Το Taos είναι μια μικρή πόλη στο βόρειο-κεντρικό νέο Μεξικό, γνωστή για, το μέχρι σήμερα άλυτο μυστήριο, που κρύβεται πίσω από ένα βουητό (Hum) άγνωστης προέλευσης και  με τυχαία εμφάνιση κι εξαφάνιση μέσα στη μέρα, το λεγόμενο «Taos Hum». Η πρώτη φορά που έγινε επίσημα γνωστό ήταν τον Μάρτιο του 1992 μέσω της Catanya Salzman, μια ντόπια γυναίκα που μην αντέχοντας άλλο να ακούει έναν ενοχλητικό για εκείνη θόρυβο, έγραψε μια επιστολή παραπόνου στο Taos New η οποία δημοσιεύτηκε στις 19 Μαρτίου. Αυτή ήταν κι η αρχή ώστε πολλοί ντόπιοι, που μέχρι εκείνη τη στιγμή δεν ήθελαν να στοχοποιήσουν τον εαυτό τους λέγοντας ότι ακούνε έναν περίεργο θόρυβο χωρίς όμως να μπορούν να προσδιορίσουν από πού έρχεται, να επιβεβαιώσουν πως δεν ήταν μόνη της σε αυτό αλλά και πως κι εκείνοι κάποια στιγμή είχαν ακούσει κάτι αντίστοιχο.

Λόγω λοιπόν της μεγάλης ανταπόκρισης που είχε η δημοσίευση της επιστολής της Salzman, έγινε γνωστό ότι οι κάτοικοι του Taos άκουγαν το βουητό για περίπου ένα χρόνο, γεγονός που δεν μπορούσε να αφήσει ανεπηρέαστο τον εκπρόσωπο του Νέου Μεξικού Μπιλ Ρίτσαρντσον, κάνοντας τη διερεύνηση του θέματος μονόδρομο. Με σκοπό να ερευνήσουν την ακουστική, σεισμική και ηλεκτρομαγνητική φύση του περίεργου ήχου, συγκεντρώθηκε μια ομάδα επιστημόνων από το Εργαστήριο Phillips της Πολεμικής Αεροπορίας, το Los Alamos, τα Εθνικά Εργαστήρια Sandia καθώς και το τοπικό Πανεπιστήμιο έκανε τη δική του επιστημονική έρευνα με επικεφαλής τους Joe Mullins (καθηγητής μηχανικής στο Πανεπιστήμιο του Νέου Μεξικού) και Jim Kelly, που δημοσιεύτηκε στις 22 Νοεμβρίου 1995. Οι μέχρι τότε έρευνες αποδείχθηκαν άκαρπες, καθώς δεν εντοπίστηκε ακριβώς ούτε ο ήχος ούτε και η τοποθεσία του. Υπήρξαν όμως ευρήματα που προκάλεσαν εντύπωση κι επέφεραν τόσο σε αυτήν την έρευνα όσο και στις επόμενες που ακολούθησαν, σύγχυση.

 

a view of a mountain range from a distance

 

Αρχικά, μόνο το 2% των κατοίκων επιβεβαίωσαν ότι άκουσαν τον ήχο κι από αυτούς, ο ήχος δεν περιγράφτηκε με τον ίδιο τρόπο. Κάποιοι έλεγαν ότι έμοιαζε σαν μουρμούρισμα, ροχαλητό, βρυχηθμός ή ακόμα και σαν απόκοσμος ήχος. Επίσης, δεν ήταν μόνο στο Taos που εμφανίστηκε το φαινόμενο Hum, αλλά και σε διάφορα μέρη, όπως το Μπρίστολ της Αγγλίας (τη δεκαετία του 1970, ένα παρόμοιο βουητό αναφέρθηκε με τον ίδιο τρόπο που έγινε γνωστό στο Taos), στο Bondi στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας, παράκτια πόλη στο Largs της Σκωτίας, το Windsor στο Οντάριο του Καναδά.

Το 2016, μια Γαλλική ερευνητική ομάδα (η Centre National de la Recherche Scientifique), απέδωσε τον θόρυβο σε μικρό-σεισμικά κύματα που ασκούν πίεση στον βυθό της θάλασσας και προκαλούν ένα φαινόμενο droning, που μπορεί να φτάσει στην επιφάνεια της γης. Η έρευνα αυτή τη φορά έγινε σε δείγμα συνολικά 8000 κατοίκων που βρίσκονταν σε περιοχές 50 μίλια από το Taos, και τα αποτελέσματά της δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Geophysical Research Letters, Όμως και πάλι δεν έδινε σαφή εξήγηση ούτε στο γιατί ο ήχος άλλαζε συνεχώς τοποθεσία ούτε και στο ότι ο ήχος είχε την τάση να εμφανίζεται και να εξαφανίζεται από μια περιοχή, δεδομένου του εντυπωσιακού αποτελέσματος της έρευνας, που έδειχνε ότι το 19% άκουγαν το βουητό σε τοποθεσίες που βρίσκονται πάνω από 50 μίλια από το Taos. Από τις μετρήσεις, επίσης, υπολογίστηκε ότι η ένταση του βουητού βρίσκεται από 30 – 80Hz, μια ένταση που περισσότερο κάποιος μπορεί να την αισθανθεί παρά να την ακούσει, πράγμα που μπερδεύει ακόμα περισσότερο τη διεξαγωγή των ερευνών, στρέφοντας την προσοχή των ειδικών και σε άλλα μονοπάτια, πέρα από τα πρακτικά.

 

mountain peak during daytime

 

Δεδομένου ότι μιλάμε για ένα ήχο που καλά καλά δεν ακούγεται και το ποσοστό που τον άκουσε είναι πολύ μικρό, σε συνδυασμό ότι σε κάποιες περιοχές δεν έχει βρεθεί κανένα πρακτικό εύρημα ή το οποιοδήποτε εύρημα που θα μπορούσε να δικαιολογήσει την ύπαρξη του βουίσματος, θα μπορούσε να δικαιολογηθεί και σαν αποτέλεσμα παραισθήσεων που δεν υποδηλώνουν απαραίτητα κάποιου είδους ψυχική ασθένεια· θα μπορούσαν απλώς να είναι το αποτέλεσμα κοινών (κι αβλαβών) ψυχολογικών και φυσιολογικών διεργασιών όπως είναι εμβοές (διαταραχή στον κοχλία του εσωτερικού αυτιού) ή υπερβολικά ευαίσθητα αυτιά (σύμφωνα με έρευνα του Dr. David Baguley, επικεφαλής ΩΡΛ στο Νοσοκομείο του Addenbrooke στο Cambridge).

Όπως και να ‘χει ο μυστηριώδης ήχος συνεχίζει μέχρι και σήμερα να υφίσταται, χωρίς να έχει δοθεί καμία δικαιολογία που να καλύπτει όλες τις περιοχές που εντοπίστηκε. Πέραν όμως από το μυστήριο – περιέργεια που προκαλεί το φαινόμενο «Taos Hum», έχει σημαντική επιρροή στη ζωή των κατοίκων καθώς δεν είναι απλά ενοχλητικός θόρυβος για τα «υπερευαίσθητα αυτιά». Μπορεί να προκαλέσει αϋπνία, κεφαλαλγία, δυσκολία συγκέντρωσης, ζάλη, αίσθηση καψίματος του δέρματος, μούδιασμα, μυϊκούς σπασμούς, ρινορραγίες, κόπωση των ματιών, ναυτία, πίεση, πανικός κι  απόγνωση. Συμπτώματα που πολύ εύκολα θα μπορούσαν να συνδεθούν με παραφυσικά φαινόμενα και να δημιουργήσουν τον δικό τους μύθο, πέρα από τη σκληρή λογική. Ας ελπίσουμε ότι σύντομα θα βρεθεί η αίτια, ώστε να βρεθεί και η λύση μετά.

Οι πηγές που χρησιμοποιήθηκαν είναι: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7

Συντάκτης: Ματίνα Πούλια
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου