει πολύ καλά ποιος είναι και τι θέλει, ακόμη και αν αρχικά ένιωσε την ανδρική ταυτότητα που έχτιζε τόσα χρόνια να κλονίζεται λόγω της εγκυμοσύνης.

Όλοι μας, καθημερινά, πέρα από τη σεξουαλική ταυτότητα με την οποία αυτοπροσδιοριζόμαστε, εκπληρώνουμε συνεχώς ρόλους που σχετίζονται με το ποιοι είμαστε πραγματικά. Είμαστε παιδιά, γονείς, επαγγελματίες, φίλοι, άνθρωποι μπερδεμένοι που ψάχνουν να βρουν τον εαυτό τους και την αλήθεια τους σε δύσκολες και απαιτητικές συνθήκες. Το να φτάσει κανείς στο να γνωρίσει τον εαυτό του και να αποδεχτεί αυτό που είναι πραγματικά, είναι κάτι που κατακτάται με το χρόνο και οι άνθρωποι που το κάνουν μπορούν να θεωρηθούν λαμπρά πρότυπα.

Όπως αναφέρει η διευθύντρια σύνταξης του ευρωπαϊκού Glamour, Deborah Joseph, ο Logan Brown επιλέχθηκε για το Pride εξώφυλλο του περιοδικού γιατί αποτελεί ένα λαμπρό παράδειγμα ενδυνάμωσης, συμπερίληψης και ισότητας.

Δύο εβδομάδες μετά τη συνέντευξη, ο Logan έφερε στον κόσμο την κόρη του Nova. Όπως γράφει ο ίδιος σε γράμμα που απευθύνει προς την κόρη του «από τη στιγμή που αποδέχτηκα τον εαυτό μου, ήξερα πως μπορούσα να είμαι αυτός που θέλω και να αγαπώ όποιον θέλω».

Εμείς ευχόμαστε στον Logan και την οικογένειά του ό,τι καλύτερο με την ελπίδα πως αυτή η ιστορία αγάπης, αποδοχής και υπερηφάνειας θα αποτελέσει έμπνευση για μια πιο ανεκτική και λιγότερο σκληρή κοινωνία και συγχρόνως θα δώσει δύναμη σε εκείνους που φοβούνται πως αυτό που νιώθουν πως είναι μπορεί να είναι λάθος ή φοβούνται να πιάσουν το χέρι αυτού που αγαπούν δημόσια. Ας ελπίσουμε σε λιγότερο φόβο και περισσότερη τρυφερότητα κι αποδοχή λοιπόν, γιατί στην τελική, αυτό που δεν μπορεί να σου στερήσει κανείς είναι ο πραγματικός, αυθεντικός εαυτός σου.

Συντάκτης: Νεφέλη Μπαντελά
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου