Αμέτρητες οι φορές που έλαβες μηνύματα από ανορθόγραφους και πλάνταξες στα γέλια (ή και στα κλάματα), όπως με εκείνο το κλασικό, γεμάτο αυτοπεποίθηση, viral πια, “Ya su kokla!”. Τελικά, γιατί θεωρείς αστεία την δυσορθογραφία; Μήπως την έχεις συνδέσει με τη χαμηλή ευφυΐα;

Μη βιάζεσαι να κρίνεις ένα ανορθόγραφο μήνυμα. Ναι, μπορεί να μην το βρίσκεις και τόσο σέξι, προσπάθησε όμως να αποκρυπτογραφήσεις τα νοήματα πίσω απ’ αυτό. Ο αποστολέας μπορεί να βρίσκεται σε σύγχυση, να βιάζεται ή να ‘ναι πολύ ενθουσιασμένος που συνομιλείτε κι έτσι απρόσεκτα να έγραψε το «σπίτι» ως «σπύτι». Πολύ πιθανόν να πάσχει από κάποια μορφή δυσλεξίας. Δυσλεκτικός ήταν κι ο Αϊνστάιν όπως πολλοί άλλοι διανοούμενοι, καλλιτέχνες, μουσικοί που κατόρθωσαν να πετύχουν εξαιρετικές πορείες στη ζωής τους. Μπορεί να ανήκει στην κατηγορία των ανθρώπων που είχαν μαθησιακές δυσκολίες, έλλειψη συγκέντρωσης ή μπορεί και να πλήττει από τεμπελιά.

Τα λεγόμενα greeklish με έντονα ξενικά στοιχεία και λατινικούς χαρακτήρες, που χρησιμοποιούνται στην ψηφιακή επικοινωνία και παρελαύνουν εδώ και χρόνια σε όλα τα social media, είναι ένας λόγος που η ορθογραφία κλαίει με μαύρο δάκρυ τελευταία. Σπανίζει πλέον το να λάβουμε ένα μήνυμα γραμμένο στα ελληνικά, με τόνους και χωρίς κανένα ορθογραφικό λάθος, κι όταν επιτέλους έρχεται, κάνουμε συνειρμούς για grammar nazi, εμμονικούς ή έστω φιλολόγους.

Υπάρχει λύση και λέγεται “autocorrect”. Ναι, είναι εκείνη η εφαρμογή που βλέπει όσα εσύ δε βλέπεις και διορθώνει αυτόματα τα λάθη σου, πριν προλάβουν να χαθούν στα άδυτα των απεσταλμένων σου, εκεί απ’ όπου δεν υπάρχει επιστροφή. Είναι εκείνη η τελευταία ματιά που θα σε σώσει απ’ το να στείλεις το ανορθόγραφο εκείνο μήνυμα στον δάσκαλό σου, στον εργοδότη σου ή και στο πρόσωπο με το οποίο ερωτοχτυπήθηκες.

Κι εκεί που παίρνεις μια ανάσα ανακούφισης και σκέφτεσαι ότι όλα είναι υπό έλεγχο, έρχεται το ίδιο το οτοκορέκτ –αντί να σε σώσει– να σε τιμωρήσει για την ανορθογραφία αλλά πιο πολύ για την απροσεξία σου. Έστειλες το μήνυμα κι αφού το διαβάσεις ξανά παρατηρείς πως έστειλες άλλα αντ’ άλλων, διότι η εφαρμογή βάσει της ανορθογραφίας επέλεξε δικές τις λέξεις, πιστεύοντας ότι δημιούργησε την τέλεια πρόταση. Έχει συμβεί σε όλους μας. Και τώρα κάποιος άλλος που έλαβε δικό σου μήνυμα γελάει με ‘σένα.

Η πραγματική λύση είναι μία. Μάθε ορθογραφία. Ποτέ δεν είναι αργά. Χρειάζεται συγκέντρωση και παρατήρηση. Μπορείς να διαβάζεις περισσότερη λογοτεχνία, κείμενα στα ελληνικά κι αν δεν είσαι ο τύπος της ανάγνωσης, τότε έστω δίνε βάση στους υπότιτλους ταινιών. Έτσι, ίσως αποτρέψεις το γέλιο κάποιου ή την απογοήτευση ενός εν δυνάμει αμόρε.

Δεν ξέρουμε αν η ορθογραφία είναι σέξι, αλλά σίγουρα η ανορθογραφία δεν είναι. Σκέψου ότι φλερτάρεις με κάποιο πρόσωπο στα social media. Χαμόγελο που σκοτώνει και βλέμμα που σε μαγεύει. Κι εκεί που αποφασίζεις να στείλεις εσύ το πρώτο μήνυμα, σου απαντάει κάτι του στιλ «Καλησπαίρα και σε ‘σαίνα.» -ξεκάθαρα μαλωμένος με τα έψιλον. Το κοιτάς ξανά και ξανά. Τελικά, δεν έχεις καμιά όρεξη για κουβέντα. Η ανορθογραφία κατάφερε να αποδυναμώσει την έλξη που αισθάνθηκες; Μπορεί, αφού στα σίγουρα ξενερώσει. Κρίμα δεν είναι να χάνονται έτσι έρωτες;

Σίγουρα, τα ελληνικά δεν είναι εύκολη γλώσσα, είναι η συνέχεια των αρχαίων, μα ως ζωντανή γλώσσα διαρκώς εξελίσσεται κι αλλάζει, γι’ αυτό κι απαιτεί διαρκώς την προσοχή σου και την παρατήρησή σου.

Πριν προλάβεις πάντως να σταμπάρεις κάποιον σαν ανορθόγραφο, σκέψου πως μπορεί να κατάγεται από αλλού, να μιλά (και να γράφει) στην εντέλεια πέντε άλλες γλώσσες. Για μερικούς ανθρώπους ίσως χρειάζεται περισσότερος χρόνος για να μάθουν, μα στην τελική μάθε εσύ να δίνεις ευκαιρίες και να μην κρίνεις αυστηρά.

Αν ταιριάζεις με έναν άνθρωπο, στην ορθογραφία θα κολλήσετε; Εξάλλου, δεν είναι κάτι που να μη διορθώνεται.

Συντάκτης: Ρόμυ Βασιλειάδη
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη