Αν διαβάζεις αυτό το άρθρο σήμερα, αυτό σημαίνει ότι βρίσκεσαι κι εσύ σε αυτήν την περίεργη, κάπως άβολη φάση του «δε μου αρέσει κανείς». Βγήκες μόλις από από μια σχέση; Έχεις κάνει ήδη ένα μεγάλο διάλειμμα ή έκανες μικρές, εφήμερες σχέσεις; Ήταν ατυχής η επιλογή και είσαι στη διαδικασία που το αποδέχεσαι; Περνάς απλώς την ώρα σου χωρίς να υπάρχει πραγματικό ενδιαφέρον; Δεν έχει καμία απολύτως σημασία πώς βρέθηκες εκεί. Σημασία έχει ότι τώρα δε σου κεντρίζει κανείς το ενδιαφέρον, ώστε να κάνεις την παραμικρή κίνηση. Δεν πειράζει καθόλου. Ή πειράζει; Διφορούμενες οι απόψεις.

Ο μισός σας περίγυρος, ως φωτεινός παντογνώστης που είναι, σπεύδει μετά από ένα διάστημα (συνήθως μικρό), να ξεκινήσει το κήρυγμα περί του πότε και γιατί δε βρίσκεις κάποιον να γίνετε ζευγάρι, καθώς θεωρούν πως όλα τα προβλήματά σου θα λυθούν μαγικά, με το που βρεις ταίρι και δε θα είσαι μόνος σε γιορτές, αργίες, διακοπές κι εξόδους. Λες κι αν κάποιος είναι μόνος του, έχει αυτόματα μπει η ταμπέλα πάνω του ότι απαγορεύονται όλες οι απολαύσεις της ζωής. Ο άλλος μισός είναι ταγμένος στο γκρουπ “οι single περνάνε τέλεια” και “μόνο ως single διασκεδάζεις με την ψυχή σου”, διότι αν μπεις σε σχέση, πάει, πέθανες.

Εσύ, στη μέση αυτών, αρχίζεις να προβληματίζεσαι τι είναι καλύτερο να κάνεις· θες να κάνεις κάτι όμως; Κι αν θες, έχεις κάποιο πρόβλημα που δε σου αρέσει κανείς; Ίσως γι’ αυτό και το αποκαλούμε περίεργη κι άβολη φάση. Δεν ξέρεις τι να απαντήσεις στους έξω από τον χορό, δεν ξέρεις τι να απαντήσεις κι εσύ σε σένα.

Μην ανησυχείς. Σου έχουμε εδώ 10 λόγους που θα σε απενοχοποιήσουν και θα δώσουν απαντήσεις σε όλους.

 

Χρειάζομαι χρόνο με τον εαυτό μου

Προφανώς είσαι σε μια περίοδο που γίνονται αλλαγές μέσα σου. Ήρθε η ώρα να κάνεις μια μεγάλη στροφή σε πολλούς, αν όχι όλους τους τομείς της ζωής σου. Η αλήθεια είναι ότι όμορφα μπορούμε να περνάμε και μόνοι μας και με ταίρι. Υπάρχουν συν και πλην σαφώς σε κάθε περίπτωση, αλλά δε μειώνουν την ένταση της διασκέδασης- απλώς αλλάζουν λίγο τον τρόπο. Όλα μπορούν να γίνουν και στις 2 περιπτώσεις. Αυτό που δεν μπορεί να συμβεί όσο παραμένεις σε οποίου τύπου σχέση κι αν είχες μέχρι τώρα, είναι να βρεις ποια είναι τα καινούργια θέλω σου, να κάνεις τον απολογισμό των λαθών ή των τραυμάτων που πιθανός έμειναν ή δημιουργήθηκαν. Να ανασυγκροτηθείς βάση όλων αυτών ώστε να δεις τι τύπος ανθρώπου είναι αυτός που χρειάζεσαι στο καινούργιο ξεκίνημα. Εννοείται ότι είναι κάτι που απαιτεί χρόνο και που ακόμα κι οι πολύ κοντινοί σου άνθρωποι, δε γνωρίζουν.

 

Δεν υπάρχουν καινούργιες γνωριμίες

Περιοδικά κλείνει ο κύκλος γνωριμιών μας, υπάρχει θα λέγαμε μια παύση κινητικότητας στην εισροή καινούργιων προσώπων στην ακτίνα βολής μας κι αυτό καθιστά δύσκολη την εύρεση ατόμου που να μας ενδιαφέρει.

 

Προσπαθώ να κάνω το χατήρι της οικογένειας

Συμβαίνει συχνά να μπλεκόμαστε ανάμεσα στα δικά μας θέλω και στα θέλω της οικογένειάς μας. Αν λοιπόν προσπαθούμε να διαλέξουμε σύντροφο βάσει του τι θέλει η οικογένειά μας, τότε είναι φυσιολογικό να μη μας αρέσει κανείς, αφού ουσιαστικά κάνουμε αυτοσαμποτάζ λόγω της πίεσης που μάς ασκείται.

 

Θέλω άλλο τύπο σχέσης

Μπορεί να βρίσκεσαι στην μεταβατική περίοδο που αλλάζουν τα γούστα σου όσον αφορά τον τύπο σχέσης που θέλεις ( π.χ. από περιστασιακές σχέσεις σε συντροφική σχέση ). Η εύρεση των κριτηρίων και και των ατόμων που αντιπροσωπεύουν την κατηγορία που ψάχνεις, σε κάνει προσωρινά μη διαθέσιμο.

 

Άλλαξα εργασιακό περιβάλλον

Είτε το πιστεύεις είτε όχι, η αλλαγή του εργασιακού περιβάλλοντος αλλάζει αυτόματα και το status του ατόμου που αναζητάμε να έχουμε δίπλα μας. Και τι εννοούμε λέγοντας status; Την ποιότητα των ψυχικών, σωματικών και πνευματικών ικανοτήτων ενός ατόμου.

 

Άλλαξα οικονομική κατάσταση

Τα λεφτά, ως θέμα από μόνο του, είναι δύσκολο κεφάλαιο. Η οποιαδήποτε αλλαγή στον οικονομικό τομέα μάς κρατάει τόσο απασχολημένους εγκεφαλικά και συναισθηματικά, που δεν υπάρχει χώρος για να δούμε τίποτα άλλο.

 

Θέλω να κάνω παιδιά

Η θέληση απόκτησης παιδιών είναι ένας καταλυτικός παράγοντας στην τοποθέτηση του πήχη των κριτηρίων / φίλτρων πολύ ψηλά στην εύρεση του «ιδανικού» συντρόφου. Όσο πιο ψηλά ο πήχης, τόσο λιγότερα αποτελέσματα έχει η αναζήτησή μας, αν έχει αποτελέσματα.

 

Πονάει το δοντάκι μου

Μήπως δεν έχεις ξεπεράσει ακόμα τ@ πρώην σου; Μήπως το άτομο που θες είναι πιασμένο; Όπως και να ‘χει, το δοντάκι σου πονάει ήδη για κάποιον άνθρωπο που δεν μπορείς να έχεις.

 

Επαναπροσδιορίζω τη σεξουαλικότητά μου

Ένας, ύπουλα καλά κρυμμένος λόγος στο « δε μου αρέσει κανείς », είναι το να μην έχουμε απόλυτα συνειδητοποιήσει εμείς τι ακριβώς μας έλκει, μην ακούγοντας τι ζητάει το σώμα μας και ποια είναι η σ3ξουαλική μας ταυτότητα.

 

Μετατόπιση / ψυχολογική προβολή

Αυτό είναι σίγουρα ένας λόγος που θα μας πάρει καιρό να ξεπεράσουμε. Πολλές φορές πίσω από το «δε μου αρέσει κανείς», κρύβεται ένα μη θεραπευμένο ψυχολογικό τραύμα. Οι ανοιχτές πληγές δεν αφήνουν περιθώριο για να αισθανθούμε κάτι άλλο πέρα από τον πόνο που μας προκαλούν. Έτσι, προβάλουμε στο «δεν υπάρχει κάνεις που μου αρέσει» τον πόνο από την πληγή που δεν έχει κλείσει ακόμη.

Όποιος και αν είναι ο λόγος που σε κάνει να κάνεις ένα βήμα πίσω και να μένεις σε κατάσταση αδράνειας, ωσότου έρθει το κατάλληλο άτομο να σε βάλει σε επαναλειτουργία, αποδέξου τον. Μην ξεχνάς, φάση είναι, θα περάσει. Δώσε τον απαιτούμενο χρόνο σε εσένα να ξεκαθαρίσεις τις αλλαγές, γιάτρεψε ό,τι σε πονά κι απόλαυσε τη διαδρομή. Δεν υπάρχει λόγος βιασύνης ή απολογίας. Εσύ ορίζεις πότε και σε ποια κατεύθυνση θα στρίψεις το τιμόνι. Εσύ είσαι ο οδηγός!

Συντάκτης: Ματίνα Πούλια
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου