Ως παιδιά, ανάλογα με το περιβάλλον στο οποίο μεγαλώσαμε και τις αξίες του, σίγουρα θεωρούσαμε πως κάποια πράγματα που ακούγαμε ήταν δεδομένα κι αποδεκτά ως αλήθειες. Μεγαλώνοντας όμως, συνειδητοποιήσαμε πως τα περισσότερα από αυτά ήταν ψέματα  που μας δημιούργησαν αρκετά από τα ψυχικά τραύματα, φοβίες και συμπλέγματα που αποτέλεσαν εμπόδια στη ζωή μας ως ενήλικες. Ακολουθούν δέκα πράγματα που μας έμαθαν στην παιδική μας ηλικία και μεγαλώνοντας καταλάβαμε πως ήταν φρικτά ψέματα:

 

1. Αν είσαι άριστος μαθητής στο σχολείο, θα πετύχεις στη ζωή σου

Πολλοί από εμάς, ειδικά όσοι τύχαινε να είμαστε άριστοι μαθητές, μεγαλώσαμε με την πεποίθηση πως το να είσαι το επιμελές παιδί που παίρνει σε όλα τα μαθήματα άριστα 10 είναι ένδειξη πως μελλοντικά θα γίνεις ένας επιτυχημένος επαγγελματίας. Σίγουρα οι υψηλές επιδόσεις στα σχολικά μαθήματα αποτελούν ένδειξη ευφυΐας ή αν μη τι άλλο πειθαρχίας και προσαρμογής στο περιβάλλον του σχολείου. Ωστόσο, το ότι κάποιος ανταποκρίνεται καλά στις απαιτήσεις του σχολείου δε σημαίνει πως έχει σίγουρη την επιτυχία στον επαγγελματικό στίβο και τη ζωή γενικότερα. Αν αναλογιστούμε και περιπτώσεις ανθρώπων που κατάφεραν να φτάσουν ψηλά αξιοποιώντας ταλέντα που καμιά σχέση δεν είχαν με τα ακαδημαϊκά προσόντα, τότε καταλαβαίνουμε πως η εμμονή με τις υψηλές επιδόσεις είναι ένας ακόμη τρόπος να καταπίεσης των παιδιών μας.

 

2. Αν δεν είσαι καλό παιδί, κάποιο μυθικό τέρας θα έρθει να σε φάει

Ίσως ήταν ο μπαμπούλας, κάποια κακιά μάγισσα ή ακόμη και το ίδιο το κακό προσωποποιημένο, ποτέ κανείς δεν το διευκρίνισε. Το μόνο σίγουρο είναι πως αυτή η μορφή εκφοβισμού αποτελεί κλασικό τρόπο χειραγώγησης μικρών παιδιών που είναι λίγο πιο ζωηρά και υπερκινητικά από άλλα και χρησιμοποιείται κυρίως από γιαγιάδες και παππούδες σε όλο τον κόσμο, χρόνια τώρα, ως μέσο επιβολής της πειθαρχίας. Αποτελεί επίσης έξοχο τρόπο να γαλουχήσει κανείς τους ψυχαναγκαστικούς ενήλικες του μέλλοντος που ως παιδιά ένιωθαν πως δεν μπορούσαν να φωνάξουν, να χορέψουν ή να εκφραστούν ελεύθερα με τον τρόπο που τους εκφράζει.

 

3. Αν δεν τρως όλο σου το φαγητό, δε θα ψηλώσεις

Κάθε καλό παιδί πρέπει να τρώει όλο το φαγητό του, ακόμη και αν το σιχαίνεται. Αν κάτι τέτοιο δε συμβεί, είναι καταδικασμένο να μην ψηλώσει. Σίγουρα μια ισορροπημένη διατροφή είναι σημαντική και απαραίτητη για την ανάπτυξη ενός παιδιού χωρίς αυτό να σημαίνει πως αν ένα παιδί σιχαίνεται τα φρούτα και τα όσπρια πρέπει να ζει με το άγχος. Ας μην ξεχνάμε άλλωστε και τον γονιδιακό παράγοντα, κανείς ποτέ δεν έφτασε τα δύο με γονείς μετρίου αναστήματος.

 

4. Πρέπει να είσαι ευγενικός με όλους

Η ευγένεια είναι και αυτή ένα προσόν που πράγματι καλλιεργείται από μικρή ηλικία και φυσικά όλοι οι γονείς θέλουν κι εύχονται τα παιδιά τους να φημίζονται για τους καλούς τους τρόπους. Ωστόσο, αυτό που πολλές φορές παραλείπουμε να πούμε στα παιδιά μας είναι πως πρέπει να είσαι ευγενικός, αλλά όχι με όλους. Κάποιες φορές, η ενήλικη ζωή μας διδάσκει πως ακόμη πιο σημαντικό από την ευγένεια, είναι το ότι πιο σημαντική από την ευγένεια είναι η οριοθέτηση κι αυτή καμιά φορά δε σηκώνει αβρότητες.

 

5. Δεν είναι σωστό να διαφωνείς

Από πολύ τρυφερή ηλικία, μαθαίνουμε την αξία του να γίνεσαι αρεστός στους άλλους με κάθε τίμημα. Τόσο σημαντικό είναι να είσαι αρεστός, δημοφιλής, αποδεκτός στην αγέλη του σχολείου που πολλές φορές, το να μαλώνει κανείς με τους φίλους του θεωρείται τραγικό λάθος και συμπεριφορά που πρέπει να αποφεύγεται. Πολλές φορές ωστόσο, ακόμη και η σύγκρουση και η ρήξη μπορούν να περάσουν πολύτιμα μηνύματα στα παιδιά, μαθαίνοντάς τους κυρίως τη σημασία που έχει να υπερασπίζονται τους εαυτούς τους και πέρα από αρεστοί, να είναι κι ευτυχισμένοι.

 

6. Οι ικανοί άνθρωποι ανταμείβονται πάντα

Σίγουρα όλοι μας κάποια στιγμή ως παιδιά ακούσαμε πως οι ικανοί άνθρωποι ανταμείβονται πάντα. Αυτό ωστόσο που πολλές φορές δε λέμε στα παιδιά είναι πως η αξία σου πολλές φορές καθορίζεται από το περιβάλλον στο οποίο θα βρεθείς. Το να επιλέγουμε το περιβάλλον μέσα στο οποίο θα μπορέσουμε να ανθίσουμε, είτε πρόκειται για τον κοινωνικό περίγυρο, το περιβάλλον εργασίας ή τη σχέση την οποία θα δημιουργήσουμε, είναι εξίσου σημαντικό με το είμαστε και ικανοί και άξιοι άνθρωποι.

 

7. Ο Άγιος Βασίλης βλέπει αν είσαι καλό παιδί

Άλλος ένας τρόπος να κάνεις ένα παιδί δυστυχισμένο, είναι να του μάθεις από νωρίς πως όλα στη ζωή είναι «δούναι και λαβείν», εστιάζοντας ιδιαίτερα στα υλικά αγαθά, όπως είναι ένα παιχνίδι παραπάνω. Είναι γλυκό που για πολλά παιδιά με πλούσια φαντασία και ρομαντισμό, η ύπαρξη του αγίου με την κόκκινη στολή είναι απόλυτα φυσική. Ωστόσο, καλό θα ήταν να μην τη συνδέουμε τόσο άμεσα με υλικές απολαβές για κάθε καλή πράξη.

 

8. Αν δεν πας τακτικά στην εκκλησία, δεν είσαι καλός χριστιανός

Όσοι έχουν μεγαλώσει στο ελληνορθόδοξο περιβάλλον και είναι εξοικειωμένοι με τις παραδόσεις του, σίγουρα έχουν ακούσει αρκετές φορές πόσο σημαντικό είναι να πηγαίνει κανείς στην εκκλησία τακτικά καθώς μια τέτοια κίνηση αποτελεί ένδειξη πίστης και καλού χαρακτήρα. Ωστόσο, ακόμη και αυτό αποδεικνύεται μεγάλο ψέμα καθώς ακόμη και ένας βαθιά θρησκευόμενος άνθρωπος έχει το δικαίωμα να βιώνει την πνευματικότητα και την πίστη με τον τρόπο που τον εκφράζει, χωρίς αυτό να συνοδεύεται από επισκέψεις σε εκκλησία κάποιο πρωινό Κυριακής.

Μεγαλώνοντας, όλοι συνειδητοποιήσαμε πως πολλά πράγματα που μας έμαθαν στην παιδική μας ηλικία μπορεί να μην ήταν ακριβώς έτσι κι αυτό δεν είναι απαραιτήτως κακό. Όπως όλα τα παραμύθια, τα ψέματα αυτά συνέβαλλαν στη διαμόρφωση των ανθρώπων που είμαστε σήμερα κι αυτό από μόνο του, τα κάνει πολύτιμα.

Συντάκτης: Νεφέλη Μπαντελά
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου